Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

CIACHCIACHCIACHCIACH

Edytowane przez mateuszkasper
Opublikowano

Jestem jak najbardziej zaa! Prawie w każdej dziedzinie rolnictwa jestesmy na granicy z opłacalnością. Skoro teraz w grudniu takie mamy ceny trzody, to jakie bedą po nowym roku?

Opublikowano (edytowane)

A u nas istne szaleństwo ,jeśli tucznik ma powyżej 120 kg to cena UWAGa = 2,5/kg   ide sobie w (łeb strzelić)..... pow. Iława

Edytowane przez Luki223
Opublikowano

A u nas istne szaleństwo ,jeśli tucznik ma powyżej 120 kg to cena UWAGa = 2,5/kg ide sobie w (łeb strzelić)..... pow. Iława

To jest klasyczny przykład bezczelności i arogancji pośredników wobec nas rolników. Wiesz za ile tego tucznika sprzeda? Minimum 4 złote za kilogram...
Opublikowano (edytowane)

Panowie chcecie iść na Warszawę a na własnym podwórku plują wam w twarz i mówicie że długo oczekiwy deszcz pada .

Pierw zrobić porzadek z pośrednikami należy bo choćby i świnie były po 7 zł za kg na żywo to interesu nie zrobisz jak cię gość strzyże aż wióry lecą , stuknie na klasie , stuknie na wadze , i jesteś kilka stów  zł w plecy na sztuce kóre powinno zostać w twojej kieszenie za prace i trud a nie u pośrednika za "klepniecie tucznika w tyłek".

Ja potentatem trzody nie jestem z dwójka macior , ale sprzedaje do małej ubojni(150 sztuk tygodniowo biją niestety resztę z zachodu ciągną, w norlamych latach bili 1000 tygodniowo) i zawsze mam od 40 do 100zł wiecej na sztuce zalezy od wbc 

Dla tego co co daje 2,5 powyzej  120 kg to powinniście zrobić porzadek żeby bał się wracać w wasze strony bo to jest już czyste skur.....

Edytowane przez renovoltage
  • Like 1
Opublikowano

chciałem kupić tucznika na kiełbasy dla rodziców i niżej jak 5,-/kg nikt nie chce sprzedać a do SENATORA wożą po 3,6

Rozumiem tak zwana sprzedaż z domu zawsze było drożej ale ponad złotówkę drożej wydaje mi się lekką przesadą

Opublikowano

Matko, tak czytam te posty i oczom nie wierzę, a ja narzekam bo u nas po 4.20 +VAT w tamtym tyg były. Cieszę się, że u nas nie ma tych całych pośredników, tylko człowiek bezpośrednio do zakładu oddaje.

@soltys48. też się mi zdazało sprzedawać osobom prywatnym i musze stwierdzić, że ładnie sobie u nas cenią, ja zawsze po rynkowej cenie sprzedawałem, tyle, że nigdy nie waże świnii tylko korzystam z miarki zoomnetrycznej. 

Opublikowano

Też niejednokrotnie sprzedawałem z domu i zawsze cena była ustalana taka jak na spędzie +vat ale widze,że tylko u mnie tak się kupowało

chyba z wyrobami muszę się wstrzymać aż moje kabany urosną

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

CIACHCIACHCIACHCIACH

Opublikowano

danpol 2.50 za maciorę . 

Każdy pisze tu na forum że tzreba strajkować, że spacerkiem ludzie chodzą to ruszcie się w końcu, pisanie i zalenie się tu nic nie da tzreba założyć związek wybrac przewodniczącego i heja na warszawę ;D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

biznes12, dzisiaj wieczorem najprawdopodobniej będzie znana data i miejsce pierwszych strajków. Jutro wraz z ojcem jadę do przewodniczącego izby rolniczej w naszym rejonie, na początku blokowanie drogi u nas, potem warszawa i zakorkować w pizdu cale centrum a przed ministerstwem zrobic mały chlewik:-)

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

CIACHCIACHCIACHCIACH

Opublikowano

Jeszcze kilka miesięcy temu myślałem nad powiększeniem hodowli w tym momencie myślę nad zmniejszeniem lub w ogóle jej zamknięciem rząd chce nas wykończyć a mięso z zagranicy ciągną  żal 

