Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
31 minut temu, masa24 napisał:

Myske ze możesz się przejechać na tym leasingu

Rozporządzenie mówi o zakupie , nie leasingu

Nie przejadę się, nie ja. Musisz czytać dokładniej to co ktoś pisze ;) 

Opublikowano

Co do ostatniego wpisu o domki letniskowe . Mam złożony wniosek o płatność z domkiem . Musi w zgłoszeniu budowlanym być napisane przeznaczenie na wynajem , takie dziś instrukcje słyszałem 

Ale nie wiem czy rodzi to problem uzyskanie takiego zapisu . Z tego co się orientowałem to cel na wynajem nadal wymaga tylko zgłoszenia a nie pozwolenia na budowę 

Opublikowano
2 godziny temu, pawelol111 napisał:

Kurła jak ich pogonić z tą pieprzoną decyzją

Byłeś u prowadzącego? Pytałeś czemu tak długo i co jest powodem „złożoności sprawy”?

Opublikowano
Alma napisał:

2 godziny temu, pawelol111 napisał:

Kurła jak ich pogonić z tą pieprzoną decyzją

Byłeś u prowadzącego? Pytałeś czemu tak długo i co jest powodem „złożoności sprawy”?

Prowadzący ma w d. Czekac obserwować.

Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał:

Co do ostatniego wpisu o domki letniskowe . Mam złożony wniosek o płatność z domkiem . Musi w zgłoszeniu budowlanym być napisane przeznaczenie na wynajem , takie dziś instrukcje słyszałem 

Ale nie wiem czy rodzi to problem uzyskanie takiego zapisu . Z tego co się orientowałem to cel na wynajem nadal wymaga tylko zgłoszenia a nie pozwolenia na budowę 

Obiekty na zgłoszenie nie moga być przeznaczone na cele komercyjne, a więc wynajem. Przebrnęłam ten temat w starostwie. Chyba, że u Was wydział architektury jakimś cudem to puści, choć nie sądzę. Są to obiekty rekreacji indywidualnej,a  nie na usługi. W przypadku usług uważają, ze obiekt musi spełniac kwestie BHP, PPOŻ, etc. Obiekty do 35 m2 na zgłoszenie są dla wypoczynku indywidualnego. Zadzwoń sobie do Wawy. Jak masz taki wniosek niech lepiej Klient już biega za pozwoleniami i projektami, bo może nie zdążyć załatwić wszystkiego przed upływem 9 miesięcy. 

Opublikowano (edytowane)

do wawy gdzie ?    spokojnie  chyba troche zamieszanie robisz.  Masz wniosek na taki domek ?  Z tego co widze domki na pozwolenie z przeznaczeniem na wynajem nie wymagaja pozwolenia na budowe

w arimr powiedziano tak jak mowilas , ze to w zwiazku z tym audytem ta zmiana. dowiadywali sie w starostwach i rozne odpowiedzi otrzymali. jedne starostwa cos takiego zrobia na pozwolenie , inne dopisza do zgloszenia. wiec jeden wielki burdel a w plecy ma jak zwykle osoba skladajaca wniosek ,  zmienianie przepisow i interpretacje po decyzjach albo jak juz czas na wyplate pieniedzy

pani z arimr powiedziala ze w zwiazku z tym audytem oddzialy regionalne  beda rozpatrywac na nowo wnioski z wczesniejszych kampanii, chociaz nie wiem pod jakim katem

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, masa24 napisał:

do wawy gdzie ?    spokojnie  chyba troche zamieszanie robisz.  Masz wniosek na taki domek ?  Z tego co widze domki na pozwolenie z przeznaczeniem na wynajem nie wymagaja pozwolenia na budowe

w arimr powiedziano tak jak mowilas , ze to w zwiazku z tym audytem ta zmiana. dowiadywali sie w starostwach i rozne odpowiedzi otrzymali. jedne starostwa cos takiego zrobia na pozwolenie , inne dopisza do zgloszenia. wiec jeden wielki burdel a w plecy ma jak zwykle osoba skladajaca wniosek ,  zmienianie przepisow i interpretacje po decyzjach albo jak juz czas na wyplate pieniedzy

pani z arimr powiedziala ze w zwiazku z tym audytem oddzialy regionalne  beda rozpatrywac na nowo wnioski z wczesniejszych kampanii, chociaz nie wiem pod jakim katem

