Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ten facet co kupował mówił że sekator bierze głuchy owies i wspomaga tym samym pumę, a było to w sklepie w bychawie

Na Podzamczu w Bychawie? Tam mojemu ojcu tak mówili :)

Opublikowano

Niby na etykiecie pisze tylko że z Turbo, ale ja po doświadczeniach szwagra sam w tamtym roku spróbowałem i nie było żadnych problemów, wiadomo że po całej dawce pumy jeczmień trochę przyżółkł, ale to normale. Tak więc z dośwadczenia wiem że nic się nie będzie działo, a Trio więcej chawstów bierze.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Prędzej czy póżniej położy zielko. Jakby popadało to efekt byłby szybszy. Ale spokojnie. U mnie tez susza jak diabli, ziemia spekana i rosliny mizerne. Tylko w ozimych widać trochę wilgoci w łanie. Nie mówie tu o piachach bo tam jest porażka na całej lini. Pozwijane, poskręcane i małe roślinki pszenicy. Pszenżyto lepiej sobie radzi. A deszczu nie było od 3 maja, kiedy to grad przeszedl i sciagnal kilka dachow...

Edytowane przez master20002
Opublikowano (edytowane)

Nie powinno spalić. Jęczmień odchoruje trochę pume, ale nie uszkodzi go. Środki spalą to zielsko co wyszło już. W tamtym roku też bylo sucho i opryskałem. Wszystkie trawki nie wyrosły więc po deszczu powychodziło i mi przyklepało strasznie jęczmień na ok 40 arach koło domu. Ja dzisiaj mam zamiar po południu pryskać pumą i chwastoxem trio. Ale zobaczymy jak będzie bo coś się chmurki wyciągają :)

Edytowane przez master20002
Opublikowano

Panowie, stosował ktoś izoproturon w jęczmieniu jarym? Bo mam kłopot z chwastnicą i miotłą, myślę o mieszance izoproturonu z 3g gleanu/ha, ewentualnie o samym gleanie 3g/ha. Pryskałem już jarki granstarem, ładnie wziął dwuliścienne, ale podczas oprysku zauważyłem wychodzące pierwsze chwasty jednoliścienne, ojciec nie ma zamiaru kupować nic na jednoliścienne, ale ja wiem jak się może skończyć ekspansja jednoliściennego syfu w jęczmieniu, głupi przed szkodą i po szkodzie....

Opublikowano

Strsznie pożółkł mi jęczmień po oprysku pumą a nawet można powiedzieć ze koncówki liści są zeschnięte . Pole z daleka wygląda strasznie. Ciekawe czy jęczmień odbije, już tydzień po oprysku . W jaki sposób można zniwelować skutki oprysku? Odżywka, nawozy azotowe?

Opublikowano

A może miałeś dużo owsa w jęczmieniu i to on tak żółknie???? Sąsiad w tamtym roku tak miał (70% owsa) i pole wyglądało jak po randapie. On twierdził że przypalił a mi wydawało się że tyle owsa było.