Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie robię wniosków. Konflikt interesów by miał miejsce😜 czasami coś tylko podpowiadam i tyle. 

Opublikowano

Czy komuś z tu obecnych udało się zmienić sposób użytkowania pomieszczenia w budynku? (mieszkalnym lub gospodarczym)? Ile to wyniosło i jak przebiegał cały proces? Finalizuje powoli składanie wniosku i BP i mój doradca poradził już zacząć proces zmiany użytkowania bo dłuuugo trwa. i tu zonk, wolałabym cały proces zacząć z pewnością, że wypali z ta premią, czyli po decyzji z ARiMR.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Ewi441 napisał:

Czy komuś z tu obecnych udało się zmienić sposób użytkowania pomieszczenia w budynku? (mieszkalnym lub gospodarczym)? Ile to wyniosło i jak przebiegał cały proces? Finalizuje powoli składanie wniosku i BP i mój doradca poradził już zacząć proces zmiany użytkowania bo dłuuugo trwa. i tu zonk, wolałabym cały proces zacząć z pewnością, że wypali z ta premią, czyli po decyzji z ARiMR.

I twój doradca i masa ma rację, zmiany sposobu użytkowania wymagają przy wniosku o 2 ratę, ale sama zmiana może trwać około roku i (prawdopodobnie) wiązać się z wydatkami, nawet jeśli w BP nie przewidujesz remontu budynku.

U mnie w liście z agencji była jeszcze informacja, że jeśli starostwo powiatowe uzna, że pod planowaną działalność nie jest wymagana zmiana sposobu użytkowania, to starostwo musi wydać pismo, że takowa zmiana nie jest wymagana pod działalność wymienioną w BP.

Edytowane przez piatek44
Opublikowano
26 minut temu, masa24 napisał:

no tak , trwac moze dlugo i kosztowac tez sporo.

Dlatego wolę całą procedurę rozpocząć po uzyskaniu decyzji, bo przecież wniosek o 2 ratę składam po dwóch latach (od rozpoczęcia działalności?) więc terminowo powinnam się wyrobić. Pierwszy rok chcę działać u klienta (tynki dekoracyjne i malowanie, reliefy itp) w domu jedynie przygotowanie graficzne i projektowanie a to jest praca bardziej biurowa która jak wybadałam zmiany nie potrzebuje. Po roku dopiero lub dwóch latach chcę wprowadzić wytwórstwo u siebie więc dopiero wtedy będzie mi potrzebny lokal, pracownia

Opublikowano

Tak by było najprościej, robić tylko wyjazdowo, ale po to robię ten wniosek żeby i te wytwórstwo było. Chodzi tu o maszyny, które są mi potrzebne, a ich zakup chcę sfinansować z premii. Na samodzielny ich zakup jeszcze mnie nie stać.

Prędzej czy później i tak musiałabym zgłosić zmianę sposobu użytkowania, czy z premią, czy bez(tylko bez premii nastąpiłoby to o wiele później) bo jednak wolę mieć pewność, że wszystko jest na legalu tylko w tym wypadku poczekam że wszystkim aż do uzyskania decyzji. Jak bedzie decyzja to zacznę procedurę na 

Opublikowano

Cześć,

Mam pytania odnośnie procedury złożenia samego wniosku.

Do biura regionalnego mam kawałek więc Panie w biurze powiatowym poinformowały mnie, że mogę wniosek złożyć u nich ( mimo, że nic kompletnie nie wiedziały o tej premii) i one przekażą dokumenty do regionalnego. Wniosek wraz z załącznikami mają być w jakiejś kopercie z opisem czego dotyczą ?

