Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

KrzychuM powiem Ci tak jako robisz poprawki to rob ale nie zmieniaj zestawienia maszy we wniosku bo poczekasz sobie jeszcze ze 4 miesiace zobaczysz, jak zmienisz zestawienie rzeczowe i teraz zmienia ci sie ceny we wniosku to bedziesz mial lipe. Ja tak zrobilem a teraz dowiedzialem sie ze moglem to zrobic podpisujac umowe, i nie czekalbym nic a nic a to 4 miechy lezal wniosek na parapecie i czekal bo taka jest procedura.

Opublikowano

W piątek podpisałem umowę w Poznaniu . Na liści byłem na początku czwartej setki , z kolei numer umowy na Modernizacje w ARiMR to koniec czwartej setki .

Opublikowano

ja dzisiaj byłem u dilera. ceny poszły do góry jak H****a !!! musiałem zrezygnować z pługa ale wziąłem traktor w przednim tuzem bo był taki za starą cene ;) pług kupię uzywany, no cóż takie czasy ;)

Opublikowano

banda złodziei. powinni teraz różnicę dopłacać między tym euro co była a jest. KrzychuM każdy bedzie mial taki problem jak ty. ja naszczęście już wszystko kupiłem.

Opublikowano

złożyłem nową oferte agencji i zrezygnowałem z pługa bo podrozało i to nie o kilka groszy.znalazł się traktor z przednim tuzem i wyposarzeniem jakie chciałem który był po starej cenie.traktor jest nowy i zaklepany dla mnie ;)

Opublikowano

Ja dzisiaj podpisałem umowę w Toruniu jako 407 osoba na 1300 .Podobno do końca lutego muszą wszyscy podpisać .Tak mi powiedziała weryfikantka mojego wniosku

Opublikowano
Ja dzisiaj podpisałem umowę w Toruniu jako 407 osoba na 1300 .Podobno do końca lutego muszą wszyscy podpisać .Tak mi powiedziała weryfikantka mojego wniosku

Teraz to ja mam ich gdzieś !.......Już mi wcale się nie spieszy.Za ciągnik zapłacić teraz starą cenę+ używkę całkiem młodą-Ja ile będę mógł to czekam i odwlekam z terminem realizacji.Euro w lipcu z 3,10 na 4,3...-mleko z 1,6... na 0,9....PARANOJA.Dziwi mnie gonitwa niektórych do podpisywania umów (tych co nie kupili sprzętu wcześniej,po niskim kursie)To było tylko moje skromne zdanie-Powodzenia chlopaki z tym p....prowem

Opublikowano

pronar chyba nie zmieni swoich cennikow. jak sie dowiadywalem to belarusy od nich tez sprzedaja w starych cenach. mysle ze te traktory maja niewiele wspólnego z euro. najgorzej maja ci co olali polski sprzęt i wszystko wzieli zachodnie... teraz ciesza sie ze mają dobre zachodnie ale za to duzo drozsze niz początkowo i pewnie blisko 2 razy drozsze niz polskie maszyny. Co do traktorów to rozumiem zachodnie marki sa super i tu chyle czola ale jakies agregaty, plugi czy gruber to mozna bylo wziac polskie.

a szybkie podpisywanie umow to dlatego ze ludzie co niektorzy to w polu nie maja czym robic. gdyby nie prow to u mnie ciagnik stalby juz 2 lata temu... tyle ze nie nowka. po prostu wiekszosć skladała wnioski dlatego ze potrzebuje sprzetu w gospodarstwie a nie dlatego ze "sąsiad składał" to ja tez złoze.

Opublikowano

nie ma co liczyć na wielkie spadki kursu Euro do złotówki, a o kursie 3.20 to możemy już pewnie sobie pomarzyć,ale mam taką dygresje co do tego całego kursu mianowicie kumpel we wrześniu gadał z Kobrnakami nad MF 6485 i wtedy Euro było po 3,25 (dokladnie nie pamiętam) i wiecie co Korbanki nie zgadzali sie na ten kurs Euro ;/ .od opczątku stawiali na kurs 3,50 za euro i koniec, ogólna cena netto była do negocjacji ale nie kurs po jakim miała być przeliczana, także tak to było z tym tanim euro, druga sprawa że chyba z dwa tygodnie pózniej kurs Euro był już ponad 3,5 no to sie kumplowi udało, sory że troszke odbiegłem od tematu no ale i tak nie rozumiem szczerze ludzi którzy mają podpisaną umowe, i dostają 50 % zwrotów kosztu kwalifikowanego jeszcze marudzą,gdybym ja dostał upust chociaż 20 % cenny netto od Dilera to bym pewnie ze swoich środków starał sie kupić,

Opublikowano

Ja jak podpisywałem umowę z korbankami to mogłem w każdej chwili zapłacić i nie prawdą jest że oni ustalają kurs po jakim mam zapłacić, płaci się po kursie sprzedaży w NBP z dnia wpływu kasy na ich konto. Tak jest w umowie która się z nimi podpisuje.

Opublikowano

no mi kumpel mówił że najpierw wpłacili te 10 tyś zł żeby mogli z nimi poważnie pogadać a potem mieli twardą walke o ten kurs euro, kumpel sam mówi ze tak jakby specjalnie przeciągali z tą sprzedaża żeby przeczekać to tanie Euro

Opublikowano

ja podpisywałem umowę w maju, może przestraszyli się spadającego kursu Euro, a płacili po wyższym kursie w Francji i się chcieli zabezpieczyć i późniejsze umowy były inaczej skonstruowane

Opublikowano

popatrz sobie kilka postów wczesniej to sie dowiesz. tam jest ekspertyza racjonalnosci zakupu. w ekspertyzie na plug 4 skibowy obrotowy jest 40-80 ha 5 skibowego obrotowego nawet nie widze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v