Ziemniaki w Big Bagach
-
Podobna zawartość
-
Przez tropt
Witam, koledzy chciałem zapytać was o poradę, jednak wcześniej opis który jest niezbędny do udzielenia jej. W ubiegłym roku wybudowałem przechowalnie na ziemniaki, wykopki już rozpoczęte, zaczynam usypywać pryzmę, widoczna na zdjęciu - będzie to ok 25 m x 12 m x 3 wysokość. Kanały nawiewowe przebiegają wzdłuż przechowalni - na odcinku 25 metrów jest ich dokładnie 10, każdy z wentylatorem strumieniowym o mocy 1,5 KW, kanały zatkałem przed skrzyniopaletami które odgradzają pryzmę od wolnej części przechowalni po to by wentylowały lepiej pryzmę, dodatkowo każdy wentylator ma osobną budkę na zewnątrz skąd czerpie powietrze ( i dziurę u góry ściany - widoczne na zdjęciu skąd może robić obieg wewnętrzny po zamknięciu "budki" w suficie są wywietrznik 8 sztuk fi 25 cm. wentylatory mogę ustawiać na czasówkach - 8 programów na każdy osobny wentylator ( rożne dni tygodnia pory włączania itp ) obecnie ustawiłem 3 przedmuchy 2, 4 i 6 w nocy po 15 minut żeby schładzać trochę pryzmę. i tutaj pytanie jak to ustawić, na jakie godziny, czerpać powietrze na obiegu wewnętrznym czy zewnętrznym ? nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, w ubiegłym roku sypałem po kontach małe pryzmy bez wentylacji i wszystko rosło, chciałbym oszczędzić sobie tej pracy. dzięki za wszystkie rzeczowe porady
-
Przez MarcinSp10
Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
-
Przez topfarmer
Cześć
Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?
-
Przez farmer1111
Mam zamiar zasadzic ziemniaki czy w woj.lubelskim jakieś firmy godne polecenia do kontraktacji
-
Przez PiotrUrbaniak
Witam planuje postawić przechowalnie na ziemniaka i mam pytanie z czego stawiać i jakie to są koszty może wy budowaliście i wiecie jaki jest koszt budowy m2 gotowego budynku
-

Rekomendowane odpowiedzi
Wentylacja magazynu ziemniaków
Ziemniaki