Skocz do zawartości
ur330

Możliwość hodowli bydła?

Polecane posty

WHATEVER

ur330    2

Chciałbym się dowiedzieć czy do hodowli bydła musi być przepisane gospodarstwo?

Dokładnie chodzi mi oto że chciałbym hodować byki a gospodarstwo nie jest przepisane na mnie tylko na moją babcie. Dlatego zakładam temat bo może jest ktoś w podobnej sytuacji lub ktoś się orientuje jak to wygląda. Liczę na wasze odpowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

am1609    0

Witam. Najlepiej zapytaj w ARiMR jak to wygląda w takiej sytuacji. Ja mam bydło w oborze u brata (i na jego działce mam wpisaną siedzibę stada) ale sama też posiadam kilka hektarów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl



ur330    2

czy może ktoś napisać o hodowli byków? ile potrzeba na jednego siana i zboża?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz222    2353

Nie rozumiem czemu ludzie o czymś piszą bez podstawowej wiedzy i wprowadzają w błąd pytających? Żeby hodować bydło i wszystkie inne zwierzęta podlegające pod IRZ (prócz pojedynczej sztuki świni na własne potrzeby) nie musisz mieć ziemi ale MUSISZ mieć zarejestrowane gospodarstwo (czy produkcje, jak kto woli). Musisz mieć w ARiMR nadany numer producenta i uzyskać numer siedziby stada. Trzymając zwierzaki bez tego zyskasz co najwyżej prokuratora i wyrok za obrót zwierzętami nie wprowadzonymi do rejestru. Inna sprawa, że nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda Ci cielaka jeśli nie masz numeru siedziby (bo on nie ma jak tego zgłosić).

Tak więc kolego udaj się do swojego Biura Powiatowego ARiMR i tam już Ci powiedzą co musisz zrobić, jakie dokumenty wypełnić, itd. Chyba, że będziesz kupować bydło na numer siedziby gosp. babci, jeśli ona takowy posiada. Ale to duże utrudnienia bo jak masz u siebie upierdliwych urzędników to każde zgłoszenie, odbiór paszportu itp musisz robić z upoważnieniem. A tak będziesz już miał wszystko na siebie i w przyszłości nawet przepis gospodarstwa możesz robić bez problemu, bo już jesteś w ewidencji producentów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kalar    7

Tak jak lukasz powyżej napisał musisz mieć zarejestrowane gospodarstwo, ale nie musisz być właścicielem ziemi ani budynków w których będziesz hodował zwierzaki.

Kolega ma taką fajną sytuację że krowy są jego a mleko odstawiane do mleczarni jego żony (czyli żona produkuje i odstawia mleko a nie ma krów).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez KarolGo
      Kupię byczki jak w tytule mm mięsne i ncb 10szt Bydgoszcz Sępólno Kraj. i okolice. Rolnicy i handlarze piszcie priv 
    • Przez agroleon
      Panowie zwracam się z prośbą a natomiast chciałbym kupić bydło mięsne byczki oraz jałówki ras typowo mięsnych . Poradźcie gdzie mogę szukać może macie namiary na rzetelnego sprzedawcę lub sami sprzedajecie odsadzone sztuki. Zajmuję się hodowlą bydła na rzeź kupuje byczki i jałówki trzymam i sprzedaję duże sztuki do rzeźni. zeszło mi parę sztuk i chce dokupić. Znacie może rejony gdzie można kupić cielęta mięsne lub sprzedawców albo sami sprzedajecie to dajcie znać. Prosił bym o kontakt z takimi osobami obliguje to współpracą na dłuższą metę.
    • Przez mantas
      Mam na myśli kupowanie młodych byczków, odchowywanie i sprzedawanie, jest to opłacalne czy nie?
      Jak ktoś coś wie to proszę pisać, i proszę o pomoc w rozpoczęciu takiej hodowli
    • Przez KarolGo
      Witam. Czy stosuje ktoś Big Bull Sano dla opasów? interesuje mnie opinia tego premiksu jego skład i przyrosty. z góry dziękuje za odp.
    • Przez renifer
      Hej haj hello!
       
      W jakim wieku osiągają u was taką wagę (około 320 kg) byczki - chodzi o rasy mięsne lub mieszańce ale tylko "kolorowe" biało czarne i hf nie wchodzą w grę?
      Czym ich żywicie?
      Interesuje mnie taki przykład, że byczki kupione są w wadze około 110kg, trzymane luzem w grupie 3-4 sztuki. Swoją przygodę zacząłem od niedawna (ale nie o to chodzi). Ja swoje karmiłem na początku w taki sposób: jedna grupa (4szt.) dostawała mleko od krowy oczywiście rozcieńczone z wodą, śrut zbożowy( mieszanka +jęczmień +pszenica)+ "biomilk" + czasami witaminy, na sucho do żłobu i siano na "drabinkę" plus słoma, z upływem czasu zielonka i gdy już miały wiekowo 7 miesięcy to od czasu do czasu surowe ziemniaki. Sprzedałem je w wieku 10 miesięcy (handlarz kupił dla siebie do dalszej hodowli) waga orientacyjna 410 kg. (Wariant trochę tańszy bo swoje mleko)
      Druga grupa dostawała to samo tylko że na początku nie miałem "swojego" mleka więc kupowałem sztuczne (ale to koszt nie mały), w chwili obecnej byczki te mają na moje oko 250 kg wiek 7 miesięcy. Jak będzie dobra cena to sprzedam je w wadze 320 kg (eksport).
       
      Ale w przyszłości interesuje mnie taka opcja:
      Zakup takich cieląt i od razu pojenie wodą + osypka na sucho + siano +słoma.
      Pytanie moje brzmi W jakim wieku powinny osiągnąć wagę ok. 320 kg.??? ( wiem że zależy to od wielu czynników) ale tak średnio ( rasa sim. plus mieszańce z tą rasą )
×