Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Combi powinien sprawę załatwić też ze stawami.chyba bedzie trzeba próbować jakichś maści rozgrzewających

Opublikowano

Tylko wczoraj nie miał. Dzisiaj doszła dostawa.

Edit: Cielę leży raz z podniesioną głową, a raz opuszczoną. Dalej nie robi kupy. Przestał się trząść. Nie zgrzyta na zębach tylko normalnie coś przeżuwa. Ogólnie wydaje się lepszy niż 4 godziny temu.

Nie dawaj mu jutro mleka. Daj 3 razy elektrolit po 2 litry. Pomyśl o wezwaniu lekarza, żeby go wzmocnić kroplówką. Tak na przyszłość to niech elektrolit leży na półce i czeka. Przy cielętach zawsze się przydaje.

Opublikowano

byłem dziś u byczka i chyba nocą się źle położył bo leżał na boku i obdarł sobie tylną lewą nogę i był zmęczony, a przy próbie postawienia postał chwilę ale przednie nogi lecą mu do przodu a lewa zgina mu sie w stawach. wypił elektrolity rano a później dostał siano na początku nie za bardzo mu się chciało jeść ale teraz już lepiej. natarłem mu przednie nogi maścią rozgrzewającą zobaczymy co będzie na południe. 

Opublikowano

Zapomniałem zapytać. Stawiać cielak na siłę na nogi czy ma cały czas leżeć?

P.S. Ciele czuje się trochę lepiej. Dalej ma biegunkę, ale widać że ma więcej siły. Wczoraj leciały mu łzy.

Opublikowano

ja byłem teraz zajrzeć u swojego to leży tak jak go zostawiłem ale siano młócił teraz jak każdy zdrowy. już nie wiem co z nim robić. pić pije, jeść też je a z tym jego wstawaniem cały czas to samo. a i przednie nogi ma zimne 

Opublikowano

Zapomniałem zapytać. Stawiać cielak na siłę na nogi czy ma cały czas leżeć?

P.S. Ciele czuje się trochę lepiej. Dalej ma biegunkę, ale widać że ma więcej siły. Wczoraj leciały mu łzy.

stawiaj go na czas pojenia

Opublikowano (edytowane)

Chciałem wam wszystkim serdecznie podziękować :) Cielak wstał dzisiaj o własnych siłach i zaczął chodzić. Trochę mu jeszcze brakuje sił na dłuższe chodzenie,ale już sobie radzi sam. Wygląda na głodnego, więc pytam czy mogę mu podać mleko od krowy np. rozcieńczone z wodą czy dalej tylko elektrolity?

Albo może jakieś witaminki?

Edytowane przez RagnarPL
Opublikowano

daj samego mleka tylko mniej,polowe dawki najlepiej,teraz musisz na nowo go przyzwyczajać do mleka,jutro tez połowę rano,w południe elektrolit i wieczorem mleko

Opublikowano (edytowane)

a u mnie dalej problem ze wstawaniem. dziś dostał wit e + selen w zastrzyku i od wczoraj nacieram mu nogi przednie maścią rozgrzewającą, prawą miał dziś rano już ciepła i stał na niej normalnie a lewą miał zimną i suwała mu się do przodu taka wyprostowana. Byłem teraz to lewa też zaczyna się robić ciepła i czuć jak coś w nich pulsuje. 

Edytowane przez micgal39533
Opublikowano (edytowane)

Cielak ma ze 2-3tygodni ale jest z nim problem mianowicie ma problem z chodzeniem oraz ciężko mu wstac często musze go podnosić. Ciele jak troche postoi to zaczyna brykać ale potrafi upaść i nie wstawać i roboi sie markotny. Jak mu pomoc? Dostaje diare vet 2x chciałem kroplówkę podać ale sam nie umiem a wezwać weta to zaraz ze 120zl skosi.. Dodam ze cielak masy nie nabiera

Edytowane przez darek16
Opublikowano

u mnie od miesiąca taki problem ma opuchnięte nogi ale od jakiegoś tygodnia zaczyna mu się poprawiać, co prawda dalej muszę mu pomagać wstawać ale jak już stoi to w końcu rusza wszystkimi kończynami i jak go puszczę luzem to potrafi sam kawałek przejść, ostatnio odrobaczyliśmy go jeszcze bo wyszły mu na futerku jakieś dziwne małe robaczki to dwa dni po zastrzyku był słabszy i mniej jadł ale dziś wrócił mu apetyt. a co do tego że wet weźmie 120 to lepiej na tym nie oszczędzać już lepiej dać nawet te 500 ale niech wyzdrowieje niż jechać kupować nowe 

Opublikowano (edytowane)

Tak czasami lepiej jak padnie bez ponoszenia większych kosztów niz walić w niego 500 a i tak nic z niego nie będzie od 3 tygodni jest tak samo wagi nie nabiera.. Kolego i co mu dales na te nogi? Mój nawet bryka jak postoi dluzej ale co z tego jak jest chwiejny i pada. Ile miał twój cielak ze mu dawales od robaków?

Edytowane przez darek16
Opublikowano

Ja mam podobny problem , z  16 już mi 3 padły a teraz 2 następne w kolejce . Tak do 6 tygodnia życia jest ok , cielak bryka, pije preparat mlekozastępczy , przybiera na wadze , wszystko ok . A potem się zaczyna : kaszla , z nosa wydzielina biała i coraz słabszy na nogi , a przednie to tak dziwnie jakoś się wyginają jakby były złamane . Weteryniarze już nie wiedzą czym ich leczyć bo nic nie działa . Po około tygodniu takich słabości już nie da rady ustać , co prawda jeszcze jakiś czas pije na leżąco ale to już zaraz koniec jego. Dodam że cielaki szczepię Rispoval Nosal  i IBR Marker żywy   bo zdaniem lekarzy przywiozłem jakąś zarazę razem z cielakami .   Pomocy , może ktoś wie jak to wyleczyć bo mi już ręcę opadają jak rano zachodzę do obory a tam któryś to chory . 

Opublikowano

A zaden nie wpadl na pomysl by naeet proste testy zrobic?

Ja mialrm tak w zeszlym roku ze caly czas chore i malo co przechodzilo najrozniejsze leki w koncu przywiozl takie male testy na probke kalu. Okazalo sie ze wyszlo ecoli plus cos jeszcze cos.

Cielaki po zastrzyku przez 3 dni i po robocie.

Co do typowej wydzieliny z nosa to po kilku dniach nie zaczynaja szybko dychac i zapadaja sie pluca?

Ja jak widze katar to vetrimoxin i rapidexon przez 2 dni lub 3 zalezy jak mocno a jak jeszcze dychaja mocno to wet daje prosto w tchawice jako dodatkowy zastrzyk.

Opublikowano

No i znowu jednego mniej . Cielaki są kupowane od sąsiadów i z tego co wiem u nich takiej zarazy nie ma . No toż właśnie tak zapalenie płuc tylko że żaden lek na to nie działa , a do tego takie słabe nogi że ustać nie może.