Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie, nie dawno wymieniałem uszczelkę pod głowicą zrobiłem z 2mth a planuje po 5mth poprawić dokręcenie śrub głowicy, głowica i wtryski były w regeneracji i teraz mi z pod wytrysków leje płyn chłodniczy, na początku po wymianie lała ropa a teraz płyn to co to się za cuda znowu dzieją? A przed remontem nic nie lało.

Proszę o pomoc.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Prawdopodobnie przerdzewiała tulejka wtryskiwacza.Przed remontem mogła była zakamieniona dlatego nic się nie działo- demontaż, mycie i montaż tylko przyspieszyły pojawienie się wycieku. Wymiana tulejki wymaga jednak zdjęcia głowicy chyba że zastosujesz kombinacje alpejskie :P i wyciągniesz ją na ciągniku.

Opublikowano

ja ściągałem głowice w swoim c-360 ale i bez tego możnaby było wymienić tulejke, wystarczy wspawać dużą nakrętkę w tulejke i zrobić ściągacz, tak moim zdaniem jest najłatwiej, ale najlepiej byłoby ściągnąć głowice i wymienić wszystkie tulejki bo jak jedna puściła to i pewnie za niedługo reszta puści, koszt niedrogi jakieś 10 zł tulejka, no i tym sposobem nie nawpada śmieci do cylindra. U mnie po wymianie ciekło między głowicą i tulejką bo miałem porysowany kanał w głowicy ale wkleiłem to na żywice epoksydową, można dla pewności dać na silikon

Opublikowano (edytowane)

o którą tulejkę chodzi? tam gdzie się daje podkładkę pod wtryskiwacz? I co by to miało do wyciekania płynu przecież jak już to powinna by wyciekać ropa nie płyn chłodniczy, jak to jest??

Edytowane przez Maniek101
Gość Profil usunięty
Opublikowano

o którą tulejkę chodzi? tam gdzie się daje podkładkę pod wtryskiwacz? I co by to miało do wyciekania płynu przecież jak już to powinna by wyciekać ropa nie płyn chłodniczy, jak to jest??

:D jaka ropa ??? W około tulejki jest płyn chłodniczy jeśli przerdzewieje płyn najczęściej wycieka na zewnątrz. B)

Opublikowano

Narazie mi się za bardzo nie chce tego robić, ale jak juz to wolał bym ściągnąc głowicę i wybic niż wspawywać śruby, tylko mam pytanie, czy jeżeli zdjął bym głowicę to od drugiej strony można to spokojnie wybić jakimś prętem itp? czy nową wbija się np nasadką do oporu ( zapewne jest tam jakiś rant że się oprze? ), i czy te nowe tuleje wbija się na sucho, czy trzeba czymś smarować ? :)

Opublikowano

W głowicy od spodu masz otwór przez który wychodzi wtryskiwacz, przez niego możesz wybić ale trzeba to robić ostrożnie żeby nie uszkodzić głowicy, możliwe że będzie ciężko to ruszyć, lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem byłoby wspawanie nakrętki,ale to już twój wybór. Jak już wyciągniesz tulejke to wyczyść gniazdo w głowicy i wbij nową najlepiej na silikon,ja mam na żywice wklejone, bo może później cieknąć a tak będziesz miał pewność, tulejki wchodzą do oporu ja wbijałem drewnianym klockiem. Tulejka trzyma się tylko górną i dolną częścią

Opublikowano (edytowane)

No i wszystkie odpowiedzi doradzania diabli w zieli.To nie c 360 tylko c 330 no chyba że macie jakieś inne kosmiczne głowice w c 330.

Roki212 wam wszystkim oczy otworzył.Może lecieć tylko płyn na szpilce od kolektora ssącego jak jakiś mechanior długą szpilkę wkręcił i chciał ana opór wkręcić albo rozwiercał i coś cudował.

Maniek101 raczej mikro pęknięcie w głowicy w okolicy wtryskiwacza.Wsyp albo wlej do chłodnicy uszczelniaca.

Edytowane przez balcerek1
Gość Profil usunięty
Opublikowano
:D To przez precyzję pierwszego postu napisanego przez @Mańka101 wszystkim się pomieszało
Opublikowano (edytowane)

Nie ma możliwości by spod wtryskiwacza wydobywał się płyn !!!!!!!!! , na pewno myłeś wodą silnik , a podkładkę pod wtryskiwaczem co dolega do głowicy masz lichą i ucieka stamtąd kompresja troche i wywaliło wodę na zawnątrz koło wtryskiwacza tą która wlała się pomiędzy wtryskiwacz a głowicę w to gniazdo.

Po za tym tam nie ma żadnych tulejek !!!!! wtryskiwacz normalnie się wkłada w otwór głowicy , jest tylko podkładka mosiężna grubości 2mm , która uszczelnia nam wtryskiwacz , przed wydmuchem spod niego kompresji.

Tyle w temacie.

Edytowane przez KULAWA_KOZA
Opublikowano

No właśnie tak mi się wydawało że tam żadnych tulejek nie ma tylko lita głowica... ;p Pod wtryski na głowice dałem miedziane podkładki to może bym je jeszcze raz wymienił i jeszcze może silikon w koło wtrysku gdzie taka szczelina jest?

@up to na 100% jest płyn bo jak wyschnie to białe placki na bloku zostają i dodatkowo wziąłem tą kropelkę co wychodzi i polizałem i smakuje jak płyn :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Płyn może wypływać spod szpilek wtryskiwacza jeśli wypływa z gniazda w którym siedzi wtryskiwacz masz pękniętą głowicę. Wypływa tylko podczas pracy silnika czy na postoju też ? Wyciągnij wtryskiwacz i dokładnie zlokalizuj miejsce wycieku.

Opublikowano

wyjąłem wtrysk, było tam troche płynu w gnieździe, wszystko wytarłem i oglądałem gniazdo, i żadnych pęknięć tam nie widzę, 30 min tak czekałem i nigdzie tam płyn się nie pojawił, dałem nową podkładkę przejechałem się kawałek i nic narazie nie wyszło, ale to po pracy dopiero by widział. Także skąd ten płyn tam sie mógł wziąść ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Szpilki wtryskiwaczy dochodzą do kanału wodnego płyn z pod nich mógł napłynąć w gniazdo wtryskiwacza.Teraz przy silniejszym dokręceniu mogłeś to 'niechcący " :P uszczelnić.