Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

okolice miechowa...do Ojcowa mam 20km.

http://images69.foto...1fe44e5890a.jpg

no Czaple znam dobrze..... no wczoraj szła mega chmura w okolice Wolbrom-Szreniawa , nas na razie omija.

Dziś przelało konkretnie Cianowice-Jeżówka

Tak kolego tylko takie male nawożenie w tym roku i Jęczmien zwazony i dał dokładnie 8 ton z Ha .Ziemie 4a .Wiec sobie jaj nie robie .Moja Pszenica również Zielona a u sasiadów zółte. Pozdrawiam :)

spoko :rolleyes:

To ja zostaje przy swoich 12t/ha pszenicy :)

Pamiętaj aby dzień Święty Święcić! Jak nie szanują Pana to i Pan czyjej roboty nie szanuje.

W sobotę jak nie popada to ruszam w pszenżyto i owies na paszę bo dziś resztki zmliłem i do środy tylko, a trzeba by trochę odparowało.

U nas rok temu w niedziele po sumie normalnie się kombajnowało.

Jak pogoda jest w niedziele a od poniedziałku lejka to co zrobisz? ????????

uratujesz i wykombajnujesz pszenice ? czy niech ją zaleje o nie daj Boże grad wymłóci?

Edytowane przez KULAWA_KOZA
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dziś ruszyliśmy w jęczmień jary,jutro w pszenżyto zimowe.

Opublikowano

ja dzisiaj zrobiłem próbę na paszę, pszenżyto odmiana algoso. wigotność ok 17% co mnie bardzo zdziwiło. Plon zapowiada się ok 5 t z ha a nie podobało mi się za bardzo. Druga odmiana pigmej jeszcze potrzebuje kilka ciepłych dni. Aha dziś po 10 dniach wjechali niedaleko w rzepak desykowany

Opublikowano

Wczoraj pierwsi rolnicy ruszyli kombajnami w żyto. U mnie jak sprawdzałem to gdzie wyżej to ziarno twarde, ale chude, susza w trakcie nalewania ziarna zaszkodziła. Na dołkach ziarno jest jeszcze miękkie. A gdzie na T2 prysnąłem amistarem to ziarno w kłosie super grube i zielone. Pod koniec tygodnia na słabszych kawałkach może ruszę.

Opublikowano

A u mnie przez ostatnie deszcze pszenżyto zaczeło porastać , mam nadzieje że już nie będzie padać ale oglądałem pogode to po niedzieli ma być odnowa powtórka z rozrywki.

Opublikowano

Pn .mazowsze dziś za czołem żniwa pod kose poszło pszenżyto nie wiele bo słoma żywa i nie bardzo to idzie.A tak wogó

le to po górkach żyta młócą i pomału się rozkręcają żniwa.

Opublikowano

WLKP sucho jak w popiele praktycznie początek lipca małe deszcze były ciekawie czy to nie odbije się na plonach bo ziarno zaschnięte już w kłosach praktycznie w tym tygodniu poleci wszystko owies suchy, może jara pszenica i pszenżyto poczeka

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U nas w kujawsko-pomorskim,Żniwa ruszyły.

Ale na dobre zaczną się już od jutra.

U mnie ścięte zostało 6 ha pszenżyta,i 3 ha jęczmienia

Pszenżyto się popisało i jęczmień ozimy,jęczmień jary słabizna,

A dziś kosimy ciąć żyto 8ha

Opublikowano

U nas w kujawsko-pomorskim,Żniwa ruszyły.

Ale na dobre zaczną się już od jutra.

U mnie ścięte zostało 6 ha pszenżyta,i 3 ha jęczmienia

Pszenżyto się popisało i jęczmień ozimy,jęczmień jary słabizna,

A dziś kosimy ciąć żyto 8ha

Jak plonuje w tym roku pszenżyto ?

Opublikowano

Południe Wielkopolski czwarty dzień kosze pszenżyta plon w zależności średnio 6 ton ( kosze na usługach ) żniwa w pełni. Dzisiaj planuje jechać do mnie w żyto 5 ha leży wbite w ziemię...

Opublikowano

Płn. Mazowsze. W mojej okolicy jęczmień zimowy dawno skoszony, rzepaki skończyli wczoraj, żyta i pszenżyta zimowe teraz męczą ;) . Rzepak na poziomie 4,0-4,5 t uleciał. :rolleyes: Tylko ta cena <_<