Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jestem nowy na forum, z góry przepraszam jeśli temat poruszany był wcześniej. Otóż mój Cergos bardzo słabo podnosił tuz, problem ten dotyczył też wyjść hydraulicznych. A na wolnych obrotach w ogóle nie podnosił. Została zmieniona pompa na nową, ale to nic nie dało. Proszę o porady:)

Opublikowano

ta śróba to raczej do regulacji sily chamowania przyczepy jest i jesli jest zatarty troszke tloczek co zamyka hydraulike na wyjscia i podnosnik to moze sie tak dziac ze wiekszosc oleju wedruje do skrzyni a nie do rozdzielacza

Opublikowano

Temat można zamknąć PIOTREK79 miał racje winny był zawór w rozdzielaczu, który chodził niby normalnie, ale nie zamykał się do końca i stąd brak cisnienia.Pożądne czyszczenie pastą polerską załatwiło sprawe i śmiga aż miło. :) dzięki za pomoc.

Opublikowano

witam zawór jest koło prawego koła przy wejsciu dzwigni od wyjść hydraulicznych do rozdzielacza jesli dobrze pamietam na klucz 30, spróbuj najpierw odkrecić taki kapturek na nim puścić kątre i płaskim śrubokretem lekko dokręć uwazaj zeby nie ustawić zbyt wysokiego ciśnienia. Jezeli nic to nie da musisz całkiem go wyjąc i rozruszać u mnie był przytarty i cały czas troche otwarty i cisnienie uciekało

Opublikowano

Niestety rozebrałem zawór, była mała bruzda którą się dotarło pastą zaworową oraz stożek nierównomiernie dociskał środkowy otworek - po wymianie oringów spowrotem założyłem i nic się nie zmieniło.

Lukasz jak duża była u Ciebie szczelinka? 1mm ? 0.1mm czy mniej ?

Obawiam się że wina leży po stronie rozdzielacza, czy w nim znajdę jakiś zawór odpowiedzialny za to ?

U mnie objawy są takie że bez ciężaru podnosi do samego końca i słychać lekkie obciążenie na silniku przy ostatecznym położeniu tłoków siłowników, ale jak dostanie 800-900 kg to wtedy podnosi tylko do połowy.

Co więcej wajchy od regulacji wysokości reagują mi gdzieś od połowy skali czy bez ciężaru czy z ciężarem .... co to może być ?

Opublikowano

Wydaje mi się że masz coś tam źle złożone w sterowaniu. U mnie w 110.54 nie słychać żadnego obciążenia silnika przy podniesieniu do samej góry, poprostu podnosi jak na każdą zadaną wysokość i się wyłącza. Jak pod obciążeniem podnosi do tej połowy??? Tzn szybko i nagle przestaje czy podnosi z biedą jak by siły nie miał???

Opublikowano

Pod obciążeniem podnosi z normalną szybkością lecz tylko do połowy zakresu siłowników - dalej w żaden sposób nie idzie, dodam że trzyma i nawet po zgaszeniu silnika trzyma na danej wysokości

Opublikowano

To że trzyma po zgaszeniu znaczy że siłownik oraz rozdzielacz są dobre (szczelne) Mam jeszcze pytanie czy mocowanie ramion podnośnika przy ciągniku (po drugiej stronie jak agrohaki) jest na sztywno do mostu czy też jak np w 110.54 jest na ruchomej osi (takim małym wykorbieniu)?????

Skoro ładnie podnosi pod obciążeniem to nie jest to rozdzielacz ani pompa.

Opublikowano

tez jest oś tylko ze cieńsza i jest przestrzelona na wylot i na tym trzymaja sie lagi . a moze kolego zerknij co sie dzieje u wejscia dzwigni sterujacych do obudowy podnośnika czasem cos moze sie rozkrecić i nie do końca moze podnosić i pytanie masz dwie czy jedna dzwignie?

Opublikowano

ten zawór jest całkiem zamkniety i tak ma być otwwiera sie dopiero przy przeciążeniu zeby nie było zbyt wysokiego ciśnienia, ale u Ciebie nie w nim problem skoro do połowy podnosi normalnie.Szukaj na dzwigniach skoro reagują od połowy to moze trzeba je przestawić jesli to cergos to ma takie wodziki z gwintem przy rozdzielaczu pewnie do regulacji

Opublikowano

Mam dwie dzwignie, ciegiełka były regulowane na samym początku - a co do łap podnosinika to są luźne, bez napinania - założyłem ostatnio odciągi boczne firmy CBM - super sprawa jeśli chodzi w porównaiu do orginalnych.

Panowie powiem tak, znajdę chwile czasu do sprawdze możliwość regulacji tych dwuch śrób w rozdzielaczu, postaram się coś z tym zrobić bo to spokoju mi nie daje ;-)

Jestem bardzo wdzięczny Wam za pomoc i sugestię, cały czas będe aktywny w tym temacie - jeśli coś się uda to opiszę jak tylko będe potrafił.

Opublikowano

Ja stawiam na sterowanie, ta wykorbiona ośka na dole ciągnika co są podpięte ramiona jest połączona ze sterowaniem. Gdy dźwigasz cięższą maszynę to ramiona wpychają to wykorbienie do środka (ośka przekręca się w lewo) i wtedy coś sie przestawia na sterowaniu.

Nie powinno też tak być aby po podniesieniu na pusto do góry zadziałał zawór przeciążeniowy (przyduszenie silnika), przy samej górze powinien sam rozdzielasz odłączyć zasilanie. Wydaje mi się że bez zaglądnięcia do środka się nie obejdzie.

Opublikowano

Każdy nazywa to inaczej, ale w środku słyszałem że sie tam łączy ze sterowaniem podnośnika. Jedna rzecz mnie u ciebie bardzo nie pokoi - czemu na pusto włącza się zawór przeciążeniowy a nie rozdzielacz odłącza olej?