Opublikowano

leszek b  , mnie nie ale  , słyszałem od kilku sasiadów 3-4  , i u kazdego zostało chyba po 20-30 sztuk (przerośnietych-śmieszne) , i teraz pytanie co z tym zrobić?  , ja wypycham ostatnie 12 (cena 3,70-3,80) ,następne gdzieś w lutym dopiero , ale czy coś wstawie nie wiem . Mamy w planie wstawic loszki bo obstawiam że prosiąt nie będzie

Opublikowano (edytowane)

Do Łukowa litewskie kilka składy na tydzień.Wcześniej Łuków brał mrożone półtusze które nadawały się do utylizacji bo po rozmrożeniu były w takim rozkładzie że nie nadawało się do przetwórstwa ale Polak wszystko potrafi i robiono z nich coś po którym trzy dni paliło.

Edytowane przez Jurniczek
Opublikowano

Akurat wbrew temu co większość pisze niedługo będzie najlepszy okres na inwestowanie w powiększenie stada, mam nadzieję że jak najszybciej uruchomione zostaną jakieś dotacje i ruszy się z budową.

Cena na ten tydzień 4,1 netto.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

w to co na farmer pisza to mozesz sobie wierzyc. byc moze, a raczej napewno potanieja po nowym roku, nic nowego. ale tak samo jak lukaczmarek uwazam ze niebawem sie nam polepszy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
    • Przez młodyrolnik2000
      Siema. Mam gospodarstwo około 20 hektarów i hoduje okoły 50 świn i 10 sztuk bydła. Planuje zlikwidować świnie i powiekszyć chów bydła do około 20 sztuk oraz bardziej skupić sie na produkcji roślinnej czyli zboża, rzepak lub kukurydze na ziarno. Tylko nie wiem czy mi się to opłaci. Może ktoś zmieniał coś w tym stylu jak ja to planuje? Myślicie że sie opłaci? Z góry dzięki za odpowiedz. dodam że ziemie klasy 3, 4 i 5.
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
    • Przez mkacper99
      🌾📢 Uwaga rolniku / konsumencie !!! 🚜👨‍🌾

Polskie rolnictwo jest w dużym kryzysie, problemy dotykają praktycznie wszystkie branże rolnicze.
      ⛔Brak realnej walki z ASF
      ⛔Niskie ceny skupu żywca trzody, bydła itp..
      ⛔Niekontrolowany import kukurydzy oraz zbóż z Ukrainy
      ⛔Podwyżka prądu o 30% z nowym rokiem czy chociażby podniesienie stawki VAT na leki weterynaryjne o 16%
      ⛔Tragicze nowe prawo wodne
      ⛔Problemy sadownicze, warzywnicze, drobiu, bydła
      ⛔Bezskuteczne prawo łowieckie
      ⛔Przepisy azotanowe...

⚠️ Jeśli te problemy nie są Ci obojętne...

📅 7 grudnia, piątek godzina 18:00 na sali OSP w Kakawie Starej 62-872 Godziesze Małe odbędzie się spotkanie dla wszystkich ludzi, którzy chcą się jednoczyć, sprzeciwstawić się fatalnej polityce rolnej dla zwykłych gospodarzy oraz konsumentów, którzy w marketach kupują zagraniczne odpadki. Pan Michał Kołodziejczak organizuje spotkania w całej Polsce i zbiera zwykłych ludzi, którzy chcą działać. Powstaje struktura budowy Agrounii! 👨‍🌾 Razem możemy wszystko!
      Niedługo na polskich niedzielnych stołach zabraknie naszej ojczystej wieprzowiny 🐷
      Odebrali nam handel
      Odebrali nam przetwórstwo
      Odebrali nam kontakt z konsumentem
      Odebrali nam po prostu dostęp do naszego własnego 🇵🇱 rynku
      Minister rolnictwa powiedział, że rolnicy nie potrafią się jednoczyć.. Pokażmy mu naszą siłę !
      Unia Warzywno Ziemniaczana Agrounia

Michał jest zwykłym rolnikiem spod Błaszek! NA TĄ CHWILĘ MAMY JUŻ POTWIERDZONYCH OKOŁO 300 hodowców, którzy będą na spotkaniu!!! Zapraszamy i Ciebie!!! ROLNICTWO TO OSTATNI BASTION POLSKOSCI

• Dodaj nową pozycję...
v