Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

70 ha to najtanszym chyba kombajnem bylby deutz - fahr 5445 z hederem na 3,9 i silnikiem chyba o ile sie nie myle czy 120 km

cena takiego to 205 tys netto

A nie lepiej NH TC5060. A może ktoś ma takiego to niech onim coś napisze bo chcę takiego kupić

Opublikowano

Deutz - fahr 5445 ma za mały silnik tam jest 4 słaby dusi sie, jak juz df to polecam 5485ht silnik 6 170km o wiele mocniejszy i wydajniejszy od 5445

Opublikowano

Odświeżę troche temat :)

Też mamy do koszenia ok 70ha i nadal mamy starego bizona jednak już od 2 lat borykamy się z kupnem czegoś innego.

Najpierw opcja uzywany za ok 100-130tys ale często się ujawnia część kupienia nowego :)

Tylko czy warto wydawać 400tys za nowy???

Przecież to kupe forsy..

Bo tańszego niż 400tyś nowego pewmnie się nie znajdzie?

A w ogóle znacie jakieś strony gdzie są podane ceny nowych maszyn?

Bo gdzie bym nie szukała to no sa uzywane ale nowych nie mogę znaleźć za cholerę, na stronach producenckich i dealerów tylko opisy maszyn.

Gość dominik55
Opublikowano

Ja osobiście polecałbym ci jakiegoś classa,john deere w ostateczności new holland ale to z takich mniejszych serii i też niedrogich bo chodzi tu też ocene :)

A teraz kombajny nowe są bardzo drobie <_<

Opublikowano

A będziesz korzystał z prow przy zakupie? Jeżeli tak to kombany od mocy do ok. 180-190 km. Masz wybór między DF-em 5485, NH 5040 - 5060,, Claasem Dominatorem, ewentualnie Avero i Fendtem 5180e / MF 7240. Ceny tych maszynek to od mniej więcej 300 tyś. zł netto, do ok. 390 za Avero.

Jeżeli skorzystasz z prow to kombajn wyjdzie maks. 190 tys, pod warunkiem, że jesteś na vacie.

Opublikowano

Madziu nie opłaca się nowego kupować po pierwsze odrazu trzeba bardzo duża kase wyłożyć nie mówiąc już o olbrzymich kosztach serwisu i ich czasie dojazdu w czasie żniw jeśli coś nawali a jak wiemy ten czas jest na wagę złota w żniwa :DPozatym jeśli korzystasz z PROW czy innych dofinansowań to musisz wziaść z nim ślub na minimum 5 Lat i wtedy jak trafisz na wysokie koszty utrzymania awarie bo nie wszystko chcą na gwarancji naprawić i najważniejszy czas strata czasu na awaryjnośći.musisz go trzymać minum 5 latek

Riposta po co wpakować 200tys żeby 11 miesięcy stało :blink:nie lepiej jak są w obiegu w gospodarstwie zawsze jest mało :)

Ale to moje zdanie

Opublikowano

Interesuje mnie kombajn na 70ha, prawdopodobnie będe robił usługi i kosił QQ.

Jaki kombajn marki Claas, cena nie robi różnicy. Musi być dobrze wyposarzony. Napiszcie jaki wybrać model, jaki heder do niego, i jakie są jego ceny? Ile będzie kosztowała do niego oryginalna przestawka Claas do qq.

Wiecie czy jakiś przedstawiciel w województwie kujawsko-pomorskim robi pokazy na polach?

Z góry dziękuje za odpowiedz ;)

Opublikowano

Jeśli claas to Avero 240. Koszt oscyluje w granicach do 400 tys zł. Przystawka dobrze ponad 100 tys zł. Wiem że w zimie to żaden nie robi pokazu polowego i nie tylko w woj. w.w. Ewentualnie wycieczka do fabryki.

Opublikowano

A gdzie taką fabryke znajde, i nie chodzi mi o pokazy teraz tylko wgl.

a co sadzicie o claas tucano z serii 300 lub 400 i na ilu ha one by się zwróciły?

Opublikowano

Ile dokładnie masz swojego do koszenia i ile planujesz usługowo. Bo jeśli wszystkiego 70 to ja osobiście nie widzę sensu kupowania nowego kombajnu. Ograniczył bym się do zadbanego czerwonego rekorda i aby mieć tą namiastkę nowości dokupił bym klimatyzację i żył ładnych kilka lat z 350 000 zł na koncie, lub bez 350 000 zł kredytu. A odnośnie tucano 300 to znam ludzi którzy kupowali takiego na 50-80 ha swoich + drugie tyle i więcej usług.

Opublikowano

Swoich mam 70+ do tego planuje z 40-50 na usługi, ale ja też będe się rozwijał i cały czas dokupoław/brał w dzierzawe ziemie. Potem nie chce mieć takiego problemu, że kombajn mnie ogranicza

Opublikowano

W takim razie na Twoim miejscu interesował bym się tucano 320.

Opublikowano

tucano 320,nh5070,jd1470 maja zblizona wydajnosc okolo 12t/h

tez mialem taki dylemat na 120ha okolo 40ha rzepak reszta pszenica czasem jeczmienia z 20ha i wybralem jd poniewz claas jak dla mnie ma za droga ta ich takzwana "jakosc" i jakos nikt tego modelu 320 nie chwali zbytnio a nawet nazekaja ze niby na wytrzasaczasz gubi i w prospektach claasa 320 natknolem sie na zmianke ze teraz ma wedlug nich NOWE LEPSZE WYTRZASACZE i dwa wytrzasacze intensywne nie wiem czy kiedys byly czy teraz je dolozyli,znowu nh 5070 tak jakos strasznie przypomina mi przerobionego bizona nawet waga jest najblizej bizona bo claas i jd waza 10,7 i 10,5 a nh chyba 9,3 ale niestem pewny ale najbardziej co sie zuca w oczy to prawa strona kombajnu i ulozenie podajnikow klosowy zbozowy

Opublikowano

do 150 hektarów to spokojnie Ci kolego wystarczy NH TC5050, ja swoim po dwóch sezonach mam skoszone 316 ha i nie było żadnego problemu, maszyna godna polecenia i 100 tys. zł tańsza od claasa avero, który wydajność ma taka samą

Opublikowano

Do 100 ha bez problemu avero 160 ci starczy..ale jezeli planujesz powiekszanie gospodarstwa i usługi to bierz Tucano 320. Tylko jezeli naprawde chcesz kombajn to teraz masz najlepsze promocje i podobno mozna dostac jeszcze sztuki bez Ad blue. Claas jest drozszy ..dlaczego tak jest -na to sklada sie wiele czynnikow...... poza tym zobacz jak wysoko w odsprzedazy stoją stare claasy.... 20 paro letni dziadek za 200 tys zl

Opublikowano (edytowane)

ale patrzcietez koledzy pod katem wytrzasaczy i klawiszy i zapewniam ze system omłotu lepszy niz typu Mf czy fend

ja z ojcem tez myslimy na zakup Kombajnu i nie ma co sie oszukiwac

Claas to dobra marka ale bardzo chwali swoja jakosc i przez to maszyny sa drogie.

John deere dobra maszyna lecz ponoć najmniejsze modele typu 1470 maja zostac

nie produkowane bo nie mieszcza sie w emisi spalin ;(

Dlatego ja bym brał NH ale jak juz to TC 5060 lub 5070 na hydrostacie

sam tez go bym brał ale narazie nie ma kasy ;(

Edytowane przez Papier