Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, yacenty napisał:

Jak chciał 21 to pewnie lepiej by już było przejść na 27, bo 24m przy 3m siewniku to takie trochę kombinowanie z połówkami siewnika na początku.

Dla mnie jako dla posiadacza siewnika 3m to 24m jest bez sensu. Szczególnie jak ktoś idzie w nówkę, bo przy używce czasem się trafia jakaś perełka 24m to wtedy warto wziąć. Mówie to z perspektywy 2lat posiadania 24m opryskiwacza i siewnika 3m. Dziś wróciłem do 21m.

Czy ja wiem :D na początku oblecieć pole wkoło połowka siewnika a potem już normalnie siac, zamknięcie i otwarcie zasow zajmuje max 2 min, a to już zawsze mniej pola straconego na ścieżki 

A do 2 kolejnych sekcji dopłaty jest ok 1000 euro?  Ja osobiście bym dobrał sekcji

Edytowane przez szymonidas9
  • Root Admin
Opublikowano

3 lata temu tez tak myślałem jak miałem na tapecie opryskiwacz 24m, pojeździłem 2 sezony i jak brałem kolejny juz nie chciałem takiego, wolałem 21 albo 27 czyli z nieparzystą ilością przejazdów względem siewnika. Tak wiem, leniwy jestem.

Opublikowano (edytowane)

nie tylko ty jesteś leniwy, w siewniku mam opcję zamknięcia połowy siewnika, ale i tak za dużo z tym zabawy (z samym siewem, nie z przestawieniem siewnika) 

Edytowane przez yaro_1
Opublikowano
35 minut temu, Tomek90 napisał:

Nikt normalny logicznie myślący nie bierze 18/24/28m do 3m zestawu siewnego 🕵️♂️🕵️♂️🙋‍♂️🙋‍♂️

A to ciekawe.. dlaczego? 

Nie wiem czy masz świadomość ale parę firm (krukowiak,kuhn)najwiekszą belkę jaka robi w mniejszych modelach opryskiwaczy to 24, większe to już aluminium czyli inne pieniadze

O ile przemawia do mnie argument że 27 jest lepsze niż 24 bo wiadomo mniej ścieżek o tyle w czym 21 ?? 

Opublikowano

To o czym mowa wyżej, siew połowa siewnika, z jednej i drugiej strony, do tego poprzeczniaki 2 razy. 

Mam belkę 27m teraz w sumie brałbym nawet szersza, ale gdyby te 27m byłoby szerokie brałbym 21m, nigdy 24m mimo ze mam rozłączanie też połowy siewnika. 

Opublikowano

Siane połowa siewnika jest bez sensu .jak są kiepskie warunki jest za mokro np to po dwóch przejazdach jest ciasto albo pył w przypadku suszy .kiedyś miałem 12 m i tak robiłem zmieniłem na 15m było ok a teraz mam 21 i jest lux .

Opublikowano
Dnia 11.12.2022 o 23:39, Kalim napisał:

Mało tych bargamów widać czy na agrofoto czy YouTube. Wart sprzęt uwagi?

Nie znałem marki, ale na tym filmie praca belki to raczej poziom pilmeta:

• Root Admin
Opublikowano
Dnia 15.12.2022 o 14:42, odrion napisał:

Nie znałem marki, ale na tym filmie praca belki to raczej poziom pilmeta:

spodziewać by się można było więcej.

to mój dziadek jakby lepiej prowadził belkę

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.12.2022 o 12:32, odrion napisał:
Dnia 8.12.2022 o 22:47, Kalim napisał:

Panowie przymierzam się do kupna opryskiwacza belka 21 metry około 3 tysięcy pojemności, nowy , GPS. Da rade coś wyrwać poniżej 200 netto? Mam wycenę na Amazone to mało brakuje do 250 co mnie trochę zaskoczyło.

Jaka specyfikacja amazone, bo 250 netto to teraz bardzo dobra cena. Jak masz w dobrym wyposazeniu ux3200 na gps za taką kwotę to brać i się nie zastanawiać. 

Jeżeli przyjmiemy dla takiego opryskiwacza pompa >250l, niezależna belka, jaskółka, 9 sekcji, oświetlenie belki, błotniki, Koła min 320, isobus z komputerem+ joystick, waz ssawny, przyłącze hydrantowe, skrętny dyszel lub os. Bez gps

To ceny kształtują  się ok:

Kverneland ixtrack t3 z aluminiowymi lancami - ok 270-280

Khun lexis z aluminiowymi lancami i najlepsza belka (equilibra) ok 250-260

Agrio napa w zależności od kursu EUR ale też wyjdzie ok 250

Amazone ux3200 pod 250 potrafił podchodzić rok temu. Teraz dla takiego wyposazenia moim zdaniem wyjdzie min 300.

To powyżej bez gps. Za gps trzeba dolozyc min 20 w zaleznosci od marki. Dołożenie DC to kolejne min 30k. 

Gravit jeszcze miesiąc temu miał ostatnia sztukę lexisa na placu za 199. Ale już ogłoszenie zniknelo,więc chyba się sprzedał. On był gorzej wyposazazony niż to co podałem powyżej ale miał 3000l, 21 l i lance Alu. 

