Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam i zdaje relacie...

Minał tydzień po nawożeniu jeczmienia jarego dolistnie dawką na ha 54 kg mocznika + folicare 7 27 24 plus mikro 5 kg do tego siarczan magnezu 15 kg i widać ładny efekt po takiej dawce, ładnie ściemniał i dokrzewił się znikły wszystkie niedobory składników i żułte lisćie od braku magnezu.

W sobote druga dawka ok 45 kg mocznika + plonowit phospho 11 53 5 micro 4 kg + siarczan magnezu 15 kg na ha  z dodatkiem 0,4 litra Tocata duo na grzyba...

Edytowane przez Agro24h
Opublikowano

chyba limit szczęścia się skończy - sobota i niedziela najcieplejsze dni... poza tym to jaki kolor liści znikł -  "ó" nie "u" - przepraszam ale strasznie kuje to po oczach.

poczekaj do poniedziałku i z tym mocznikiem kilkakrotnie mniejsza dawka...

co do npk wybrał bym teraz już chyba potasowy, a nie fosforowy... a jeśli już to ten folicare ma lepszy fosfor z fosforanu mocznika... no chyba że chodzi o witaminy i aminokwasy które są w ilościach niestety nie podanych.

Opublikowano (edytowane)

Czy są jakieś realne przeciwwskazania by opryskać mocznikiem wykłoszone już zboże? Kiedyś czytałem, że w fazie kłoszenia już takiego zabiegu przeprowadzać się nie powinno.   

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za poprawienie nawet nie zauwarzyłem że tak wyszło...

Co do mocznika to jest wszystko w normach, bo podają że w przypadku dokarmiania dolistnego zbóż stosuje się różne stężenia w zależności od fazy rozwojowej roślin: na początku krzewienia (18–20 proc.), na końcu krzewienia (16–18 proc.), na początku strzelania w źdźbło (10–12 proc.), końcu strzelania w źdźbło (6–8 proc.), kłoszeniu (5–6 proc), kwitnieniu (nie dokarmiać!), natomiast w fazie dojrzałości mlecznej najwyżej 4–5 proc. 

Ja daje 15% tylko że do 330 l na ha  a to się równa 49.5 kg na ha więć powinno być ok

Co do plonvita to mam z tamtego roku pasuje wykorzystać a chodzi głównie o mikro a jeśli chodzi o potas to mam nadmiar go w polu bo obornik , słoma, polifoski wszędzie nadmiar potasu. 

Mam jeszcze zamiar jeszcze raz go dokarmić w  fazie liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego  (BBCH 39–45)

wtedy pójdzie 7kg mocznika na 100l i reszta tego folicare 7 27 24 i tego plonvita phospho z dodatkiem plonvit zboże.

A co do pogody zobaczymy jak bedzie najwyżej zrobie tak jak mówisz w poniedziałek... :)

Edytowane przez Agro24h
Opublikowano

Opryskane pole było w sobote dawka jak wyżej wszystko ok ładny ciemny korol i naet żadnej oznaki przypalenia lub nawet choroby grzybowej w tą sobote powtórka tylko że jusz tylko 10% czyli 33 kg na ha W sumie mijuż wychodzi ok 154 kg mocznika dolistnie i wszystko ok zadnych uszkodzeń i dodatkowo dawki siarczanu i dolistnych nawozów

Opublikowano

Każde dokarmianie dolistne ma 3 rodzaje odstępów 

Pierwszy jak śa duże braki danych składników i chcemy je szybko dostarczyć to -po 4 dniach 

Drugi srednie braki ale jest potrzeba interwencyjnie dostarszyć porzebne składniki to po 7 dniach

Trzeci po 14 

Ja osobiście stosuje 2 pierwsze dawki co 7 dnia trzecia po 14

Dodatkowo do krystalonu bym dokał od 15% steżenie mocznika i 5% steżenie siarczanu siedmiowodnego do tego 5 kg na ha krystalonu 

Opublikowano

Ja w tym roku po pierwszym pokosie nawożę trawy tylko dolistnie mocznikiem siarczanem magnezu i suplementem który dostałem od wuja czyli Suplofol Z z mikro.

powiem tak trawa rośnie jak głupia na 6 z i 4 a i dwa tygodnie po ścięciu trawa jest dobrze ponad kostkę, sąsiedzi sie dopytują co ja robie że tak rośnie :D i sami próbują swoich sił śmieje się bo przypalili w połowie :D

Panowie as wy co stosujecie na trawy lub co polecacie ?

Opublikowano

Ja daje na ha 300 l wody 50 kg mocznika i 15 kg siarczanu i 5 l suplementu niekoniecznie po rosie nawet w słoneczny dzień pryskam zwykłymi dyszami mgiełkowymi a po 2 tyg na dwa ha daje 25 kg mocznika 5 kg siarczanu lub niekoniecznie w przyszłym roku dodam NPK i napisze jak wyszlo

Opublikowano

Hej Panowie takie pytanko: Który dolistny lepszy DR GREEN START NP 12/60 czy GROWON INTERMAG N/P 5/35

CHodzi mi o przyswajalność fosforu przez qq bo musze kawałek ratować. Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Efekt koncowy nawożenia opisanego wyżej...

A na jakiej ziemi, jaka odmiana, nawozenie i termin siewu?

po ostatnich upalach tez jeczmien jary tak wyglada?

Opublikowano

Robienie reklam gdy jawnie się do tego przyznajecie jest lepsze, bo można wejść w dyskusje u powymieniać argumenty. Było kilka takich na tym forum i nie było źle. Coś takiego jak tu jest źle odbierane. 

Opublikowano

W temacie intermagu i af są czaty z ekspertami, a na af masz ich zapis - powinno być ich kilka - w tym roku nawet coś mi przysłali za aktywny udział w dyskusji :-)

Choć mam inne preferencjie co do odżywek to sporo dolistnych z intermagu całkiem dobrze się kalkuluje cena-jakość-przełożenie na plon.

Opublikowano

Sprawdź nie tylko moje posty w tym temacie są też info o kalkulacji.

W kontekście cen osd są chyba worki 25 kg, a intermag 15 kg - liczyłeś cenę worka czy 1 kg, 1 kg czystego składnika czy 1 ceny jednostki mikroelementu?