Skocz do zawartości
News
Smitty

Sprawy dotyczące rozpoczęcia hodowli kur niosek i kurnika

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Smitty    3

Witam!

 

Od przyszłego roku chciałbym rozpocząć hodowlę kur niosek aby dorobić sobie trochę. Chciałbym postawić kurnik około 50+ kur. 

Moje pytanie to:

1.Ile kur przypada na 1m2?

2.Jakie wymiary kurnika na 50+ kur 

3. Czy wystarczy kurnik 3x3m

4.Jakie są miej więcej koszty budowy kurnika?

5. Po jakiej cenie aktualnie wy sprzedajecie jajka?

6. Czy przy takiej ilości kur jestem w stanie wyjść chociaż na plus? Jeśli nie to przy jakiej ilości jest to opłacalne?

 

Wspomnę jeszcze że rynek zbytu już mam ponieważ posiadam już około 20 kur i drobną nadwyżkę sprzedaję.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowano przez Smitty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trawers    53

6-7 kur niośnych (powyżej 18 tyg.) na 1 metr kwadratowy, gdzieś kiedyś wyczytałem w książce o chowie kur. Ja mam pomieszczenie 4m x 5m i na razie posiadam 40 kur niośnych nadwyżkę też sprzedaję 0,60 zł/szt. Też planuję powiększenie stada. Jak z zyskiem? Ciężko powiedzieć, tego nie kalkulowałem, wolę sprzedać nadwyżkę niż wyrzucać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Massey38
      Panowie co robic kupiłem 40 kur z fermy niosą jaja ale je zdziobują i po jajku
       
      Macie może jakies dobre rady ???
       
      CO ROBIĆ ??
    • Przez rafal6930
      Cześć, chciałem zapytać  was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat  i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
      Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
       
      Powierzchnia kurnika, oświetlenie,  temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
       
      Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
      - jaka może/powinna być ilość kur na m^2
      - doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
      -jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
      -jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
      - jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
       
      Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
      Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
       
      Pozdrawiam
    • Przez Rolnik1231
      Kury nioski na zimę co potrzebują żeby przeżyć
    • Przez Karolano
      Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
    • Przez Teodorek
      Witam mam kurki zielononóżki około 20 tyg. Ostatnio zauważyłem że jedna jest osowiała, blada, kicha oraz dziwnie skrzeczy. Czy to jest normalne? Jaka to może być choroba? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
       
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.