Przebudowa stodoły na oborę dla byków
-
Podobna zawartość
-
Przez dziku
Jakie są ceny bydła w waszych rejonach?
Dyskusja o najbardziej aktualnych cenach bydła przeniesiona tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72443-ceny-bydla-rzeznego-2014//page__view__getlastpost
Wątek o cenach w 2013 i dyskusja z tym związana dostępna tu: http://www.agrofoto....-rzeznego-2013/
Witam. Mam do sprzedania 3 byki i juz po nie przyjechali i oferowali mi 4,60zł za kg. ale mówili zebym sie wstrzymał jeszcze tydzien bo prawdopodobnie troche cena podskoczy. To nie szprzedałem ich i czekam. A u Was jaka jest cena ??. I piszcie o jakim regionie piszecie. Pozdrawiam.
-
Przez MarcinC360
Jak w temacie, proszę o odpowiedzi :rolleyes: Zamierzałbym trzymać byki tak do 500kg-1 rok.
P.S.
U mnie kiszonki nie wchodzą w grę.
-
Przez dexter00
Witak. koledzy mam taki problem posiadam stanowiska dla byków gdzie łańcuch idzie pionowo i na nim mocuje sie homonto problem polega na mocowaniu łąncucha do posadzki. ciągle wyrywa mi sie kołek z oczkiem. próbowałem juz wszystkiego nawet 16 grube dawałem i ciagle mi byk wyrywa. macie moze jakies posoby zeby to zamocowac albo moze inaczej mocować łancuch? pozd
-
Przez czaro
Witam.
Jestem w trakcie przebudowy obory wewnątrz pod bydło opasowe. Będzie to system uwięziowy, z kanałem gnojowym no i korytarzem paszowym. Mam jednak kilka dylematów związanych ze stanowiskami:
1. Stanowiska będą miały długość około 1.6m od stołu paszowego do kanału gnojowego. Różnica poziomu kanału gnojowego a stanowiska będzie wynosić 20cm. Czy to nie za dużo tj. czy "próg" nie jest zbyt wysoki jak na bydło?
2.Stół paszowy od stanowiska będzie oddzielał murek w którym będzie zalana konstrukcja stalowa stanowisk. I teraz nie wiem jaka ma być wysokość tego murka. W planie jest 30 cm od strony stanowiska i 15 cm od strony stołu paszowego (czyli wychodzi na to ze różnica między poziomami stanowiska i stołu paszowego będzie wynosić 15 cm). Nie wiem czy różnica 15 cm pomiędzy stanowiskami a stołem paszowym wystarczy( tj. czy bydło nie będzie przerzucać paszy no i czy nie bedzie za nisko/wysoko ten stół paszowy). Gdzieś widziałem że stół paszowy był na jednym poziomie jak stanowiska.
Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny
-

Rekomendowane odpowiedzi
Ile potrzeba paszy dla 40szt byków mięsnych sianokiszonki zboża itp
Ursus C-360 i JD 545