Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mi kiedyś handlarz powiedział że chce na paliwo bo jechał 50km po jałowice cielną za która chciałem 4200 a on przyjechał i mówi 3300 a ja na to że 5zł nie opuszczę handlarzowi bo ona jest dla gospodarza. Jeszcze się rzucał że mam 5 jałowic a chce sprzedać najgorsza.

Opublikowano

Kolega z okolic Łowicza chwalił się, że sprzedał hf po 6.5 i mieszańca po 7 zł netto jakimś handlarzom z Ciechanowskiego . Czy ktoś sprzedawał jeszcze a może ktoś może coś powiedzieć o tych kupcach .

Opublikowano

mi kiedyś handlarz powiedział że chce na paliwo bo jechał 50km po jałowice cielną za która chciałem 4200 a on przyjechał i mówi 3300 a ja na to że 5zł nie opuszczę handlarzowi bo ona jest dla gospodarza. Jeszcze się rzucał że mam 5 jałowic a chce sprzedać najgorsza.

Coś mi się wydaje że ten sam ,,gościu'' był u mnie -był z taką blondynką mówił że jest z podlasia ; popatrzeli na jałówki pokrzyczeli- i pojechali do kogoś w okolice Brodnicy [ do mnie mieli 270 km!] a było to tak + - we wrześniu tamtego roku. Za byki h-f w tamtym tyg. szwagrowi handlarz proponował 5.5 +vat i też pojechał pusto.

Opublikowano

Coś mi się wydaje że ten sam ,,gościu'' był u mnie -był z taką blondynką mówił że jest z podlasia ; popatrzeli na jałówki pokrzyczeli- i pojechali do kogoś w okolice Brodnicy [ do mnie mieli 270 km!] a było to tak + - we wrześniu tamtego roku. Za byki h-f w tamtym tyg. szwagrowi handlarz proponował 5.5 +vat i też pojechał pusto.

ten bo był u mnie mówił że jest z okolic sierpca a było to 2lata temu we wrześniu. Takiego gościa jeszcze nie spotkałem. Tak gadał jak bym musiał mu sprzedać bo no daleko jechał i ma już kupca na ta jałówke. A w ogłoszeniu pisało jak byk ile za nią chce.
Opublikowano

Kolega z okolic Łowicza chwalił się, że sprzedał hf po 6.5 i mieszańca po 7 zł netto jakimś handlarzom z Ciechanowskiego . Czy ktoś sprzedawał jeszcze a może ktoś może coś powiedzieć o tych kupcach .

Dąb-Pol może?

Opublikowano

@zbyszek8201 tutuj chyba już pisano o dąb-pol te słynne ważenie, gdzieś czytałem o pilotach :D niestety, ale obawiam się, że mogli go na wadze oszukać

Opublikowano

@zbyszek8201 tutuj chyba już pisano o dąb-pol te słynne ważenie, gdzieś czytałem o pilotach :D niestety, ale obawiam się, że mogli go na wadze oszukać

Ja też zapytałem się o wagę to ponoć jedna sztuka wcześniej była ważona i się zgadzało i pytałem się o płatności to po trzech dniach przelew . Coś mi to za pięknie wygląda ? Dopytam się dokładnie z jakiej firmy .

Opublikowano

Ja też zapytałem się o wagę to ponoć jedna sztuka wcześniej była ważona i się zgadzało i pytałem się o płatności to po trzech dniach przelew . Coś mi to za pięknie wygląda ? Dopytam się dokładnie z jakiej firmy .

Jeżeli chodzi o płatność to jest w porządku, 3 dni są realne u nich. Cenowo zawsze nie mieli jakoś dużo wyższych cen.

Opublikowano

Panowie coś się rusza od dziś Algeria przyjmuje wołowinkę z polski jako halal ;) czekamy jeszcze na decyzje zjednoczony emiratów arabskich ;)

Ukraina też zniosła embargo i co ?

Jedyna nadzieja to Turcja ale bez rytualnego nie weźmie.

Turek to naród handlarski, kupował u nas i sprzedawał dalej bo u siebie to raczej na brak bydła nie narzeka.

Jest jeszcze jeden problem, nadprodukcja u nas, kto tylko mógł wstawiał byczki gdzie sie dało i teraz są tego efekty.

Dodam jeszcze obecne cło na wołowine do Turcji. Zna ktoś ? Jest tak wysokie że się nie opłaca wysyłać.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

O jaskiej nadprodukcji piszesz? Przecież pogłowie cały czas spada i to od wielu lat.

Opublikowano

Będzie można handlarzy ogłuszać:)i do Algierii z nimi

Opublikowano

pamiętacie ile cieląt 10-15 lat temu wyjeżdżało do Włoch, do Holandii ?

teraz za dużo zostaje w kraju, a szał zakupów trwa - byczek na targach po 20zł za kilo

w mojej okolicy cielęta pozamawiane z rocznym wyprzedzeniem,

kto kiedyś trzymał świnie albo krowy na mleko teraz opasówke

a import cielaków z litwy, rumunii

Opublikowano

Nadprodukcja- dziwne bo w nowych dopłatach chcą płacić do bydła (do świń ani kurczaków nie)

do świń za sztuke nie będą płacić za to w nowym Prowie będzie można sporo uzyskać na budowę nowych chlewni dokładnie nie pamiętam ale chyba ok 1 mln na gospodartwo

dopłacać do kurczaków nie będą bo zabrania tego UE

i co z tego ze ukraina zniosła embargo skoro odrazu jednocześnie podniosła cła ?? i jak dodasz jeszcze słaby kurs ich waluty to stąd wychodzi nadal zerowy eksport na UKraine

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v