Ktoś tu pisał wcześniej, że wystarczy sam wniosek z podpisem - potem weryfikują kompletność  i chcą uzupełnienia. Rozmawiałem z babeczką z regionalnego i wspomianała, że i tak (nawet gdyby pojawił się osobiście) to nikt przy mnie nie będzie nic sprawdzał, dopiero w późniejszym czasie. Jak jest w praktyce ? Chodzi mi o kompletność - mam wnioski, załączniki zaśw z KRUS ale brak ofert od handlowców (już 2 tygodnie mi wysyłają) załącze zatem wydruki ze stron internetowych ? Czy to będzie stanowiło jakiś problem, czy po przeanalizowaniu dokumentacji, doradca po prostu skontaktuje się ze mną i przedstwi całą litanie do uzupełnienia ?

Dzięki za sugestie

Opublikowano
Dnia 23.05.2022 o 16:16, Ewi441 napisał:

Od listopada czekam 🙄

Ale u mnie dłuższą bajka była bo dom i wszystkie zabudowania są na działce rolnej i wg urzędników można tylko prowadzić działalność rolniczą na takich nieruchomościach . Od marca zmieniły się przepisy że 30% nieruchomości może być pod inną działalność ( ale jeszcze nie mam decyzji ) ale wiem że są na tak . 

U mnie wyglądało to tak że ja z wnioskiem wystąpiłam do gminy . A oni pisali do

- zabytków ( bo nasz dom to zabytek) 

- wód polskich-

- polskich lasów parków ( bo nasz ogródek to park 😂

- starostwa powiatowego 

( Bo działka graniczy z droga powiatowa )

- urbanista

- wójt 

Jak wszyscy nie maja sprzeciwu , dostanę zgodę 😂😁

Powodzenia życzę 💪🙂

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, masa24 napisał:

doradca w sensie osoba robiaca twoj wniosek?

Doradca -  w sensie osoba z którą rozmawiałem telefonicznie o premii (pracownik biura regionalnego dokładnie we Wrocławiu). Nie mam pojęcia kto to i czym tak na prawdę się zajmował :)

Sam robię wniosek

Edytowane przez miotaczkiszonki
dodanie info
Opublikowano
5 godzin temu, Napieriii napisał:

Czy opłatę za pomoc przy pisaniu wniosku można wpisać w koszta jako środki trwałe?

nie można ani jako środki trwałe ani jako koszty usług doradczych - zostały one poniesione przed złożeniem wniosku. 

Opublikowano

Ktoś mi powie czy ten zapis

"Stałę miejsce wykonywania działalności pozarolniczej, które zostanie wskazane w CEIDG będzie musiało znajdować się w miejscowości należącej do:

• gminy wiejskiej lub
  • gminy miejsko-wiejskiej, z wyłączeniem miast liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców, lub
  • gminy miejskiej, z wyłączeniem miejscowości liczących powyżej 5 tysięcy mieszkańców.

To jest po zmianach czy tak było wcześniej też. Wydawało mi się, że wcześniej była opcja zarejestrowania działalności w mieście, przy meldunku w gminie wiejskiej ale nie mogę tego znaleźć. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli kupuję tylko i wyłącznie maszyny które nie muszą być na stałe połączone z posadzką to co zaznaczam w polu 62 wniosku? Czy zakup maszyn stacjonarnych kwalifikuje się jako wyposażenie nieruchomości? Będę wykorzystywał budynek na podstawie umowy najmu lub użyczenia od rodzica (jestem domownikiem). Również co powinienem wpisać w pozycjach 96-98 (Oświadczenie o wielkości uzyskanej pomocy de minimis (w wielkości brutto)). Nie dostawałem żadnych dotacji poza dopłatami obszarowymi w jednym roku. W tym roku również na mnie są dopłaty złożone (dzierżawię grunty)

Edytowane przez Ktoput
dodanie informacji o byciu domownikiem
Opublikowano

Składając jutro wniosek - mam 150 dni (zgodnie z instrukcją) na ewnetualne poprawki i uzupełnienia ? Rzeczywiście tak to działa ?

