Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam mam pytanie czy do nowego ciągnika na tył trzeba montować trójkąt ?? Mam wszystkie światła awaryjne koguta a w kabinie trójkąt ale rozkładany jak w samochodzie to trzeba jeszcze trójkąt taki normalny ?

Opublikowano

Pojazdy takie jak ciągnik rolniczy czy zestaw, maszyna budowlana ma być oznaczona trójkątem pojazdów wolnobieżnych.

Kogut jest ci w ogóle nie potrzebny chyba że wykonujesz prace na drogach publicznych.

Opublikowano (edytowane)

Wiem kiedy używac koguta bo pracuje publicznie.

Pomijam poruszanie się pojazdami ponadwymiarowymi bo sam ciągnik do nich nie należy, pojazdy nierejestrowane typu koparka lub inne zachowujące się w nietypowy sposób.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano (edytowane)

sam ciągnik nie musi ale może. Chociaż póki mieści się w gabarytach dopuszczonych do ruchu jest mu ta na sranie potrzebne.

Ogólnie jest to często nadwyrężane i powinno być stosowane tylko i wyłącznie wtedy kiedy trzeba a nie gdy facet targa dwuskibowy pług po drodze trzeciej kategorii. To go do niczego nie upoważnia.

Co do maszyn..... mało jest takich które nie mieszczą się na drodze jak na razie.

1. Pojazd wykonujący na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

2. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o obowiązku jazdy na jezdni lub przy jej prawej krawędzi oraz o zatrzymaniu i postoju, z tym że:

1) na jezdni jednokierunkowej oraz poza obszarem zabudowanym, podczas oczyszczania drogi ze śniegu, dopuszcza się również jazdę przy lewej krawędzi jezdni,

2) jazdę po chodniku dopuszcza się tylko przy zachowaniu bezpieczeństwa pieszych.

2a. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może korzystać z autostrady lub drogi ekspresowej nawet wtedy, gdy pojazd ten nie jest pojazdem samochodowym lub jego konstrukcja uniemożliwia rozwinięcie prędkości co najmniej 40 km/h.

3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

4. Zabrania się, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1 pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych do innych celów niż określone w ust. 1 i 3.

Coś dodać?

Opublikowano

no jak ja miałem dwa koguty w 170 NH i zestaw upr siewny 4 m gruber 4 m pług 4 skibowy to chyba kogu lepiej zeby był co bo kogut zwalnia tez ze mozesz trzmać sie maksymalnie prawej krawedzi jezdzni tak?

Opublikowano

4. Zabrania się, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1 pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych do innych celów niż określone w ust. 1 i 3.

Coś dodać?

Może jestem daltonistą nie wiem, ale z tego co zauważyłem w swoich ciągnikach to kogut błyska na pomarańczowo...

Opublikowano (edytowane)

Jak napisałem użycie koguta musi być uzasadnione. To o czym ty piszesz jest mowa w trzecim punkcie.

Ursusc385 przyczepiłeś się słownictwa. Nie ma żółtego koguta.

Bez względu na prędkość ciągnika użycie koguta musi być uzasadnione i prędkość nie ma tu nic do rzeczy. Współczesne ciągniki nie są pojazdami wolnobieżnymi.

Zresztą wystarczy poczytać przepisy.

Opublikowano (edytowane)

Przepisy określają to w miarę jasno. Są podane sytuacje kiedy ma być. Prędkość i waga w granicach mieszczących się w przepisach nie zobowiązuję do używania koguta.

Opublikowano (edytowane)

Współczesne ciągniki nie są pojazdami wolnobieżnymi.

Zresztą wystarczy poczytać przepisy.

człowieku ciągnik rolniczy nie jest i nie był pojazdem wolnobieżnym, ciągnik rolniczy ma swoją definicje a pojazd wolnobieżny swoją .

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano (edytowane)

Kozulek2 pobudka. Przecież ja to właśnie napisałem.

Farmtracker ty nie masz prawa wyjechać na drogę z zasłoniętymi światłami ciągnika. A jeżeli już maszyna je zasłania to ma posiadać swoje.

Jak ty sobie wyobrażasz jazdę po drodze bez oświetlenia ciągnika, sygnalizowania hamowania czy skrętu? To łamanie przepisów a kogut nie jest tutaj wyjściem z sytuacji ani żadnym usprawiedliwieniem. Czy go masz czy nie światła mają być i koniec.

Opublikowano

Stare ciągniki nie ale stare przepisy mówiły o ciągniku rolniczym "pojazd wolnobieżny".

Chodzi o przepisy z przed 20 lat.

Trochę źle sformułowałem ale pisząc współczesne miałem na myśli dzisiejsze prawo.

Opublikowano (edytowane)

no tak i przepisy nakazują aby pojazd wolnobieżny ,ciągnik rolniczy posiadał trójkąt ostrzegawczy..mało tego taki pojazd ma obowiązek zjechać na pobocze aby ułatwić , udrożnić ruch ..trójkąt ten nie informuje o prędkości pojazdu tylko że pojazd taki ma obowiązek zjechania na prawo a nawet zatrzymania się w celu ułatwienia wyprzedzania innemu pojazdowi :D więc jeśli ktoś myśli że jak włączy koguta to cała droga jego bo inni zwalniają to może się zdziwić w razie wypadku .

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano

Mam wszystkie światła awaryjne koguta a w kabinie trójkąt ale rozkładany jak w samochodzie to trzeba jeszcze trójkąt taki normalny ?

Chcesz jeździć na światłach awaryjnych? :blink:

Opublikowano

Ja na co dzień jeżdże ciężarówką z naczepą i wogóle mi to nie przeszkadza jak ciągnik jedzie z włączoną lampą błyskową a nawet jestem za.

Bardziej mnie denerwuje to jak po zmroku ciągniki jeżdżą z jednym światłem pozycyjnym z przodu albo wcale.