Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

no nie wiem juz sam do konca jak to jest z tymi doplatami... na fejsie mi ludzie pisali zebym:

zlozyl wniosek o doplaty na siebie

dokonał cesji lub przeniesc doplaty na siebie

zlozyl wpis do ewidencji producentow

ja juz tego niepanimaju :D

ewentualnie jeszcze zadzwonie do nich

Edytowane przez damkow
Opublikowano

a Ty składasz wniosek na fejsa czy do Agencji?

syn składał jako domownik i już dostał decyzję ,więc nie czytaj przedszkolnych bredni  gdzie tylko znajdziesz jakiś fragment na ten temat

Opublikowano

jezeli wybralbym 

49.32.Z Działalność taksówek osobowych

to np. jesli mialbym dzialalnosc i zarabial bym np. w uberze, taxify lub zostal taksowkarzem to "nabijało" by mi dzialalnosc gospodarczą? czy zysk szedlby na inne "konto". CHodzi mi by pod koniec roku wyjsc na + a nie byc na - i zwracac premie.

czy umowa o dzielo sprawdzi się?

67779053_346272162951266_5711170218542235648_n.png

Dnia 2.08.2019 o 07:57, kopin napisał:

a Ty składasz wniosek na fejsa czy do Agencji?

syn składał jako domownik i już dostał decyzję ,więc nie czytaj przedszkolnych bredni  gdzie tylko znajdziesz jakiś fragment na ten temat

no bo ja nie wiem do konca czy jestem domownikiem czy nie :D agencja moze to roznie interpretować zadzwonie do nich w poniedzialek by sie na 99% upewnic bo z mejlem moge czekac i czekac. chociaz mejl przyszedl by za ok. 2-3 tygodnie ale przynajmniej 100% info by bylo. zadzwonie i naskrobie mejla ;)

dzieki za odpowiedz

• Like 1
Opublikowano

tak. posiadam grunty rolne. cos kolo 2ha. 

"w roku złożenia wniosku lub co najmniej w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy przyznano rolnikowi albo jego małżonkowi, albo współposiadaczowi gospodarstwa, o którym mowa w pkt 1, jednolitą płatność obszarową, na podstawie przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, do użytków rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa."

no to nie ma juz co sie bac ;)

Opublikowano

A ile czasu przed złożeniem wniosku na to działanie nie można prowadzić DG?

Opublikowano
27 minut temu, damianzbr napisał:

A ile czasu przed złożeniem wniosku na to działanie nie można prowadzić DG?

"nie jest wpisany do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub Krajowego Rejestru Sądowego albo ewidencji prowadzonej przez jednostkę samorządu terytorialnego obowiązaną do prowadzenia odpowiedniego typu szkół i placówek publicznych od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy"

na postawie tej troche starej ustawy. wyszlo cos nowego. jak ktos ma ta nowsza niech wstawi ;) 

D20161196.pdf

Opublikowano

interesuje mnie 

49.32.Z Działalność taksówek osobowych

Podklasa ta obejmuje:

Sekcja ta obejmuje: - działalność związaną z przewozem osób lub towarów realizowaną przez transport kolejowy, rurociągowy, drogowy, wodny lub powietrzny, - działalność wspomagającą przewozy świadczoną przez stacje, porty, dworce kolejowe, autobusowe itp. terminale w zakresie kontroli ruchu, obsługi pasażerów, bagażu i ładunków, - wynajem sprzętu transportowego z kierowcą lub załogą, - działalność pocztową i kurierską.

mam na mysli wziac dotacje na samochod za okolo 80-100 tysi i jezdzic w uberze, bolcie, taxi lub czyms innym. Ten pkd raczej na bank pod to podchodzi.

Orientuje się ktoś czy jezeli np. chcialbym rozwozic jedzenie to by dalo rade podpiac to pod ten kod? Tutaj chyba pasuje "działalność polegająca na wynajmowaniu samochodow osobowych i furgonetek" bo tak jakbym wynajmowal ten samochod np. pizzeri i rozwozil nim pizze. Ciekawe czy by to przeszlo. Wziac umowe o dzielo zebym ja placil zusy itp to raczej by to szlo na "konto" dzialalnosci z dotacji. Mam racje?

A i takie pytanie. Jak to jest z tymi kodami pkd? Mam na mysli "opcje" gdy wybralbym np. kilka pkd.

1. glowny 49.32 dzialalnosc taksowek osobistych

i cos zupelnie innego

np. tworzenie oprogramowania jestem po informatyce. dłubie sobie przy tworzeniu gier. i jak to w tym segmencie.... albo sie nie zarobi nic za gre, albo grosze, albo nawet i kilkadziesiat tysi.

i tutaj rodzi sie pytanie... czy zysk z innych pkd moze wliczyc sie do ogolnej "puli"? tak zeby latwiej bylo wyjsc na przyslowiowa zlotowke zeby nie zabrali dotacji no i wiadomo... zeby miec za co zyc itp ;) 

tutaj akurat np. jest logiczna mozliwosc przeznaczenia X tysiecy na sprzet do tworzenia oprogramowani(gier) czyli akurat pieniadze ze 150tysi poszly by i na ten kod pkd, wiec zysk powienien sie chyba wliczac?

wiadomo. jakbym sobie np. handlowal czyms, albo np. pomalowal komus sciany w domu :D to na bank by sie to nie liczylo bo kod nie bylby wpisany we wnioskiu i nie bralbym np. pieniedzy na handel czy malowanie :D

Wyjasni mi tu ktos? ;)

Opublikowano

Za dużo pytań na raz. 

Ogólnie to możesz mieć kilka różnych PKD, nie trzeba dla nich prowadzić oddzielnej księgowości.

Agencja nie odbierze Ci dotacji jeśli firma nie wyjdzie na + , musisz tylko zaplanować aby działalność przynosiła zyski (a przecież nie zmusisz klienta aby kupił Twoja usługę )

Opublikowano

czyli w skrocie... np. jesli koszty firmy wyjda na rok 30tysi a z glownego pkd zarobie 10 tysiecy, a z innych pkd 40 to nie odbiora wtedy dotacji?

i mi chodzi o te pkd podane w biznesplanie na ktore tez przeznaczyłbym kilka-kilkanascie tysiecy ze 150tysiecy. ponad 100tysiecy poszlo by na glowny kod pkd.

Opublikowano (edytowane)

Nie czytałem tej ustawy, ale sądzę na 99% że jest jak do tej pory w tego typu działaniach. 'Że dostajesz xxx kasy na auto, świadczysz usługi transportu osób, zarabiasz na tym powiedzmy 1000zł/miesiąc lub nawet wcale czasami.

A dodatkowo już po uzyskaniu dotacji dopisujesz sobie kod PKD (informatyka programowanie) i na programowaniu zarabiasz równo co miesiąc po 10 tys. zł.

I  nikogo z ARiMR to nie obchodzi że tu co dostałeś dotację zarabiasz nikłe pieniądze, a w drugim kodzie PKD zarabiasz regularnie tak jak się należy.

Czyli w skrócie mówiąc, możesz sobie kupić te auto na dotację pod byle głupotę, aby tylko ARiMR nie odrzuciła wniosku, a później wcale nie musisz nikogo wozić w uberze tym autem, raz czy dwa razy na rok wystawisz FV w rodzinie za jakiś tam przewóz na wesele, czy coś zapłacisz podatek to i US się ucieszy i tyle w temacie.

A jak żeś programował tak se dalej będziesz programował i dodatkowo będziesz szczęśliwym posiadaczem nowego autka.

Tylko mam nadzieję że w nowym naborze zabronią aut osobowych kupować. Bo nie starczy kasy na to co ja chcę xD

Na serio chcecie sobie kupić nowe autko do celów prywatnych z tej kasy?

