Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Maniek Niby jaka kasa i skąd o tym wiesz?? Oni proponowali wycieczki przygodę itp. fakt głupi byłem że o kasę nie pytałem ale podejrzewam że w naszym pięknym kraju to ze mnie by zrobili takiego głupka że i tak żony bym nie znalazł a szukali przez ODR. Zresztą wiecie ja tam choć nie znoszę komercji lubię zabawę i się pośmiać nawet jak to ma być ze mnie ale bez przesady i z honorem oglądałem w necie wersje zagraniczne i np. w niemczech fajnie to zrobili... ale tam się inaczej postrzega rolników bo tam Bauer to jest ktoś a u nas zaściankowe- miejskie myślenie że to facet co tylko gnojem śmierdzi i nie ma wychowania. Widział ktoś "Chłopaki do wzięcia " ? podejżewam że tak samo to by wyglądało

I tu, o tym zachodnim postrzeganiu rolników się nie zgodzę. Rok temu w gospodarstwie mojego wuja nocowały Niemki, jedna Emerytka druga Nauczycielka. U Wuja po niemiecku nikt nie mówi, więc zawołali mnie za tłumacza. Gdy ludzie się nie znają to o czym tu rozmawiać, podstawowe pytanie ile masz lat, czym się zajmujesz itd... Gdy dowiedziały się, że mam 25 lat, skończyłem studia i planuję zająć się gospodarstwem kolejne pytanie pytanie brzmiało czy mam dziewczynę, która będzie chciała ze mną w ten sposób żyć. I dalej opowiadały jak to jest w Niemczech. Powiem wam, że z tych opowieści wynikło, że młodzi niemieccy rolnicy mają często bardzo duży problem ze znalezieniem żony jak i rolnicy w Polsce. Dalej tłumaczyła, że zawód rolnika w Niemczech jest klasyfikowany jako zawody niechciane- zawody drugiej kategorii. Na podstawie opisanych przeze mnie doświadczeń wynika, że w Niemczech w cale tak różowo nie jest.

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano

Ja to dopiero mam przekichane. Kocham dziewczynę, która za żadne skarby nie chce zostać na wsi. Obecnie studiuje w dużym mieście i mówi, że bardzo chciałaby tam zostać na stałe... Nie marzyłem o byciu rolnikiem od dziecka, jakoś to we mnie kilka lat temu zaczęło się układać, że będę tym rolnikiem i tyle. Teraz będzie nowy nabór na Młodego Rolnika. Jak go wezmę, to podejrzewam, że później w mieście będzie już ciężko zamieszkać ze względu na przepisaną na mnie ziemię. I teraz weź tu wybierz... Nie mam pojęcia co robić.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zamiłowanie do gospodarki powinieneś mieć we krwi a nie, że coś Ci ostatnio zaczęło się tam układać....bo jak tak to sorry nie obraź się ale wyjdzie du..a a nie gospodarz. Ziemia to najlepszy inwestycja więc nie wiem gdzie tu dylemat a że panna woli miasto i karierę niż Ciebie to chyba potwierdza jej stałość uczucia. Jak ma cię zostawić to zrobi to czy będziesz na wsi czy w mieście....ale póki co życze pomyslności. :)

Opublikowano

Zamiłowanie do gospodarki powinieneś mieć we krwi a nie, że coś Ci ostatnio zaczęło się tam układać....bo jak tak to sorry nie obraź się ale wyjdzie du..a a nie gospodarz. :)

Do niedawna też mi się tak wydawało, ale jednak u mnie jest taka sytuacja: brat cioteczny od najmłodszych lat interesował się gospodarką i pomagał we wszystkim, a ja miałem rolnictwo gdzieś, pomagałem tylko kiedy mnie do tego zmuszano. Od kilku dobrych lat jest na odwrót, on ani myśli zostawać na gospodarce, a ja nie dość że mam plany rozwojowe z nią związane, chcę żeby ojciec przepisał mi ziemię to jeszcze studiuję Rolnictwo. Nie wiem czy będę dobrym gospodarzem, ale wiem, że chcę takim być :)

Ziemia to najlepszy inwestycja więc nie wiem gdzie tu dylemat a że panna woli miasto i karierę niż Ciebie to chyba potwierdza jej stałość uczucia. Jak ma cię zostawić to zrobi to czy będziesz na wsi czy w mieście....ale póki co życze pomyslności. :)

Masz rację. Mówi, że kocha, ale gdyby tak było nie stawiałaby mnie przed takim wyborem. Jednak w przeciągu tego roku wszystko się wyjaśni. Dzięki za radę.

Opublikowano

Jak moja babka chciała moją ciotkę zeswatać z pewnym mężczyzna którego rodzice już niestety nie żyli to pewien mądry człowiek doradził jej : NIE SZUKAJ H**A DO D**Y :lol:

a to pewnie działa również i w drugą stronę :P

Opublikowano

Kurczę ja choć też nie blondyn , ale też nie kumam. Troszkę widzę że temat który założyłem zmierza w innym kierunku bo miał być na temat programu który produkują "Rolnik szuka żony". Jeżeli chodzi o szukanie to jest założony "dziewczyna na gospodarkę". No ale fakt sam też tej jedynej szukam:-) pewnie gdyby tak nie było to by mnie tv nie odwiedziła;-P

Izolada789 to z jakiego koloru włosów się przefarbowałaś ?? :P

Opublikowano

Ogladam taki program o rolnikach ale na zagranicznych kanalach.