Za 200-220 pewnie wyrwałbys krukowiaka Goliata, ale niestety ja mam bardzo słabe zdanie o tej marce. Jakość wykonania jest słaba i to w wielu aspektach.  Chyba już lepiej rozważyć agrio pume za taką kasę. Jeżeli nie zależy Ci na konkretnym wyposazeniu, to szukałbym czy nie została jeszcze jakaś sztuka placowa.  Ja pół roku temu miałem super ofertę na agrio napę która została dilerowi bo ktoś się rozmyslil, ale beczka była za duża do programu. Czasami trafi się na fajne okazje. Dzwon po dilerach niech Ci sprawdzą czy coś jeszcze gdzis nie stoi

Jeżeli jeszcze szukasz to Gravit odnowił ogłoszenie i cena tez została z początku 2022. Piszą nawet ze do negocjacji wiec może jeszcze coś do urwania poniżej 200k. Widać zaczyna robić się krucho ze sprzedażą maszyn. Za tą cenę opryskiwacz ciekawy bo ma aluminiowymi lance, niezależne składanie prawo/lewo, jaskółka, najlepszy joystick na rynku. Wiadomo, że mogłoby być więcej sekcji i lepsza belka, ale za 200k teraz nie jest prosto znaleźć coś konkurencyjnego. 

https://m.olx.pl/d/oferta/opryskiwacz-polowy-przyczepiany-kuhn-lexis-3000-21-CID757-IDSsPU3.html

Edytowane przez odrion
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Tomek90 napisał:

Nic ciekawego niema, 21m to lepiej wziąść pume od gabo jeśli produkują, gps i pewnie jeszcze zostanie. 

Ucho dyszla spawane to już na kule się nie wymieni też problem. 

Dla mnie puma to inna klasa. Lexisa wg mnie lepiej porównywać do Alki. Oczywiście alka na pneumatyce ale jakość wykonania pumy nie powala. Widać że to budżetowy produkt od Agrio. Co do ucha to masz racje, ale w Lexisie jest chociażby niezależne rozkładanie, którego nie da się dobrać do pumy. Podobnie lance Alu. Joystick cci a3 vs joystick agrio to przepaść. W Lexis są też takie bajery jak Hi matic, który na uwrociach podnosi belkę. Kluczowa różnica agrio vs lexis to też budowa zbiornika gdzie agrio ma zbiornik płaski. Przy lekko pagórkowatych terenach może być problem z wykorzystaniem 100% cieczy. Nie wiem też czy puma ma wewnętrzne dysze do mycia zbiornika. W tej cenie lexis ma jaskółka, a w agrio można dobrać taką dziwna jaskółka, która podnosi belkę nie w punkcie łączenia z maszyna tylko łamie bardziej na środku lancy. Wg średnio to działa. Puma ma belkę na windzie chociaż akurat agrio można to wybaczyć bo tak maja zrobione prowadzenie belki ze mimo windy działa to bardzo dobrze. Ale nie wiem czy puma ma taką samą belkę jak alka i wyższe. Jak tak, to prowadzenie belki jest wzorowe. Ciekawe ile by wyszła teraz puma z adekwatnym wyposażeniem do lexisa. Obawiam się że 200k mogłoby stuknąć. 

Edytowane przez odrion
Opublikowano

Jaskółka i rozkładanie belki to sprawa indywidualna np u mnie to wogole nie potrzebne. Na jakiej zasadzie działa to podnoszenie belki na u wróciach?? Pełen distance control ma takie coś. Belka Alu delikatna, słup i spawać trzeba. 

Puma biedna ale chodzi o to że tania i praca belki ładna. 

Cena myślę ze 150k może, 3 lata temu z gps 110-120k. 

Opublikowano

Warto pomyśleć i Unia Pilmet Europa XL, mam trzy lata i robi robotę, wszystko działa, pryska dobrze. w między czasie u ludzie już się psuły Amazone, horsche.

• Root Admin
Opublikowano
13 godzin temu, odrion napisał:

Podoba mi się praca belki w tym hardi. Masz może jakiś film w bardziej nierównym terenie? Np wjazd z poprzeczniaka. Zakładam że bez DC?

znalazłem, Daniel u mnie kręcił raport z pola jak pryskałem rzepak. Wiadomo nie jest to film stricte z pracy maszyny, ale jest dużo przebitek, są też przebitki na poprzecznikach.

Opublikowano
3 godziny temu, canabis napisał:

Warto pomyśleć i Unia Pilmet Europa XL, mam trzy lata i robi robotę, wszystko działa, pryska dobrze. w między czasie u ludzie już się psuły Amazone, horsche.

Ja poszedłem innym torem miałem starego nodeta z belką 24m beczka 3300l beczka belką konstrukcja stan super. Zamiast kopiować nowy ten przeszedł modernizację wymieniłem cały układ od pompy poprzez głowice rurki elektrozawory filtry komputer i całe sterowanie hydrauliką.... