Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To już druga instalacja gazowa jaką zamontowałem w ciągniku ,pierwsza W MTZ-cie 820 http://www.agrofoto...._957_180941.jpg

A druga do C360 tą instalację wykonałem testowo bez żadnych dodatkowych urządzeń tylko butla, reduktor, zaworek, ciągnik pracował 3 god. Reduktor nie zamarzł,po dodaniu gazu silnik wszedł na wyższe obroty,Instalacja wymaga małych poprawek ,ale testy wypadły pozytywnie. http://www.agrofoto...._957_258595.jpg

Opublikowano

Zrób filmik jak to pracuje, bo jestem bardzo ciekawy ^^

w jakich proporcjach pracuje silnik 30%ON i 70%LPG? bo tak gdzieś czytałem że muszą być takie proporcje :)

Opublikowano

Filmu nie będzie już jestem po pracach polowych,nie znam takich proporcji ale raczej działa to odwrotnie około 70% ON na 30% LPG. Nie o proporcje tu chodzi a o uzyskaniu za taką samą kasę przyrostu mocy i momentu obrotowego.

Gdy koszt np.orki 1ha na samym ON wynosił 100zł to teraz też kosztuje mnie 100zł ON+LPG.ciągnik ma więcej mocy i gdy pod górkę zawsze redukowałem bieg to teraz mogłem orać na wyższym biegu i miałem zapas mocy aby na szczycie dodać gazu i ciągnik od razu się zbierał na obrotach. I nie kopcił jak parowóz. Co do spalania stukowego to zależy ono od prawidłowego konta zapłonu,i na odpowiedniej dawce LPG.Wypalanie zaworów- i praca na samym ON wypali zawory,dodanie LPG nie przyśpieszy ich zużycia, Gdy są prawidłowo ustawione, rusek na dodaniu LPG przepracował 50h, 60-tka tylko 3h.

Jestem zadowolony z tej modyfikacji,i kosztowała mnie taniej niż założenie do ruska kompletnego turba. i ma większe możliwości oszczędzania,bo można jeszcze obniżyć dawkę ON na pompie i podać więcej LPG,ale na razie poprzestanę na nie kręceniu dawką ON.

Opublikowano

po obejrzeniu kilku stron komentarzy i instrukcji zastanawiam się w jaki sposób podłączyć sterownik STAG2 pod wolno ssące 4 cylindry gdzie potrzebny jest czujnik położenia gazu (stopnia wychylenia przepustnicy) a tam z elektryki tylko światła....macie na to jakiś patent czy jest może montowany czujnik na dźwigienkę pompy paliwa w odpowiednim kształcie.