Powiem tyle JEDNA WIELKA PORAZKA.

Bez urazy ze tak powiem ale powiem to co uslyszalam co w tym programie mowili rolnicy.

ROLNIK NIE SZUKA DZIEWCZYNY NA ZONE, TYLKO WOLA DO ROBOTY CO BEDZIE ZAPIERDZIELAC W OBORZE I W DOMU;

Na 80par co sie dobierali (a zawsze byl rolnik(czka) i 2kandydatow) to TYLKO i az TYLKO jedna para zostala razem i pobrali sie i mieli dzieci. Reszta sie rozeszla

Rolnicy szukali wola do roboty co bedzie ciagnikiem jezdzic, gnoj wywalac krowy doic itp. No i jeszcze chalupe osprzatac.

No w polsce kiedys ten program bedzie hitem, i sami zobaczycie czy to nie prawda

Opublikowano

Byłem kiedyś u kumpla w Berlinie i widziałem to o czym piszesz - oczywiście jedna wielka żenada Chodzi mi o ten program Nie sugerowałbym się tym co się widzi w takich programach bo to zwykłe reality show - czyli dno i setki metrów mułu Bez przesady z tym że każdy rolnik szuka woła do roboty Być może są takie przypadki ale u tych młodych których ja znam to wcale tak nie wygląda bo żony realizują się zawodowo w swojej pracy a mężowie na roli Już nie te czasy ze wszystko się robiło ręcznie i zawsze brakowało czasu i rąk do roboty

Opublikowano

Obejrzałem jeden odcinek "chłopaki do wzięcia" po tym co tutaj piszecie. Ostro. :D Trochę się śmiałem a trochę było mi smutno, że takich idiotów z ludzi zrobili za jakiś drobny hajs. ;/

Róbcie odpowiedni temat, reklamujcie się może kogoś tu znajdziecie. ;P

Opublikowano

Obejrzałem jeden odcinek "chłopaki do wzięcia" po tym co tutaj piszecie. Ostro. :D Trochę się śmiałem a trochę było mi smutno, że takich idiotów z ludzi zrobili za jakiś drobny hajs. ;/

Róbcie odpowiedni temat, reklamujcie się może kogoś tu znajdziecie. ;P

Nie musieli robić idiotów bo lekko mówiąc są upośledzeni. Znam dwóch gości z programu chłopaki do wzięcia, mieszkają niedaleko i obaj są alkoholikami, żony nie znajdą nigdy. Zresztą oni nawet gospodarstw nie mają. Ten rogram troche zaszydził z polskiej wsi, a młode dziewczyny oglądając go odwracają się w stronę mieszkania w mieście.

Opublikowano

To których znasz? Co do programu o którym mowa w temacie myślę że mógłby się przyczynić do zmiany postrzegania rolników i ogólnie mieszkańców wsi ale pod warunkiem ,że pokażą normalnych inteligentnych,pracowitych chłopaków których jest przecież o wiele więcej niż upośledzonych alkocholików pokazanych w chłopakach do wzięcia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radas
      Witam jestem Nowy na tym Mega fajnym forum od kilku lat jeżdze do wujka Pomagać mu w 100hektarowy gospodarstwie !! Mega podoba mi się ta praca !! mam 18 lat i Marzy mi się Własne gospodarstwo !! ale niemam pojecia jak mogę zacząc realizować swoje mażenie !! czy w ogóle mam jakieś szanse ?? z kąd wziąć kase Itp. ?? POzdrawiam wszystkich !
    • Gość kadioor
      Przez Gość kadioor
      Jestem młodym rolnikiem. W 2019 chcę ubiegać się o dotacje z funduszu 'młody rolnik'. Czy podlega temu zakup busa bądź chłodni? Chciałabym z niego korzystać w celach rolniczych i nie tylko. Jak wyglada teraz sytuacja jeśli o to chodzi? Czy ktoś z was ubiegał się w podobnym celu? 
    • Przez Paula98r
      Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie młodego rolnika. Czy mam szanse dostać 
      - mając skończone technikum mechanizacji rolnictwa
      -zdany egzamin zawodowy na M1 i M2 
      - nie zdany egzamin na M 43
      Czy jak mam nie zdanej ostatniej kwalifikacji to mam jakieś szanse czy musze mieć wszystkie 3 kwalifikacje?

• Gość kadioor
      Przez Gość kadioor
      Jestem młodym rolnikiem. W 2019 chcę ubiegać się o dotacje z funduszu 'młody rolnik'. Ile procent dotacji muszę przekazać na dany cel? 80% czy 100%? Chciałbym wiedzieć czy zostaje jakiś procent dla siebie, który nie będzie sprawdzany na co został przekazany. 
    • Przez rolnikk70
      Witam złożyłem wniosek na mr w lipcu jak długo mam czekać za decyzją?
  • Dodaj nową pozycję...
v