Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mi też jeden koleś mówił że mają deutza po 3.9 liczonego,ale już dwóch innych nic na ten temat nie wiedziało,tylko że u tego co po 3.9 to ciągnik kosztuje 90 000 euro a u tych co normalny kurs euro mają to kosztuje od 61 000 do 68 000 euro,ceny netto. ale to co dzieje się obecnie z kursami walut to kolejny argument za tym aby euro weszło u nas jak najszybciej

Opublikowano

gdyby rewaloryzacja nastapila przy dzisiejszym kursie to lezymy i kwiczymy.... wysoki kurs to bysmy malo euro za te zlotowki dostali.... choc i tak jak bedzie zmiana waluty to kurs bedzie wysoki napewno.....

Opublikowano

chyba wszyscy zyjemy ta nadzieja;) ale co juz nabroil ten kurs wysoki to nabroil. ceny producentow poszly w gore a jak euro spadnie to pozostana na tym samym poziomie poki euro znow nie pojdzie w gore i kolejna podwyzka... i tak w kolko;p obnizek cen nie ma i nie bedzie raczej;p pozdrawiam

Opublikowano

Raczej jak będzie wchodziło euro to i tak zblokują stały przelicznik euro do złoty. Przy wymianie złoty by sie szybko osłabiał bo nie będzie nim zainteresowania. Jak była wymiana marki na euro to marka początkowo kosztowała 2,5zł a w pół roku staniała na 1,6zł, ale jak ktoś miał kredyt w markach to przeliczali marke po 2,4zł. Tak że na wymianie się raczej nie zarobi, może później nie będziemy narażeni na jakieś chore skoki kursu jak teraz.

Opublikowano

właśnie jestem po kontroli PROW, wszystko szybko miło i przyjemnie:) Sprawdzone faktury, przelewy, pytania o pomiary budynków, sprawdzenie tablicy informacyjnej, sprawdzenie numerów fabrycznych maszyn.

Odnośnie płatności, to kontrolujący powiedział że płatności teraz maja być. do 3 tygodni po kontroli gospodarstwa

Opublikowano

licząc w Euro tablica ma być jeśli " CAŁKOWITY KOSZT INWESTYCJI PRZEKRACZA 50000€ (193855,00 złotych)" tak jest napisane w umowie którą podpisywałem. Euro jest liczone wg kursu z roku 2007

Opublikowano

może byc. masz to tak umieścić żeby kontrolerzy wiedzieli że skorzystales z tej pomocy i nie tylko oni wszyscy maja wiedziec. takie wymogi. bezsens ale trzeba.

Opublikowano

ale problem ... ta tablica to wedlug mnie zaden problem, wlasciwie chcialbym juz miec takie zmartwienie jak wy! Tablica to chyba zwiastun dobrze zakonczonego prowu. powies sobie ta tablice gdziekolwiek i bedzie dobrze. glupio sie pytasz gdzie to powiesic. wiadomo przeciez ze nie w pokoju na scianie

Opublikowano

jak już wcześniej było napisane, tablica ma wisieć najpóźniej w chwili złożenia wniosku o płatność... moja zawisła dzień przed kontrolą i to tylko dlatego, że żona mi przypomniała bo mi z głowy wyleciało :)

pracownik agencji (ten przeprowadzający kontrolę) mówił, że nowy nabór na PROW wg jego rozeznania ruszy w czerwcu.

Opublikowano
Na liście załącznikóow do wniosku o płatność jest zaświadczenie z WIOŚ,czy ktoś mógłby napisać coś więcej na ten temat?

Jeśli brałeś kaskę tylko na maszyny to ciebie to nie dotyczy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v