Skocz do zawartości

Hamulec postojowy pronar 82 SA

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam wszystkich. Przytrafiła mi się awaria... Podjechałem dzisiaj pod siewkę, zaciągnąłem hamulec ręczny. Zaskoczył tak jak zawsze na 3 ząbek. Tyle że ciągnik bez żadnego oporu się stoczył. Jakiś tydzień temu wszystko było ok. Czytałem gdzieś na forum że możliwe że obciął się frez na wałku od hamulca postojowego. I teraz moje pytanie., Jak ten wałek wymienić? Patrząc w katalogu ten wałek jest wsunięty gdzieś w kolo talerzowe czy w półoś bez żadnych zabezpieczeń. Mógłby mi ktoś powiedzieć czy ten wałek można wysunąć bez ryzyka że jakaś tuleja wpadnie w most?

Opublikowano

Wałek ma wieloklin z obu stron. Jeden koniec jest włożony w krzyżak mechanizmu różnicowego a na drugim są nałożone tarcze hamulcowe.

Nie ma możliwości żeby się wysunął. Rozbierz po prostu. Nie ma wiele roboty. Nawet oleju nie trzeba spuszczać.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dzięki za szybką odp. jutro tam zajrzę. A jeśli okaże się ze zdarł się wieloklin to jak ten wałek wymienić?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dziękuję. Pana wiedza na temat mtzów jest przeogromna... :lol: A jeszcze takie pytanie poza tematem jaki typ belarusa jest odpowiednikiem pronara 82 SA