I teraz kluczowe pytanie, składam wniosek na ojca który ma 62 lata. Ojciec przechodzi na emeryturę i przekazuję mi gospodarstwo. Będę mógł skorzystać z premii dla młodego rolnika ? Patrzą na nr gospodarstwa ? Czy to już będa inne nabory?

Opublikowano
15 minut temu, miotaczkiszonki napisał:

Składając jutro wniosek

Doczytywałeś się czy internetowo można do północy jutro składać?

Przyznam że ten biznesplan tegoroczny jest co najmniej bezsensowny... Przeczytałem ostatnie 100 stron tematu i niestety nie znalazłem wielu komentarzy dotyczących pisania biznesplanu. A szczególnie tegorocznego. Za bardzo się przejmuję? 

18 minut temu, miotaczkiszonki napisał:

mam 150 dni

w temacie były sytuacje gdzie terminy były przedłużane dla wyjaśnienia sprawy. Jak jesteś w kontakcie z ARiMR to raczej spokojnie albo uzupełnisz wszystko albo złożysz wycofanie. Gorzej że był przypadek gdzie wydłużali rozpatrzenie wniosku o pierwszą ratę (a firma już założona).

20 minut temu, miotaczkiszonki napisał:

I teraz kluczowe pytanie, składam wniosek na ojca który ma 62 lata. Ojciec przechodzi na emeryturę i przekazuję mi gospodarstwo. Będę mógł skorzystać z premii dla młodego rolnika ? Patrzą na nr gospodarstwa ? Czy to już będa inne nabory?

Tutaj nie pomogę bo to specyficzny przypadek raczej

Opublikowano
4 godziny temu, Ktoput napisał:

Jeśli kupuję tylko i wyłącznie maszyny które nie muszą być na stałe połączone z posadzką to co zaznaczam w polu 62 wniosku? Czy zakup maszyn stacjonarnych kwalifikuje się jako wyposażenie nieruchomości? Będę wykorzystywał budynek na podstawie umowy najmu lub użyczenia od rodzica (jestem domownikiem). Również co powinienem wpisać w pozycjach 96-98 (Oświadczenie o wielkości uzyskanej pomocy de minimis (w wielkości brutto)). Nie dostawałem żadnych dotacji poza dopłatami obszarowymi w jednym roku. W tym roku również na mnie są dopłaty złożone (dzierżawię grunty)

Nie może być umowa użyczenia , tylko wynajem 

Opublikowano
55 minut temu, Natt88 napisał:

Nie może być umowa użyczenia , tylko wynajem 

To coś się zmieniło?

W liście załączników bezpośrednio wymieniona jest umowa użyczenia.

Plik "WoPP_62__2022_02_15"  arkusz "XII. Załączniki" sekcja "XII. INFORMACJE O ZAŁĄCZNIKACH" Lp. 9:

"Dokument potwierdzający tytuł prawny do nieruchomości, na której będzie realizowana operacja, tj. umowa dzierżawy, najmu lub użyczenia nieruchomości, na podstawie której wnioskodawca posiada tę nieruchomość, na której będzie realizowana operacja, zawarta na okres co najmniej 6 lat od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy – kopia "

Opublikowano
1 godzinę temu, Ktoput napisał:

Doczytywałeś się czy internetowo można do północy jutro składać?

Przyznam że ten biznesplan tegoroczny jest co najmniej bezsensowny... Przeczytałem ostatnie 100 stron tematu i niestety nie znalazłem wielu komentarzy dotyczących pisania biznesplanu. A szczególnie tegorocznego. Za bardzo się przejmuję? 

w temacie były sytuacje gdzie terminy były przedłużane dla wyjaśnienia sprawy. Jak jesteś w kontakcie z ARiMR to raczej spokojnie albo uzupełnisz wszystko albo złożysz wycofanie. Gorzej że był przypadek gdzie wydłużali rozpatrzenie wniosku o pierwszą ratę (a firma już założona).