Jakie zamieszanie masz na myśli? Napisałam, abyś przekręcił do Warszawy do Departamentu Działań Premiowych, bo to oni zajmowali się tą sprawą i ją regulują odgórnie. Tam dowiesz się wszystkiego. Możesz zadzwonić również do jakiegokolwiek architekta- on też Ci powie, że obiekty rekreacji indywidualnej nie sa na usługi. To że latami to przechodziło to inna kwestia. Poczytaj sobie ustawę o obiektach rekreacji indywidualnej. Niestety obiekty na usługi wymagają pozwolenia, bo wchodzą tutaj kwestie BHP i PPOŻ, które nie są zachowywane przy obiektach rekreacji indywidualnej. Zresztą inne pisma/ interpretacje są również właśnie przygotowywane w zakresie innych działalności- dlatego niektórzy mają odroczki do końca grudnia. Ale nie będę o nich pisac i wychodzić przed szereg, bo znów ktoś mi coś zarzuci. 

Możesz sobie poszukać- jest też kilka wyroków sądów w sprawie tych obiektów na zgłoszenie w odniesieniu do przeznaczenia ich na cele komercyjne. W piśnie/ interpretacji, którą wydała Warszawa (która ma zresztą 10 stron) powołują się na te wyroki. Są też poruszane i wyjaśniane kwestie domków mobilnych/ holederskich/ przyczep kempingowych, itp. 

Edytowane przez PROMO86
Opublikowano (edytowane)

nie ma ustawy o budynkach rekreacji indywidualnej.  jest prawo budowlane. nie wiem , okaze sie w praktyce.  tyle z tego co w necie przegladam to budynek rekreacji indywidualnej nie oznacza ze sluzy do odpoczynku wlasciciela.  a ze sa to budynki przeznaczone do okresowego wypoczynku. 

w kazdym badz razie to dodatkowy klopot i komplikacja, bo uzysanie tego dopisku o wynajmie bedzie zalezalo od indywidualnego podejscia urzednika. jeden wpisze, drugi bedzie mowil ze to budynek uslugowy i bedzie wymagal pozwolenia

w zasadzie nie jest to duzy problem w przyszlch naborach, nalezy poprostu brac pod uwage to ze byc moze bedzie potrzebne pozwolenie i tyle

ale co maja powiedziec osoby z tego naboru, mam jedna osobe ktora wplacila juz zaliczke , termin odbioru domkow przed swietami a sprawa wyplaty przesunieta do konca grudnia i doszedl jeszcze zapisek o wynajmie ze ma go uzupelnic.  no i jest lipa

wogole te dzialalnosci to odbija sie czkawka dla niektorych.  ceny galopuja

Nie znalazłem ze nie mozna wynajmowac takich domkow. Jedynie jeden wyrok sądu  w sytuacji gdy ktos chcial postawic kilka takich domkow na działce gesciej niz 1 domek na 500 m2.  kiepska sprawa

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, masa24 napisał:

nie ma ustawy o budynkach rekreacji indywidualnej.  jest prawo budowlane. nie wiem , okaze sie w praktyce.  tyle z tego co w necie przegladam to budynek rekreacji indywidualnej nie oznacza ze sluzy do odpoczynku wlasciciela.  a ze sa to budynki przeznaczone do okresowego wypoczynku. 

