Zaloguj się, aby obserwować  
toreg

Z mleczarni do mleczarni

Polecane posty

toreg    0

Może ktoś z was wie czy można się przenieść dwa razy w jednym roku kwotowym z mleczarni do mleczarni nie tracąc limitu.

Czy ktoś oddaje mleko do Polindusa lub Laktopolu (to to samo) od niedawna do nich oddaje mleko i zaczynają mnie denerwować, ceny nie maja takie rewelacyjne jak ich przedstawiciele mówią. Ostatnio widziałem fakturę znajomego który oddaje do SM Kurpie w Baranowie i przy prawie tych samych parametrach ma cenę znacznie lepszą,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miki7211    5

Też się przyłączam do pytania bo u mnie podobna sprawa z OSM Rawicz jak nie niska cena to problem w komórkami i tak w kółko jakieś problemy


Moje Filmiki

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MACGYVER    0

Nie odpowiem ci na to pytanie ja sie nie przenosze z mojej mleczarni narazie mi dobrze płacą za mleko bo 1,54 za litr kl ekst.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

wojtas    74

limin nie należy do mleczarni tylko do ciebie więc nie powinno być problemu. niech sie poźniej oni martwią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makowiaczek    2

w roku kwotowym można dwa razy zmienić podmiot skupujący mleko (nie wolno zmieniać mleczarni w miesiącu marcu)

a jak tam z umową nie masz 2-miesięcznego wypowiedzenia??

w gąsewie przecież każdy większy dostawca ma indywidualną wynegocjowaną cenę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
toreg    0

Dlaczego nie wolno zmieniać mleczarni w miesiącu marcu? Przedstawiciel mówił że nie obowiązuje teraz 2-miesieczne wypowiedzenie. Co do POLINDUSA to dzisiaj słyszałem że szykują się straszne obniżki cen, nawet i tym co mają podpisane stałe umowy, podobno tym mniejszym maja obniżyć po około 10 groszy a tym większym po 30. Jetem ciekawy jak zareagują ci więksi dostawcy na tego newsa :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz1515    1
Nie odpowiem ci na to pytanie ja sie nie przenosze z mojej mleczarni narazie mi dobrze płacą za mleko bo 1,54 za litr kl ekst.

ty to masz dobrze, mi płacą 89 groszy :angry: :angry: :angry: ja to mam dopiero zysk z tego dziadostwa, :angry: tobie płacą dwa razy drożej, moim marzeniem jest zęby płacili ponad 1 zł za litr, wtedy to bym miał normalnie raj ! ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez KasiaMk
      Cześć. Posiadam małe gospodarstwo rolne (4 krowy mleczne). Od niedawna zajmuję się ekologiczną produkcją serów. Zbieram mleko z całego tygodnia i w piątek ogrzewam, ale sery wychodzą kwaśne i nie wiem gdzie popełniam błąd.
       
      Przetrzymywanie:
       
      Codziennie doję krowy i cedzę przez ściereczkę do osobnych wiaderek. Potem te wiaderka wkładam do zimnego miejsca, żeby mleko ostygło. Po 2-3 dniach mleko się kwasi i pojawia się śmietana. Wtedy przenoszę wiaderka do ciepłego miejsca i zbieram śmietanę. Później to mleko siedzi do piątku w temperaturze pokojowej.
       
      Ogrzewanie:
       
      Zalewam skwaszone mleko gorącą (wrzącą) wodą. Około 1 litr wody na 8 litrów skwaszonego mleka. Mleko to podgrzewam na palniku i dolewam świeżego słodkiego mleka (około pół litra). Gdy ser się ogrzeje to przelewam do gazy i formuję ser. Czekam, aż się odcieknie serwatka i gotowe.
       
      Niestety ser wychodzi kwaśny a nie słodki. Może ktoś coś doradzi? Gdzie popełniam błąd?
       
      P.S. Nie wiem czy to ważne, ale zawartość tłuszczu w mleku od moich krów oscyluje wokół 3,2%.
    • Przez darek16
      Moze ktos wie jak zniszczyc bakterie w mleku u krow bo ja nie wiem a nie moge dostać 1
      ludzie sypia jakis proszek ale jaki moze ktos wie?
      prosze o każda rade.

    • Przez sthranislaw
      Pół roku temu założyłem nową bezprzewodową dojarkę by poprawić technikę dojenia, czystość etc.
      Dziwne że po przejściu z dojarki bańkowej na dojarkę przewodową wyniki badań nie zmieniły się praktycznie w ogóle a gorzej pogorszyły się i ostatnio mam bakterie rzędu 180 tys. or mln. Wiem że norma jest to 100. Grozi mi mleko poza kwotowe jak to jest możliwe skoro dojarka jest myta po każdym doju (doje dwa razy dziennie, środki etc.) Przed dojem mycie (preparat myjący, ręczniki papierowe) po doju dezynfekcja strzyków normalnie już mi sił brakuje. O co w tym wszystkim chodzi. W jaki sposób jeszcze mogę poprawić czystość doju ? Somatyczne ekstra mleko ekstra a bakterie i pozakwotowe...
      Czy można się od tego odwołać jak to zmienić co mam dalej robić
    • Przez michalmr99
      Poszukuję miarkę ilości mleka do schładzalnika Mueller m-250 o pojemności 995 litrów. Schładzalnik jest w kształcie tzn. wanny. 
    • Przez adeq15
      witam ma do was pytanie mam znajomego który chce miec obore pod oczena co musi zrobic a by to uzyskac ja slyszakem ze musi kupic jaluwki zacielone i musie miec ih conajmniej cztery na doplaty a 20 zeby miec obore pod oczena czy to prawda??
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.