Tutaj nie pomogę bo to specyficzny przypadek raczej

Wg tego co mówiła doradczyni w ARiMR albo osobiście jutro, albo pocztą maks jutrzejsza data stempla pocztowego albo elktronicznie więc nie widzę, przeszkód żebyś do północy się wyrobił.

Co do biznesplanu.... Dlatego liczę na te 150 dni bo wypełniając go mam wrażenie, że odpowiadam kilka razy na te same pytania - więc jeżeli termin na uzupełnienia, poprawki jest tak długi - nie przejmuj się :) Przypomina mi to trochę pisanie pracy magisterskiej ;)

W opisie tegorocznego naboru (2014-2020) jest info, że nie mogą skorzystać osoby, które dostały młodego rolnika z naboru 2014-2020. Logiczne bo to ten sam nabór. 

No i moja zagwozdka - korzystam z ostatniego naboru na premie (2014-2020) i za kilka lat (ten sam nr gospodarstwa) wnioskuje o młodego rolnika ale już z nowego naboru. Przechodzi czy nie ? Bo gdzieś mi się obiło, że osoby korzystające z poporzednich naborów w kolejnych nie były już obięte wykluczeniem

pzdr

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miotaczkiszonki napisał:

nie widzę przeszkód żebyś do północy się wyrobił

Normalnie druga młodość. Pisanie matury ustnej godzinę przed prezentacją albo wysyłanie projektów na studiach o 23:55 :D

odpowiadam kilka razy na te same pytania

Mam dokładnie takie samo wrażenie... Strasznie szczegółowy i jednocześnie ogólnikowy jest ten BP. Gorzej niż pisanie rozprawki. Słownik synonimów i można tworzyć :P

Przechodzi czy nie ? Bo gdzieś mi się obiło, że osoby korzystające z poporzednich naborów w kolejnych nie były już obięte wykluczeniem

Ciężko powiedzieć. Z tego co śledziłem to zawsze wykluczenia były w ramach jednego PROW... Ale nie wiadomo jak to będzie dokładnie przy obecnej sytuacji gospodarczej. Tylko mogą być jakieś obwarowania w temacie długości bycia na KRUSie. Nie wiem ile PROWy zawsze trwały ale pewnie zdążysz ewentualnie zamknąć firmę i wypracować okres wymaganego ubezpieczenia. Jak zakładasz na Ojca (w sensie on zakłada firmę, czy Ty zakładasz na jego nieruchomości jako domownik?)  to nie wiem jak jest z zakładaniem firmy na ZUS i jednoczesnym przejściu na emeryturę rolniczą. Ale potem on chyba na emeryturę musi przejść jednocześnie jak Ty składasz na młodego rolnika. Przynajmniej wydaje mi się że coś w tym stylu było przy obecnym naborze przy przekazywaniu gospodarstwa. To już musisz dokładnie sobie plan działania czasowo rozpisać...

Jakby ktoś mógł się odnieść do pozycji wymienionych w moim poprzednim poście to będę bardzo wdzięczny

I jeszcze dorzucę pytanie czy w biznesplanie w sekcji "II.1. Tabele" kolumna "rok poniesienia wydatku" ma być wypełniona w stylu "rok 1" czy 2023?

Edytowane przez Ktoput
Opublikowano

Ja wpisywałem rok 2023

Wniosek złożony - pani w agencji powiedziała, że najszybciej za 2 miesiące ktoś się z tym zapozna i dostanę listownie ewentualne uzupełnienia. Mam nr sprawy więc mogę dosyłać, zmieniać itp wniosek i załączniki - a poleciałem po łebkach (nikt nie sparwdza co dostarczasz) więc zero stresu, że nie przyjmą.

Co do tej premii a młodego rolnika - będą to różne prow, obecny 2014-2020 kolejny 2021-2027 i wg babeczki będę wykluczony z dotacji dla młodego rolnika. Także mam trochę czasu na zastanowienie się co mi/gospodarstwu się bardziej opłaca