w kazdym badz razie to dodatkowy klopot i komplikacja, bo uzysanie tego dopisku o wynajmie bedzie zalezalo od indywidualnego podejscia urzednika. jeden wpisze, drugi bedzie mowil ze to budynek uslugowy i bedzie wymagal pozwolenia

w zasadzie nie jest to duzy problem w przyszlch naborach, nalezy poprostu brac pod uwage to ze byc moze bedzie potrzebne pozwolenie i tyle

ale co maja powiedziec osoby z tego naboru, mam jedna osobe ktora wplacila juz zaliczke , termin odbioru domkow przed swietami a sprawa wyplaty przesunieta do konca grudnia i doszedl jeszcze zapisek o wynajmie ze ma go uzupelnic.  no i jest lipa

wogole te dzialalnosci to odbija sie czkawka dla niektorych.  ceny galopuja

Pisząc "ustawa" chodziło mi o ustawę o prawie budowlanym, art. 29. Niestety interpretacja budowlańców, architektów i prawników jest taka, że jest to budynek do wypoczynku właściciela, gdyż budynek pod wynajem ma spełniać inne wymogi. I nie zgodzę się, że nie jest to duży problem dla przyszłych beneficjentów- otóż jest. Bo nawet jeśli ktoś pójdzie na "ryzyko", że może u niego przejdzie zgłoszenie, ale przed decyzją/ wypłatą ktoś w ARIMR zażyczy jednak sobie pozwolenia to oznacza to nie tylko dużo większe koszty: projekt budowlany, techniczny, geodeta, itp, ale również długi czas, w którym może się nie zmieścić. Trzeba uzyskać warunki zabudowy jeśli nie ma planu zagospodarowania, później starostwo ma też 2 miesiące na wydanie decyzji. Na projekt budowlany też sie czeka, bo budynek usługowy musi spełniac wytyczne. Nie jest to więc kosmetyczna zmiana. Nie mówiąc już o tym, że jeśli ktoś ma w swojej gminie plan zagospodarowania przestrzennego i założmy sprawdził, że może wybudowac obiekt rekreacji indywidualnej, to wcale nie znaczy, że może wybudowac obiekt usługowy. Tutaj bardzo często są obostrzenia. 

I tak jak napisałeś- jak masz osobę, która już wpłaciła zaliczkę za konkretny budynek to jest lipa. Bo jeśli zażądają pozwolenia to te budynki, które są sprzedawane/ budowane na zgłoszenie one nie spełniają norm obiektu usługowego. Nikt tej osobie nie zrobi projektu budowlanego identycznego jak miała w założeniu na zgłoszenie. Ktoś się nagle obudził przy ostatnim naborze- chore.. Tyle lat domki na zgłoszenie przechodziły. Podobnie jak z innymi działalnościami. Porażka.

Edytowane przez PROMO86
Opublikowano

bardziej chodzilo mi o to ze nie jest to problem w tym sensie, ze osoba w kolejnym naborze skladajac taki wniosek bedzie zdawala sobie sprawe ze czeka ja pozwolenie na budowe i formalnosci z tym zwiazane.  Przygotuje sie do tego i podejmie swiadoma decyzje czy wchodzi w to czy nie ..... 

a teraz decyzje wydane i spore utrudnienie na drodze ....

Ja ogolnie szanowalem arimr za przejrzystosc punktacji,  nie tak trudne formalnosci czy wnioski do wypelnienienia ktore na dobra sprawe rolnik moze wykonac sam.  Ale to co dzieje sie z tym naborem na dzialalnosc to juz jest istny cyrk

Opublikowano

Projekt 500-700zl

adaptacja 2000-2500 

geodeta 3x (700-1000)

kierownik -najtańszy 1000

(chyba ze masz w rodzinie tych specjalistów) jak ogarniesz szybko geodetę i projektanta to 3miesiace na pozwolenie

i nie do agencji dzwonić a lepiej do ministerstwa rolnictwa, tam są bardziej ogarnięci ludzie 

Opublikowano
23 minuty temu, Alma napisał:

Projekt 500-700zl

adaptacja 2000-2500 

geodeta 3x (700-1000)

kierownik -najtańszy 1000

(chyba ze masz w rodzinie tych specjalistów) jak ogarniesz szybko geodetę i projektanta to 3miesiace na pozwolenie

i nie do agencji dzwonić a lepiej do ministerstwa rolnictwa, tam są bardziej ogarnięci ludzie 

