Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rolnicy woleli nie niszczyć jedzenia za 24gr/kg i sprzedawać to, co wyprodukowali na rynku po cenach na poziomie 50–60 gr/kg. A podobno w Rosji w zimie braknie jabłek bo 70% importują z Polski. Aktualnie Polskie jabłka idą do Kazachstanu, a potem do Rosji.

Opublikowano

Dostałem ofertę w piątek 480 + vat na pszenicę paszową. Niestety u nas non stop deszcze przed żniwami spowodowały, że nie ma ciuka parametra. Jeżeli byłby gluten na poziomie 28 suchego to wtedy i 620 można by dostać a tak... Dosłownie szał, ale co zrobić rachunki za coś trzeba płacić, czekałem ile się da ale niestety rezerwy w banku się kończą a płacić trzeba, pszenica zamiast drożeć to tanieje, a tym czasem na przejściach granicznych na Ukrainie aż się roi od tirów z pszenicą, to jak u nas będzie drogo jak oni mają określony limit na pszenicę bezcłową to pchają ile wlezie do nas, tam hrywna to nawet po te 400 opłaci się im sprzedać, tylko czekać aż wejdą do UE dopiero będzie pociecha.Tylko pytanie co my im jesteśmy winni, do Polski wleką a u nas pełno w magazynach. głupota naszych polityków nie zna granic, nie wiem za co tak włażą w d**e tym Ukraińcom, chyba mają krótką pamięć i nie pamiętają historii nie tak wcale odległej.

• Like 1
Opublikowano

Nic im winni nie jesteśmy, to oni są nam winni, ale niestety mamy d*p* wołowe nie polityków, kiedyś jakiś dziennikarz chyba nawet zagraniczny określił naszych polityków jako kundlów na łańcuchu poszczekają poszczekają nic nie zrobią a pobiegną tyle ile im pan łańcucha dał.

Opublikowano

a tak szczerze to tym do góry już tez nerwy puszczają , co może zrobić jeden kiedy inni mają to w du..ie , każdy z nas jedzie jeden na drugiego , nikogo nie bronie ale nie dziwie mu sie że użył takich słów , nietkórzy to de... i widdać to odrazu .. pszenica 560 paszówka

Opublikowano

kukurydza sucha idzie do góry 520zł netto Agrolok Dalgety i Osadkowski

Agrolok nawet 525zł netto ale odbiór w Listopadzie

pszenica kons 670 netto białko 12,5

pszenica kons. 630 netto białko 11,5

agrolok z gosp odbiór

zadzownilem i zaproponowali mi 640netto 

Opublikowano (edytowane)

a co zrobią jeśli białko będzie poniżej 11,5? Ja mam 3 odmiany i z prób każdej wyszło białko 13; 11,8 oraz 10,7 Wszystko jednakowo nawożone tylko inne odmiany i nie wiadomo co wyjdzie w próbie u nich jak się wszystko wymiesza. U mnie ceny bez zmian Polskie Młyny 620 netto białko 12,5 inny młyn 640 ale gluten musi byc min 26, a sami mówią że mało kto ma jak przywozi. Latem przeszło ale teraz się wszystko wymiesza i mogą nie przyjąć...strach jechać.  Młyn białka nie bada ale z tego co wiem to gluten to jest białko razy 2 prawda to?

Jeszcze tylko dodam, że dzisiaj wzrost na matifie zbliża się do ponownie do 4 Euro... Niezły cyrk się wyprawia, a jeszcze kilka dni temu specjaliści z agrobiznesu wieszczyli tylko spadki. Ale jak już pisałem wcześniej tak to będzie wyglądało w tym roku, będą nieuzasadnione duże wzrosty po czym przyjdą takie same spadki bo wszyscy się rzucą do sprzedaży. Panowie poprostu sobie grają na giełdzie, ale u nas pewno ceny nie zdążą wzrosnąć, a znowu przyjdzie dołek i zostanie po staremu...

Edytowane przez grego
Opublikowano (edytowane)

Panowie Mam Pszenice konsumpcje badana w Poniedziałem w Młynie i ma:

białko :14 a 15

Gluten :35-40

Opadanie :350

Gęstosć :80 

Propozycjia 670 Netto Pomorskie  jak myslicie trzymac przy bardzo dobrych Parametrach czy sprzedać ? Pozdrawiam I Dziękuje

Edytowane przez Adrenalinaa
Opublikowano (edytowane)

670 to cena ze żniw, a takie pszenice będę poszukiwane bo dobrych pszenic jest mało i cena musi wzrosnąć ale to najszybciej gdzieś w grudniu/styczniu.

Mogłbyś napisać jak zrobiłeś taką pszenice bo u nas wiekszość gluten ma na poziomie 22-24, a w młynie połowę odrzucają

Edytowane przez grego
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v