Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam chciałbym zrobić odchowalnik na 50 kurczaków wymiary 2x1.1m z płyty osb (skrzynia już zbita w środku włożę przegródkę która będę przesuwał i powiększał im miejsce w miarę wzrostu kurczaków ) oczywiście wszystko obłożone styropianem żeby ciepło nie uciekało bo skrzynia będzie stała w pomieszczeniu nie ogrzewanym.

I tu mam pytanie ponieważ nie wiem jakie wybrać ogrzewanie mam stary grzejnik elektryczny mógłbym go podłączyć pod termoregulator, ale dużo prądu ciągnie bo ma 2000w, wyczytałem ze można zastosować przewód grzejny ale nie wiem jaką temperaturę osiąga taki przewód i czy nie spali mi się ściółka lub kurczaki nie poparzą sie od niego. Zostaje jeszcze opcja żarówki tzw. Kwoki nie jest tak oszczędna jak przewód i chyba bym musiał dać dwie na tak dużą powierzchnie. Jakieś przemyślenia na ten temat?

Z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez MPiotr
Opublikowano

Ja mam podobne wymiary odchowalnika tyle że węższy i mam zastosowane dwie "kwoki" 250W ale połączone szeregowo tak że na lampę przypada 125W i mogę je mieć z niewielkiej odległości a tym samym żywotność ich znacznie się wydłuża bo żarówka świeci połową mocy.

Opublikowano

ja mam skrzynkę z desek drewnianych do odchowu, na dole wysypane trochę  słomy, w środku mam miseczkę na wodę i  karmę. odchowalnik ma wielkość 80 x 40 cm, i mam tam 37 sztuk w tym momencie. Ja stosuję teraz lampę z promiennikiem czerwonym 100 W i jestem zadowolony, bardzo dobrze grzeje pisklaki. Lampy są tez trochę tańsze niż jakieś sztuczne kwoki czy płyty grzejne. ja za swój zestaw dałem z tego co pamiętam ok. 80 zł

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez michal33554
      Witam widziałem u sąsiada taką kurę(zdjęcie w załączniku) powiedział że niesie się świetnie, ale nie wie jak ta rasa sie nazywa. Podobno nie jest ona bardzo rozpowszechniona. Proszę o jakieś sugestie jaka to może być rasa bo bardzo chciałbym kupić takie kury.

• Przez tomekmaschinen
      Witam!!

Od połowy września nieśność kur znacznie spadła ( na 100 kur dziennie miałem ok. 60 jaj, teraz z ledwością 30 szt) Nie wiem co jest tego przyczyną. Zakupiliśmy witaminy do wody, dostawały więcej kredy, kukurydzy, ale nie nastąpiła żadna poprawa. Wyczytaliśmy również, że powodem może być skrócenie się dnia. Więc sztucznie "przedłużamy" im dzień, ale nadal nic.

Co może być przyczyną takiego spadku ?? Na pewno nie jest to żadna choroba. Kury wyglądają na zdrowe, biegają, jędzą, zachowują się normalnie.

Prosimy o pomoc.
    • Przez TomekBio
      Witam, mam pytanie czy używacie na swoich fermach probiotyki, jeśli tak to powiedzcie jakie i czy przynoszą jakieś efekty w postaci polepszenia dobrostanu ptaków bądź czy mają wpływ na przyrosty masy. Pozdrawiam
    • Przez Smitty
      Witam!

Od przyszłego roku chciałbym rozpocząć hodowlę kur niosek aby dorobić sobie trochę. Chciałbym postawić kurnik około 50+ kur. 
      Moje pytanie to:
      1.Ile kur przypada na 1m2?
      2.Jakie wymiary kurnika na 50+ kur 
      3. Czy wystarczy kurnik 3x3m
      4.Jakie są miej więcej koszty budowy kurnika?
      5. Po jakiej cenie aktualnie wy sprzedajecie jajka?
      6. Czy przy takiej ilości kur jestem w stanie wyjść chociaż na plus? Jeśli nie to przy jakiej ilości jest to opłacalne?

Wspomnę jeszcze że rynek zbytu już mam ponieważ posiadam już około 20 kur i drobną nadwyżkę sprzedaję.
      Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez TomekBio
      Witam, jaką ściółkę stosujecie u siebie? Interesuje mnie porównanie słomy, pelletu torfu i trocin. Jaki jest koszt wyścielenia 1 m2 ( ważna jest wysokość ścielenia bo z tego co wiem jest inna dla każdego z materiału).Z góry dziękuje za każdą informacje. 
  • Dodaj nową pozycję...
v