Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tylko do kijowca Biały będzie miał około 100km, a łuków pod nosem i na pewno się dogada, kiedyś woziłem próbkę do kijowca jak pracowałem w okolicy to jak zaproponowali mi cenę to usiadłem - lepiej zapłacił handlarz.

Opublikowano

Z Żabą handlowałem w ubiegłym roku zabrał od mnie pszenice i żyto  ponad 150t było. Cene dali lepsza niż inni proponowali  i sami zabrali, ale w tym roku to lekko mnie wkurza cena wyjsciowa. Choc jak dzwoniłem do szefa to kazał wziąśc próbke i sam musi sprawdzic choc u nich juz było badane :) Wiem że cene napewno da sie wynegocjowac sporo wieksza od tej oficjalnej ale to i tak mało  patrzac na ceny pszenicy w porcie czy na młynach na pomorzu.

Co do płatnosci 14 dni to moze ryczałtowca tyle zapłaca ale jesli jestes na vacie to szykuj sie na 45-60dni :)

Opublikowano (edytowane)

Biały jak wiesz że masz dobry towar to poczekaj weź Sławka na przetrzymanie, w żniwa zamość dowalił mu bardzo dużo pszenicy (auta z pszenicą stały w kolejce, a z żytem jechały bez problemu na rozładunek) - nie wiem czy dobrze zrobiłem siejąc pszenicę zamiast na całości żyto - czas pokaże :)

ja nie jestem na vacie i nie zamierzam przechodzić :)

poczekamy jak zaczniesz inwestycje, a może będziesz miał dodatkową działalność ???

np. z myjki miałbyś dwóje do zwrotu

Edytowane przez aro1975
Opublikowano (edytowane)

planuję inwestycję ale raczej na vat nie przejdę.

No tak, ale sprzedając np 50t pszenicy musiałbym ja oddac 2. Dobrze liczę ? :D

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

planuję inwestycję ale raczej na vat nie przejdę

nie słuchaj ludzi tylko policz sam inwestujesz - kupujesz na 23% (paliwo, części, maszyny, telefony prąd itp.) - oprócz nawozów i środków ochrony,  sprzedajesz np. na 5% ale trzeba się przestawić na operowanie kwotami netto

Opublikowano

Towar oki jedynie troszke gestosci brakuje bo 74-75, białko 14-15, gluten 29-31, opad 380. Z tym że mam zakup w marcu i musze kaske zbierac :)  Z żytem i pszenzytem moze poczekam ale wiem że jak nie teraz to raczej dopiero w marcu lub koniec lutego bedzie cena

Opublikowano (edytowane)

U nas na początku żniw pogoda była idealna, i jeśli Biały zdążył wykosić przed deszczami (bo później takowe były) to mógł spokojnie osiągnąć taki poziom białka stosując nawożenie na kłos :)

Ja na kłos nie dawałem i białko mam około 12 (koszone przed deszczami )

Edytowane przez XTRO
Opublikowano (edytowane)

Powiem szczerze że nie wiem jak to sie udało koszona była jak tylko dojrzała przed deszczami odmiana skagen. A co najlepsze nie było 3 dawki azotu. Badania robione u Żabczynskich 2 próbki z dołu i góry silosa i wyszły bardzo zbliżone wyniki. Brak gestosc to raczej skutek tego że duża czesc wyległa lub była mocno pochylona.

Chyba że laborantki dały ciała :) Mozliwe ze na dniach wezme jeszcze jedna prubke podrzuce i pogadam z szefem zobaczymy co wyjdzie:)

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

też jestem ciekawy jaka jest moja pszenica, na jesieni trochę sprzedawałem to białko było 12, gluten średni i dobra gęstość, ciekawe jakie teraz parametry będą  :)

Opublikowano

kiedyś jak kupowałem jeszcze zboże, to biorąc od gościa z silosu pszenżyto ok. 30 ton, który musiał opróżnić przed suszeniem kuku brakowało ok 3% wagi , to co było składowane w żniwa i to co ja zabrałem. Wszystko było ważone przed napełnieniem i po opróżnieniu zbiornika na tej samej wadze, bo owe gospodarstwo takową posiadało

Opublikowano

Tak, zboże traci na wadze w czasie przechowywania .To tzw. osuszka .

co do parametrów - Generalnie parametry lecą w dół w czasie przechowywania ,jak bardzo to wiele zależy od sposobu przechowywania i wilgotności, czystości ziarna. . L.opadania potrafi wzrastać przez jakiś czas od złożenia w magazynie.

Opublikowano

znacie taką firmę jak: Pomorskie Centrum Obsługi Rolnictwa Elewator Jabłowo Spółka z O.o. ?

Chodzi mi o to czy wypłacają w terminie i czy można z nimi handlować bez ryzyka że nie wypłacą pieniędzy?  

Opublikowano

Ceny pszenicy ze skupów w mojej okolicy.

Powiat Lubelski:

Akris G. Szymczyk Wierzchowiska Stare : 610zł

W. Dyzma Abramowice Prywatne:             600zł

A. Kukuryka  Krężnica Jara                       610zł

Podane ceny są cenami brutto.

Opublikowano

@Adam9125 z Jabłowem handluje od dłuższego czasu i z płatnościami nie ma żadnych problemów. Ale radzę żebyś zrobił wiarygodne badania jakości, bo z tego co słyszałem to lubią zbijać cene. Ja jednak nie miałem takich problemów. A co sprzedajesz i jakie ceny proponują?

Opublikowano

panowie jakie parametry min. powinna mieć pszenica żeby poszła na konsumpcję? ja mam białko 12,2 i gluten26,1 wilgotność 14

wszystko masz ok (gluten na pograniczu) tylko przeważnie białko musi być od 12,5

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v