Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Czy ktoś z Was ma taki program w swoim gospodarstwie ? rozważam zakup tegożże programu i wypadałoby wpierw zasięgnąć jezyka na ten temat. Swego czasu obsługiwałam WinPasze, ale szczerze powiedziawszy jest to raczej program dla drobiu i świń a nie bydła, zwłaszcza krów mlecznych -_- Jeśli ktoś ma takie cudo u siebie bądź u znajomych to proszę o szczerą recenzję. Dziękuję z góry i pozdrawiam ^^

Opublikowano

Sam kiedyś poszukiwałem takiego programu, ale jak trafiłem na tę stronę to odechciało mi się dalej szukać. http://www.djgroup.com.pl/index.php?p=3 http://djg.pl/index.php?p=6

Znajomy pracujący w firmie pośredniczącej w sprzedaży pasz, preparatów mlekozastępczych, mieszanek witaminowych, śrut zbóż mówił mi, że Trouw Nutrition miało wyposażyć ich w analizator składu pasz i właśnie jakiś program do ustalania dawki pokarmowej. Jak na razie cisza, ale jeśli coś by się zmieniło to dam znać.

Opublikowano

Thomas2135 w ubiegłym tygodniu zajechał do mnie przedstawiciel z Soymax i zaproponował mi ciekawy program, właśnie od Nutrition (Soymax Computer Nutrition)

byc może że ten sam o którym piszesz, poklikałam trochę w nim, jest dużo prostszy od Inration, z tym że nie układa domyślnie sam, jest trochę zabawy, i trzeba znać dokładnie zasady układania dawek, ale dla zaawansowanych myslę że to nie problem. No przede wszystkim jest dużo tańszy koszt to ok. 450zł, chyba zakupię. Pozdr

Opublikowano

Widzę po poście, że miałaś do czynienia także z INRAtion? Jak bardzo jest skomplikowany? Czy laik po szkole rolniczej znający jakies podstawy żywienia może ogarnąć ten program i samodzielnie układać dawki. Szkoda, że się nie znamy i nie ma nikogo chętnego, bo mógłbym się dołożyć i np w 3-4 osoby kupili program i licencję dla kilku komputerów. Wyszłoby taniej i mielibyśmy program ze znacznie większymi możliwościami.

Opublikowano (edytowane)

Inration jest dość prostym programem, myślę że po szkole rolniczej, znając podstawy żywienia przezuwaczy bez problemu krok po kroku można samemu obliczyc dawkę w takim programie. Miałam zajęcia z żywienia właśnie w Inrationie, ten program sam Ci ustala ile czego dać aby pokryć zapotrzebowanie krowy, której profil ustalasz sam wcześniej (%tłuszczu, wydajność, masa ciała itd.) Wybierasz pasze jakie masz w gosp. i klikasz oblicz-program sam ustala dawkę. Jak ci coś nie pasuje to można też samemu regulować ilość poszczeglnych pasz w dawce. Fajne jest to że program na bieząco informuje czy coś jest nie tak w dawce, czyli wydaje ostrzeżenia że np. po podanej dawce przez ciebie krowa pobierze za mało/dużo włókna, lub stosunek objętościowych do treściwych jest niewłaściwy, lub przekroczyłeś jednostki wypełnieniowe i krowa nie jest w stanie pobrać tyle paszy itp.

W Nutrition nie ma takich ostrzeżeń, więc trzeba się mieć na baczności ustalając dawkę, W inration jak coś nie tak to na czerwono się zaświeca, a w Nutrition nie. Ale jeden i drugi program bazuje na tym samym systemie Inra. Trzeba znać tylko zasady, czyli ile czego dać i w jakiej formie strawiania (żwaczowe czy jelitowe bypass) żeby nie spieprzyć sprawy i bedzie ok. Pozdr

wiesz co, mam siostrę niedaleko w Twoich stronach, 15km od myszyńca mieszka. Fajne macie tam tereny, gdzie nie spojrzeć to stado krów na łąkach B) u mnie takie widoki to już rzadkość.

Edytowane przez 7891Firefox
Opublikowano

15km zależy z której strony. Ja mam do Myszyńca 25km i jeżdżę tam nawet kilka razy w miesiącu do lecznicy i po witaminy. Na jarmark też czasem się zajrzy. Tych widoków to szczerze mam dość, bo nie są zbyt ciekawe. Krów może trochę jest, ale w większości to stare bydło i HF jest niewiele. Gospodarstwa też zaniedbane. lubię się wyrwać i popatrzeć na rejony z bardziej różnorodnym wyżynno-nizinnym krajobrazem.