Przecież to się w ogóle nie opłaca. Nie opłaci się kupować z salonu, lepiej 1 roczne z zachodu lekko tłuczone. Ja takiego kupiłem auto 4 miesięczne, miał 5 tys. przebiegu i pobite lampy maskę zderzak ale normalnie odpalał i jeździł, po zrobieniu wyszedł mnie za 50% ceny niż w salonie. A robiłem go na częściach zamawianych w salonie bo to była najnowsza wersja budy i nic na allego jeszcze nie można było wtedy dostać do niego, żadnych części.

Więc z tej kasy nie lepiej sobie kupić coś co faktycznie da nam zarobek, a nie auto które po wyjechaniu z salonu straci od razu 30% ceny?

Taka moja sugestia że w ogóle nie opłaci się auta salonowego, ale rób jak uważasz.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

dzieki wielkie ;)

no ja chcialbym na tym zarabiac. 

+ mam jeszcze inne pomysly jak polaczyc jazde i dorabiac sobie na tym spokojnie kilkaset zl miesiecznie dodatkowo.

nie ma opcji zebym byl na minusie. 

nawet nie widze opcji zebym nie wyszedl 1000zl/miesiecznie na +

jedynie problemem moze byc przekroczenie 2,3, a nawet 4tysi na czysto.

no ale jeszcze bede zarabial z innego pkd wiec w sumie luz ;)

no jakby mozna bylo kupywac uzywane auto to lepiej kupic za 40 tysi niz nowke za 100. za 50tysiecy nic ciekawego nie kupisz nowego ;) i tak to idzie

wlasnie nie wiem czy dostane premie. A nie lece w kulki tylko chce na tym zarobic.

mam tez inny pomysl na 2,3 osoby tyle ze to jest troche skomplikowane i sporo z tym roboty a dzialalnosc samemu na luzie sobie wszystko ogarne.

Mysle ze dzialalnosc na 2,3 osoby na 90% przejdzie, a te na 1osobe(samozatrudnienie) to tak pół na pół.

Opublikowano

My Polacy kupujemy używane auta bo na nowe zwyczajnie większości nie stać. Jakby było inaczej to nie zastanawiałbys się że auto straci kilka czy kilkadziesiąt procent bo nie myślałbyś o jakimś powypadkowym sztruclu tylko poszedłbyś do salonu po nowe auto z gwarancją.

Opublikowano

A może chodzi o przedsiębiorczość? 30% od jakiejś tam sumki za średniej klasy nowe auto z salonu to nie jest mało. Można za to kupić używany 20 letni ciągnik 80km.

Moje auto miało gwarancję. To że zmieniło właściciela nie oznacza że straciło gwarancje..

No i co rozumiesz powypadkowy? Że belka złożona i podłużnice poprzestawiane, czy zwykła stłuczka że lecą tylko plastiki typu lampy, zderzaki, pas przedni, atrapy, gril? To jest powypadkowy sztrucel? Bo dla mnie nie. 

Opublikowano
4 godziny temu, TOME11 napisał:

Jeśli jestem z obszaru ASF, a nie mam trzody to składam w obecnym naborze czy kolejnym BEZ ASF?

jak to rozumiec? jestem z lubelskiego

image.png

dobra... tamto bylo z czerwca. to jest z lipca

image.png

Opublikowano

Gdzie można znalezć te kody PKD  na które można się ubiegać o premię?

Opublikowano
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Trzeba zaprzestać produkcji trzody chlewnej na terenach ASF.

Czyli jak się mieszka tu na czerwonym:

https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

ale się nie ma żadnych świniaków ani nie miało to trzeba czekać na nabór październikowy?

Opublikowano
Dnia 1.08.2019 o 11:21, freetaxi napisał:

@melon10641 Agencji chodzi o to, że w przypadku gdy zadeklarujesz zakup wypasionej fury do przewozu sobie narzędzi do pracy, równie możesz to sobie zabrać do samochodu dużo tańszego i niekoniecznie nowego :)

może nie być nowy samochód?

Opublikowano

jestem na mapie na zółto

7. Poddziałanie „Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich” typ operacji „Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej” - bez ASF
wrzesień 2019 r.

we wrzesniu mozna juz skladac wszystko? czy dopiero od pazdziernika?