Zapomniałeś o 2 miesiącach na warunki zabudowy. I niestety obiekty usługowe ciężko jest ogarnąć za 700 zł za projekt. To nie domek jednorodzinny. Wchodzi tu konstruktor, BHP, PPOŻka. No i zmiana całego bizne splanu jeśli był pisany na domki na zgłoszenie. Żądają też aktualizacji kosztorysów inwestorskich jeśli były robione pod obiekt letniskowy. Nie sądzę, aby ktoś w rodzinie miał wszystkich specjalistów. Ministerstwo Rolnictwa niczego tutaj nie wnosi, bo obowiązuje tzw. AUTONOMICZNOŚĆ ORGANÓW. Polega to mniej więcej na tym, o czym pisał MASA- jedno starostwo może pójść na zgłoszenie, inne nie, jedna placówka ARIMR może coś puścić, inna nie musi. Jak ktoś coś budował za środki publiczne to wie, że w praktyce nie jest to takie piękne i proste. Utrudnili życie wnioskodawcom i tyle. A teraz na tapetę idą ciągniki. 

Opublikowano
2 godziny temu, PROMO86 napisał:

Zapomniałeś o 2 miesiącach na warunki zabudowy. I niestety obiekty usługowe ciężko jest ogarnąć za 700 zł za projekt. To nie domek jednorodzinny. Wchodzi tu konstruktor, BHP, PPOŻka. No i zmiana całego bizne splanu jeśli był pisany na domki na zgłoszenie. Żądają też aktualizacji kosztorysów inwestorskich jeśli były robione pod obiekt letniskowy. Nie sądzę, aby ktoś w rodzinie miał wszystkich specjalistów. Ministerstwo Rolnictwa niczego tutaj nie wnosi, bo obowiązuje tzw. AUTONOMICZNOŚĆ ORGANÓW. Polega to mniej więcej na tym, o czym pisał MASA- jedno starostwo może pójść na zgłoszenie, inne nie, jedna placówka ARIMR może coś puścić, inna nie musi. Jak ktoś coś budował za środki publiczne to wie, że w praktyce nie jest to takie piękne i proste. Utrudnili życie wnioskodawcom i tyle. A teraz na tapetę idą ciągniki. 

Ppoż i bhp dotyczy tylko budynków usługowych powyżej 50m2. A adaptacja może być z zwykłego budynku gospodarczego czyli projektu za mniej niż tysiąc zł.

co do MR może jest ta cała „autonomiczność” ale więcej konkretnych informacji i terminów dostałem właśnie z tamtąd niż z agencji. Kiedy dużo osób na forum pisało „kiedy,kiedy?” a inni wprowadzali zamieszanie, ja dzwoniłem do MR- miłego pana z działań premiowych i znałem przybliżone pewniki na temat przesunięć (co w arimr powtarzali by czekać na informacje).

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, marcinkaczmarek74 napisał:

Jeśli chodzi o ciągniki to nie wprowadzajcie zamętu bo wiem z autopsji,że jeśli w biznesplanie jest ciągnik wpisany i takie kody pkd w których ciągnik jest niezbędny to ani biura powiatowe ani regionalne nie robią problemu.

Wniosek przechodzi ale „prowadzący” daje po tyłku, zwłaszcza gdy wie, ze jesteś rolnik i potrzebujesz go przede wszystkim do prac polowych.

Tu moje pytanie, czy można robić tym ciągnikiem w polu czy agencja będzie mieć jakieś „ale”?

Edytowane przez Alma
Opublikowano
1 minutę temu, Alma napisał:

Wniosek przechodzi ale „prowadzący” daje po tyłku, zwłaszcza gdy wie, ze jesteś rolnik i potrzebujesz go przede wszystkim do prac polowych.

Tu moje pytanie, czy można robić tym ciągnikiem w polu czy agencja będzie mieć jakieś „ale”?

W polu absolutnie nie można robić,bo jest to wykorzystanie niezgodne z przeznaczeniem pomocy.

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, marcinkaczmarek74 napisał:

Kontrola arimr.Musiz mieć tyle faktur ile godzin na liczniku.

A dojazdy do miejsca wykonywania usługi, ruchoma reklama i inne czynności które wymagają pracy maszyny? Na to nie ma faktur

przeznaczeniem maszyny ma być poprawa sytuacji finansowej jej posiadacza a tym jest tez praca w polu

Edytowane przez Alma