Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Więc tak posiadam koparkę białoruś(wersja budowlana) i chce ją przerobić na traktor. I tu pojawia się moje pytanie czy istnieje możliwość założenia przedniego napędu ? :)

Opublikowano

widziałem właśnie ten filmik i dlatego pytam. gdzieś widziałem to była przednia oś z gaza 66 (przynajmniej tak stwierdzam bo było "gazi 66") bardzo zależałoby mi na tym przednim napędzie i może znajdzie się ktoś kto ma o tym pojęcie :)

Opublikowano (edytowane)

-- połączono --

Witajcie forum przejrzałem nic dokładnego i w całości nie znalazłem.

Otóż jakie części są potrzebne (pasujące żeby dużo roboty nie było pasowało i działało) do założenia przedniego napędu do białoruśki jumza ?

Proszę odpowiadać na mój temat, a nie proponować sprzedaż i zakup z napędem. Problemu z robocizną nie będzie.

Pozdrawiam czekam na ciekawe odpowiedzi.

Edytowane przez Marcin91
dublowanie tematów
Opublikowano (edytowane)

Problem jest w tym że wszystkie rozwiązania jakie spotkałem na necie nie są oryginalnymi. Więc i części jednoznacznie do tego dedykowanych nie znajdziesz.

Edytowane przez Marcin91
Opublikowano (edytowane)

mając z prawej strony (siedząc za kierownicą) tą pokrywę to mogę założyć napęd od mtz ?s5002435.jpg

Czy muszę z drugiej strony ? Lub z tej samej szukać innego okienka czy czegoś ?

Edytowane przez krzysiokal
Opublikowano

Tak po odkręceniu tej pokrywy można przykręcić skrzynie rozdzielczą od Mtz , wał napędowy ,podpore wału i przedni napęd też Mtz .

Ale jeszcze jest potrzebna dodatkowa pokrywa którą przykręca się do skrzyni jumza a następnie do tej pokrywy przykręcona jest skrzynia rozdzielcza .

Kolumne kierowniowniczą trzeba zastąpić orbitrolem bo w to miejsce zajmie wał napędowy .

Były Mtz ze skrzyniami jumza i to fabrycznie było zmontowane tak .

Koszt urzywanego napędu od mtz około 5 tysięcy + 2 tysiące kąpletny orbitrol + montaż to wychodzą ładne koszty czy warto zakładać przedni naęd ?

Opublikowano

Tanio kupisz napęd to i się opłaca przerobic jumza a tą dodatkową pokrywe ( flansze ) możesz sam zrobic bo to jest kawałek blachy z 5 centymetrów gruby .

Rozrysujesz sobie na tej blaszce, staniesz pare godzin przy frezarce i zrobisz sobie tą pokrywe nic wielkiego . :)

Przerabiam białoruśki koparki na ciągniki nic trudnego części za grosze a jumzem można troche ciągnąc w polu .

Opublikowano

Tak po odkręceniu tej pokrywy można przykręcić skrzynie rozdzielczą od Mtz , wał napędowy ,podpore wału i przedni napęd też Mtz .

Ale jeszcze jest potrzebna dodatkowa pokrywa którą przykręca się do skrzyni jumza a następnie do tej pokrywy przykręcona jest skrzynia rozdzielcza .

Kolumne kierowniowniczą trzeba zastąpić orbitrolem bo w to miejsce zajmie wał napędowy .

Koszt urzywanego napędu od mtz około 5 tysięcy + 2 tysiące kąpletny orbitrol + montaż to wychodzą ładne koszty czy warto zakładać przedni naęd ?

Nie chce sie wymądrzać skoro to takie proste to dla czego na Rosyjskich forach sa foty roznych napędów ale tylko montowanych z lewe strony?

Opublikowano

Chodzi o tą blachę by dopasować do przystawki od mtz na te śruby tylko tyle? dobrze rozumiem ?

w jumzie jest okrągła, a od mtz jest o taka

post-40090-0-46118500-1389111076_thumb.jpg

post-40090-0-96343500-1389111081_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na temat który kolega podał wyżej

http://allegro.pl/mt...3795741857.html

I oglądając zdjęcia to pod kwadratową pokrywą z lewej strony skrzyni jest miejsce na koło pośrednie.

To wygląda na pokrywę okrągłą z prawej strony skrzyni z kołem pośrednim.

http://allegro.pl/mt...3795741857.html

A tutaj mocuje pośrednie po przeciwnej stronie.

http://fermer.ru/forum/yumz/153408

Nie liczył bym na to że z mtz-ta części ot tak włożysz. Raczej nic nie będzie pasowało.

Edytowane przez seweryn20