Skocz do zawartości

przejmuję gospodarstwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jak w temacie, przejmuję gospodarstwo po tesciach, o rolnictwie wiem tyle co z netu i paru książek. Obora uwięziowa na 36 sztuk + w miarę nowe budynki. Razem z dzierżawami 40 hektarów słabej ziemi. Proszę o porady i wskazówki, na co powinienem zwrócić uwagę? Komentarze typu daj sobie spokój proszę zachować dla siebie. Pzdr

Opublikowano

Powiedz coś więcej, jaki masz tam sprzęt, co zawarłeś pod pojęciem "słabej ziemi", ile masz pastwisk, co na tej ziemi zostało już posiane, czy obory są pyste, częściowo zapełnione czy pełne.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał, podaj nam jakim sprzętem dysponujesz czy w tej oborze jest bydło czy też nie i co mamy rozumieć przez słabe ziemie bo to różnie ludzie interpretują dla jednych IV klasa to już bardzo słaba gleba a dla innych VI znaczy słaba a gdyby mieli IV było by super, więc jest rozbieżność

Opublikowano (edytowane)

W oborze stoi 10 wysokocielnych o wydajności do 5k max w porywach + 16 jałowek takiej samej klasy które będą się cielić latem. 8 ornych piach , tam docelowo będzie kuku na kiszonkę. 2 ciągniki, samo zbierająca , kosiarka, i jeszcze parę. Bez prasy i bez owijarki. Pytanie: czy dam radę sobie z wysokowydajnymi hf'kami przy pomocy jakiegoś zywieniowca i zootechnika? Czy może jednak wsiąść się za montki żeby nie zmarnować zwierzaków? Pzdr

Edytowane przez bartkus
Opublikowano

A jak stoisz na chwilę obecną z paszą? masz zapas do zbiorów czy nie? I masz tylko 8 ha? Bez pastwisk i ziemi na zboża? Samą kukurydzą ich nie wyżywisz.

Jeśli byś miał jakieś pastwiska (chyba masz jeśli masz samozbierającą i kosiarkę), to siano kiszonka, parę ha na zboża, nawet jakbyś swojej śruty nie robił, to sprzedaż, a za to śrutę kupisz. A przede wszystkim słomę będziesz miał.

Albo nie napisałeś wszystkiego, albo ja coś źle zrozumiałem.

Opublikowano

Ornych jest tylko 8 ha reszta to pastwiska, myślę żeby kupować pełnoporcjową a kiche z kuku i siano oraz sianokiszonke swoje. Ma to sens? Czy za drogo to wyjdzie? Na te krowy które są obecnie to styka bo one i tak są słabe i nie mają dużej wydajności.

Opublikowano

Sens to wszystko ma. Tak jak mówisz kiszonka z qq do tego siano i sianokiszonka. Masz przyczepę samozbierającą więc koszty będą niższe możesz zainwestować w wycinak żeby było Ci lżej. Nie wiem w jakim stanie masz łąki. Czy są to dobre młode łąki czy coś starego. Jeśli stare to polecam po kawałku orać i siać nowe, znacznie podniesiesz wydajność łąk jak i jakość paszy. Jak coś więcej to pisz na prv, postaram się pomóc.

Opublikowano (edytowane)

U tesciow .. wspolczuje:-)

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalk

+1 punkt ostrzeżeń za niepotrzebne odkopanie tematu

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

a ja bym na Twoim miejscu poszedł do kogos o podobnym profilu produkcji na praktyke. Chociaz na 3 miesiace i podejrzał od podstaw wyglada. Ale oczywiscie nie jako chlopak do wideł tyko do kogos kto chciałby sie podzielić wiedzą i doświadczeniem bo bez niego na samych ksiazkach możesz popłynąc po roku.

Opublikowano

tesciu caly czas prowadzi to gospodarstwo, puki nie ogarne sie w temacie to bedzie kontrolowal wszystko. Mysle tez zeby skupic sie na MO i na nich nabrac doswiadczenia, bo te hf'ki bardzo delikatne i wrazliwe. Statek, moze kiedys zalece zobaczyc twoje gosp i wysluchac dobrych rad. Moja zona jest z okolic Suwalk.

pzdr

Opublikowano (edytowane)

jesli ktos chcialby udzielic SENSOWNYCH wskazowek, doradzic na co zwracac uwage lub czego sie wystrzegac, zapraszam

pzdr

Edytowane przez bartkus
Opublikowano

Ja doradzałbym ostrożność. Czasem po jakimś czasie, okazuje się, że remontowany od paru lat np. ciągnik - jest nie twój... I jak już ze złomu stanie się sprzętem do używania można usłyszeć że od dwóch lat jest własnością szwagra.. Czasem lepiej kupić swój i jak remontować to swoje. Chyba że nabyłeś to wszystko drogą kupna. Dopóki teść rządzi jest ok a jak zechcesz zrobić coś po swojemu albo na wniosek urzędu - może nie być tak słodko..