Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na takie ziemie to tylko Bellarosa. Red Sonia ma większe wymagania glebowe.

Jeśli ktoś z okolic Sieradza czy Wielunia ma jadalnego ziemniaka na sprzedaż to proszę o kontakt na PW.

Opublikowano (edytowane)

Podzwoniłem popytałem i padło na bellarosa. Sadził będę na nieużytku przygotowanym w zeszłym roku. Sadzeniaki będę zaprawiał i sypał pod korzeń. Oprysk odpada bo nie ma czym pryskać. Takie początki. Co do plonowania nie mam za wielkich wymagań bo sadzę na próbę 0.5ha i nie wiadomo jak ze zbytem. Dziękuję za rady.

Ps. Dlaczego logując się na forum nie mam dostępu do "okopowe"? Jedynie z faceboka mam pełny dostęp do forum.

Edytowane przez SzymonKuczok
Opublikowano

Nawozisz  ,,na bogato''   tona  nawozu   pod ziemniaki-  i potem to  zjadasz.....  a plon  jaki  osiągasz ?   Ja daję 200 kg. soli potasowej   i 200 kg. saletry  +  obornik  i na 5 klasie i  40 -50 ton  spokojnie  ukopię.   Dodam  że susze  coroczne i sadzę  15 -20 ary  [ nawozy i plon oczywiście  podane w przeliczeniu na ha. ] 

Opublikowano

kulaw koza 100 fosforu to na plon  66 ton zakładając że nie masz nic w glebie.Ziemniak potrzebuje na 10 ton  bulw  40 azotu  15 fosforu i 60 potasu.Warto robić badanie gleby na zawartość składników i ph.To naprawdę niewiele kosztuje.Oszczędzając 1m fosforanu 180 zł minus badanie 15 zł oszczędzamy 165x ilość ha to już fajna kasa.

dodam jeszcze że 2,5 m polidapu to 115 fosforu . Odsyłam do lektury,,Zapotrzebowanie pokarmowe ziemniaków''

Opublikowano

Pytanko za 100pkt

Czy to prawda że Rosagold się obija i ciemnieje w srodku jak się ją zrzuca?

Prawda jest taka że każdy ziemniak jak się go rzuca to się obija i w tym miejscu ciemnieje.

Opublikowano (edytowane)

Witam, co myslicie o odmianach Toscana i Belmonda od Solany, tą druga mam (belmonda), i na slabszym stanowisku, bez nawadniania, gleba V bardzo dobrze plonuje, a jak z Toscaną??, Bo tego ziemniaka nie mam, a nie wiem jak sie udaje na slabych glebach i podczas suszy??

Edytowane przez piotr2691

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez goodkat
      Witam wszystkich:) nie zauważyłem tematu typowo pod ziemniaki bardzo wczesne, a ich uprawa jest bardzo ciekawa. Proszę o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji.

Osobiście sadzę kilka arów, wiec wiedzy za dużej nie mam;)
  • Dodaj nową pozycję...
v