Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, RU68 napisał:

nie znam religii nakazującej zabijanie 

islam każe lub daje przyzwolenie na zabijanie nie wiernych  

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, szmergiel napisał:

primo jestes az tak glupi ze smiejesz sie z tego ze islam nakazuje zabijanie innowierocow? poczytaj troche

Edytowane przez szmergiel
blad
Opublikowano
Przed chwilą, szmergiel napisał:

pierolnij sie ten glupi leb!!!!!!!!!!!!!!!!

Coooo 🤔 prawda boli 😔

Przed chwilą, szmergiel napisał:

primo jestes az tak glupi ze smiejesz sie z tego ze islam nakazuje zabijanie innowierocow? poczytaj troche

Nie islam tylko fanatyczna interpretacja. 

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

@jarecki przeczytaj to co wcześniej napisałem a nie powtarzasz jakieś głupoty. 

ja przeczytałem , i powołuję sie na wersy  w koranie  ,, wersety miecza ''które przyzwalają na zabijanie w imie machometa , zreszta kim był sam machomet można przeczytac .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie mieliście kontaktu z Koranem nawet przez internet to nie opisujcie tam zawartych nakazów .Nadinterpretacja dla fanatyka prowadzi do wypaczeń w każdej wierze (oczywiście aspekt materialny również wypacza i to najczęściej )jeśli znajdzie ktoś cytat nakazujący zabijanie to przeproszę (nie znam szczegółowo Koranu) tak chrześcijanie w swej gorliwości jak muzułmanie zarzynali i palili innowierców a gdzie nakaz (nie interpretacja)

A poczytajmy wszyscy Mądrości Syracha wprowadźmy cząstkę w swe życie a jest co wprowadzać i to tak wierzący jak niewierzący  .Dodam więcej na wprowadzaniu tych rad nie można raczej stracić a zyskać wiele

Edytowane przez RU68
Opublikowano
24 minuty temu, zetorki12 napisał:

Czemu mają być gorsi ? Wystarczy wzajemny szacunek , chyba że religia nakazuje zabijanie i szkodzenie innych ludzi .  takie moje zdanie . Dobra . trza iść zamknąć bramę .

@Rolnik1973 Ty już po ? ;)

Jeszcze nie, niech się ściemni żeby nikt nie widział że pracuję w niedzielę 😁😁😁

• Haha 1
Opublikowano

podawanie cytatów z koranu bez przeczytania trochę  wiecej to głupota ale co tam.„A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijajcie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie; chwytajcie  ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki! Ale jeśli oni się nawrócą i będą odprawiać modlitwę, i dawać jałmużnę, to dajcie im wolną drogę. Zaprawdę, Bóg jest przebaczający, litościwy!” (9:5)

Opublikowano
41 minut temu, szmergiel napisał:

ps.jeden ma ambicje żeby latać po polu traktorem w niedzielę a drugi po niebie nawet malutkim samolotem też w niedzielę

to na co czekasz ?zapieprzaj na balice -przy odrobinie szczescia mozesz gdzie polecie a nawet wrocic dzisiaj z powrotem😛

dopiero jesien a kuz gowno burze sie rozwijaja co bedzie gdy przyjdzie wir polarny znad antarktydy[😏] wtedy dopiero bedzie sie dzialo

ciekawi mnie co jest wiekszym grzechem -praca w niedziele czy obrazanie,wyzywanie i ponizanie innych w ten dzien ???????????????????????????????????

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

podawanie cytatów z koranu bez przeczytania trochę  wiecej to głupota ale co tam.„A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijajcie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie; chwytajcie  ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki! Ale jeśli oni się nawrócą i będą odprawiać modlitwę, i dawać jałmużnę, to dajcie im wolną drogę. Zaprawdę, Bóg jest przebaczający, litościwy!” (9:5)

Tak to cytat drugiej  Sury tej radykalnej powstałej już po hidżry  dla isis obowiązującej  w taki sposób to i w starym testamencie znajdziemy nawoływanie do przemocy ale w całej historii powodem każdej przemocy religijnej jest władza i pieniądze

Opublikowano

ogólnie pisanie prawa lub swiętych ksiąg dającej powody  do różnej  interpretacji nie jest dobrym pomysłem bo zawsze znajdzie się ktoś kto zechce to prawo podważyć i ci co na to podważenie dadzą zezwolenie .i to zarówno w religi szeroko rozumianej ale i w prawie obecnym stanowionym czy prawie karnym , podatkowym , itp .

Opublikowano

Tu nie którzy grają na ateistę ale do tego trzeba klasy a nie tak że : dzieci chrzci ,do pierwszej komunii wysyła ,ślub w kościele a pogrzeb z księdzem i traktor w niedziele nie gaszony to jest dopiero hipokryzja wybierać to co akurat pasuje a odrzucać co akurat jest nie na rękę 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

nie znam religii nakazującej zabijanie 

Starożytne wierzenia nordyckie nakazywały, a nawet raj był zarezerwowany tylko dla tych co zginęli w walce. Taka mała dygresja. :D 

Opublikowano

jak trzeba to coś się w niedzielę zrobi. w okolicy spotkać ciągnik w polu w niedzielę to też żaden wyczyn. niech każdy robi jak mu pasuje. nie kradnie, nie zabija tylko pracuje. krzywdy nikomu nie robi. a jak jakiegoś fanatyka kole to w oczy to tylko jego problem.

Opublikowano

Ot sugestia i wytłumaczenie dla niektórych jakie obnaża nasza dyskusja .        - Nie idzie mi najlepiej w gospodarowaniu ale jestem dobrym katolikiem nie tak jak ci co nie szanują niedzieli są chciwi itd. Dorobili się jedynie na nieuczciwości i bezwzględności a jeszcze zobaczą jak wygląda sprawiedliwość w godzinie śmierci -Tak odczytuję niektóre przekazy 

Opublikowano
16 minut temu, RU68 napisał:

Ot sugestia i wytłumaczenie dla niektórych jakie obnaża nasza dyskusja .        - Nie idzie mi najlepiej w gospodarowaniu ale jestem dobrym katolikiem nie tak jak ci co nie szanują niedzieli są chciwi itd. Dorobili się jedynie na nieuczciwości i bezwzględności a jeszcze zobaczą jak wygląda sprawiedliwość w godzinie śmierci -Tak odczytuję niektóre przekazy 

Tylko, że to bzdura. Wybacz, ale nie widzę nigdzie w okolicy korelacji z pracą w niedzielę, bycie katolikiem dobrym czy złym, a prosperittą gospodarstwa. To po prostu nie ma znaczenia. Naprawdę nie ma to żadnego przełożenia statystycznego.