Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Sieczkarnia Claas Jaguar 860 rok 2000, przystawka kemper CHAMPION 4500, a problem to mianowicie taki że jak załączam maszynę ( bęben nożowy i całą resztę) prócz hedera to maszyna gaśnie tak jakby za szybko załączała. Czasami dodaje gazu żeby nie zgasła ale wtedy pas trochę dostaje mocno po piz.... , obroty jałowe to ok 1000-1100obr/min. Jest może jakaś regulacja tego załączania?? Czy coś innego by tak się nie działo?? Prosiłbym o pomoc.

Połączony

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

wymienialem to juz w swoich dwóch maszynach .szukalem zamiennika ale nic nie znalałem. po wymianie startuje bardzo łagodnie. lepiej wymien to szybko bo możesz nabawic sobie wiecej klopotow. jezeli masz możliwość to przekręć sobie to z innej maszyny na próbę. wymiana trwa 1 minitę i bedziesz miał pewność.

Opublikowano (edytowane)

arturs860 ma racje to ten akumulator w katalogu to się nazywa zbiornik membranowy numer oryginału 00 0075 962 1 koszt ok 600 netto ale możesz włączać siekacz na raty przyciskasz przycisk i szybko wyłączasz i jak zacznie ruszać to włączasz na stałe ale lepiej ten ,,baniak,, wymienić (bardzo to odczuwa tarcza sprzęgłowa)

ps tylko przy zamawianiu upewnij się że to pasuje do twojej maszyny numer części podałem z jaguara 820 z 95r

Edytowane przez richtik
Opublikowano

Wczoraj został wymieniony ten akumulatorek, kosztował mnie 740zł w serwisie claasa, teraz czekam na możliwość sprawdzenia w polu. Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie ostrzenia noży. Sieczkarnia ma automatyczne ostrzenie noży z kabiny, gdzie nie trzeba otwierać klapki nad bębnem robi to siłownik, jest jeszcze w kabinie potencjometr którym można ustawić ilość przejść kamienia. A problem polega na tym że kamień przechodzi tylko 2 razy i wyłącza się ostrzenie, nawet jak na potencjometrze ustawie 10 czy 20 przejść. Co może być tego przyczyną??

Opublikowano

uklad ostrzenia zlicza ilosc przejsci i chyba po 300 razach stwierdza ze kamien sie skonczyl i trzeba go przesunac i komputer zresetowac. poczytaj dokladnie w instrukcji, ale to raczej nie to.

Wedlug mnie kamien nie dochodzi do konca i tam jest taki czujnik ktory to wykrywa i nie daje sygnalu wiec komputer przerywa ostrzenie. Popatrz czy kamien dochodzac do lewej strony obraca sie o jeden ząbek

ja to mialem w swojej sieczkarni ale to wywaliłem bo byly takie problemy jak ty masz raz ostrzyło raz nie. teraz jak ostrze to widze czy jest dobrze ostrzy po iskrach

Opublikowano

No fakt kamień może się i kończy ok. 5-7 cm jest jeszcze w środku i to co wystaje do noży. arturs860 jak to przerobić żeby obejść to automatyczne ostrzenie?? Bo tak jak mówisz widzę to po iskrach z ostrzenia tylko dwa razy:( chodzi kamień.

Opublikowano

trzeba odłączyc silowniki otwierania klapy. nastepnie przy wlaczonym bebnie recznie otworzyc klape i pod prawym blotnikiem obok wtyczek jast taki maly przelacznik ktory wlacza ostrzałke. należy pamietać by kamien po dojscu do lewej strony przeskocyl o 1 zabek

Opublikowano

Witam

Odłączyłem siłownik tak jak mówiłeś i odciągnąłem klapkę ręcznie, chciałem załączyć tym przełącznikiem z błotnika ale ostrzałka nie poszła, załączałem z kabiny ale też chodziła tylko 2 razy i wracała na swoje miejsce. Co może być przyczyną że jak włączam maszynę to detektor metalu nie chce puścić wciągania, cofa do tyłu normalnie ale czerwona kontrolka nie gaśnie i nie można włączyć wciągania. Dodam że cheder został odczepiony wałki dokładnie przejrzane, później umyte myjką moduł przełożony z innej sieczkarni i dalej nic, nie chciała ruszyć wałków do wciągania. Tzw. wanna magnetyczna w walku też została sprawdzona i też sprawna.

Opublikowano

przyczyn moze byc wiele zaczniej od najprostszych. Czy masz wloczony bieg dlugosci sieczki, jak nie to nie zresetujesz detektora.(walki sie nie obracaja) sprawdz wtyczke na blotniki od detektora.