Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie Denar i Gwiazda najlepiej schodziły 

Przed chwilą, ahten napisał:

Ten jurek to tak dobrze plonuje?jaki w smaku?jakie opinie o nim macie?

Podobno bardzo dobrze, w smaku zbliżony do Vinety

Opublikowano
2 minuty temu, ahten napisał:

Ten jurek to tak dobrze plonuje?jaki w smaku?jakie opinie o nim macie?

Odpowiem tu do obydwóch pytań

1) irys będzie kolego z A klasy tona a resztę swoim materiałem. Cena klasy A to 2600 w Wojnowie a 2900 w szyldaku. 

2) Jurek jest ziemniakiem na lżejsze ziemie nie boi się suszy. Smak to jak kolega @krilan06 napisał prawie taki sam jak Vineta. Tylko to ziemniak do kopania koło połowy października. Bynajmniej mi się tak wydaje

Opublikowano

Potwierdzam co do Jurka. Plon b dobry pobił Gwiazdę. Bujną okazała nac , smak ok większości smakuje . Kopać należy później , smaku też nabiera z czasem. Ogólnie fajny ziemniak ale sporadycznie u Mnie trafia się rdzawa plamistość. 

Opublikowano
2 minuty temu, mario666 napisał:

Bo zielony jest długo 

Ile zabiegów od zarazy robiłeś? Bo ja tylko 3 i zastanawiam się czy przez to nie gnije? Gnijący ziemniak ma zapach zgniłej kapusty

1 minutę temu, zbyszek8201 napisał:

Potwierdzam co do Jurka. Plon b dobry pobił Gwiazdę. Bujną okazała nac , smak ok większości smakuje . Kopać należy później , smaku też nabiera z czasem. Ogólnie fajny ziemniak ale sporadycznie u Mnie trafia się rdzawa plamistość. 

A ta gwiazda to wczesną pyra? Jak smak? Wymagania glebowe?

Opublikowano
7 minut temu, PAN88 napisał:

Odpowiem tu do obydwóch pytań

1) irys będzie kolego z A klasy tona a resztę swoim materiałem. Cena klasy A to 2600 w Wojnowie a 2900 w szyldaku. 

2) Jurek jest ziemniakiem na lżejsze ziemie nie boi się suszy. Smak to jak kolega @krilan06 napisał prawie taki sam jak Vineta. Tylko to ziemniak do kopania koło połowy października. Bynajmniej mi się tak wydaje

hmm a brales sadzeniaki z granum? bo ten Wojnow, to jeszcze lepszy od lulkow, o ktorych ostatnio pisalismy na priv:)

Odnosnie jurka, to dlaczego wczesniej sie nie nadaje do kopania? 

Opublikowano (edytowane)

Nie nadaje się bo jest długo zielony i trzeba by go było zasuszać Inaczej skórka się uszczy Gwiazda też bujna i zielona jest Plon też bdb U mnie gdy były przy drodze wszyscy pytali co to za ziemniaki W Jurku też trafią się u mnie rdza plamista ale bardzo mało Kropiona 5 razy plus zasuszanie 

Cofa.jpg

Cofb-1.jpg

Edytowane przez mario666
Opublikowano

Gwiazda też niezły smak , typowo żółty miąższ , łęty również wysokie chociaż Jurek troszkę większe. Gwiazda zastąpiłem  Galę , która potrzebowała dużo wody. Generalnie ta  gwiazda ma ciut wyższe wymagania wodne i glebowe niż Jurek 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ahten napisał:

hmm a brales sadzeniaki z granum? bo ten Wojnow, to jeszcze lepszy od lulkow, o ktorych ostatnio pisalismy na priv:)

Odnosnie jurka, to dlaczego wczesniej sie nie nadaje do kopania? 

W tamtym roku irysa miałem z szyldaka a kumpel z Wojnowa i okazało się że jeden numer producenta mają. U mnie Jurek jeszcze 15 września był zielony a pyrka się łuszczyła. Możesz wykopać ale długo nie poleżą. Jurek mimo że tylko w razy od zarazy i alternariozy pryskalem. Te co wcześniej kopałem to zasuszałem. Tych co później to nie.

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
5 godzin temu, zbyszek8201 napisał:

Jurek nadaje się na pierogi,placki ziemniaczane,bo szukam innej odmiany za denara

Opublikowano
24 minuty temu, lukasz1995 napisał:

Jurek nadaje się na pierogi,placki ziemniaczane,bo szukam innej odmiany za denara

na placki ziemiaczane to jedna z lepszych jest ricarda

• Like 1
Opublikowano
Dnia 15.12.2022 o 17:28, michalsta napisał:

Connect  plena odmiana ale smak średni. Ja wybrałem Queen Anne smaczna i długo leży.

Czy Connect ciemnieje po ugotowaniu ,czy są suche czy bardziej zwiozłe jak Soraya i jak się przechwują (okres spoczynku ) ?

Opublikowano
Dnia 18.12.2022 o 20:51, Laope napisał:

A coś o excellence

Z tego co się orientuję to typowy ziemniak na frytkę. Znajomy podekscytowany wielkością kupił i zasądził tylko na własny użytek (obornik zero nawozow). Przyszedł czas wykopków nakopal jak nigdy tylko teraz rodzina nie chce tego jesc na codzień. Kup zjedz i będziesz wiedzial czy ludzie kupią czy nie.

Opublikowano
Dnia 18.12.2022 o 20:51, Laope napisał:

A coś o excellence

Bardzo dobrze się przechowuje, do tej pory zero kiełka, gdzie inne odmiany już w grudniu porosły. W smaku bardzo dobre (kwestia gustu). Dużo klientów po spróbowaniu nie chce nic innego. Ale w plonowaniu w suchym roku raczej kiepsko.

Opublikowano
Dnia 18.12.2022 o 11:29, mario666 napisał:

W tym roku denara nie sądziłem bo w tamtym nikomu nie smakował Zawsze smakował a w tamtym był jakiś kołkowaty Komu sprzedałem zazwyczaj brał coś innego 

U mnie właśnie to samo w tym roku jest z  denarem.Troszeczke go jeszcze zasadze,ale już mysle nad inną odmianą

Sadzi ktoś ziemniaki odmiany Jelly,jak w smaku i ogólnie czy polecacie

Sadzi ktoś ziemniaki odmiany Jelly,jak w smaku i ogólnie czy polecacie

Opublikowano

Pierwsze słyszę , że Denar coś nie smakuje...uprawiam ta odmianę od ładnych kilku lat i nigdy nie było z nimi coś nie tak , choćiaz tak jak napisano wyżej , nie powala plonem to jest to jednak odmiana która nie zawodzi. U Mnie bardzo chętnie kupowana w Detalu jak i przez no handlarzy czy catering.

Opublikowano

Zbyszku też sądziłem ok 10 lat Może i więcej Fakt faktem ze nie ciągle jednego Co trzy lata z centrali nowego ale w końcu poddałem się bo naprawdę nie był już tak smaczny jak kiedyś Łukasz1995 lepiej od jelly będzie jurek Jelly dwa lata i nie ma co zbierać Wyradza się i tak jakoś dziwnie ten miąsz w środku się układa jak w drewnie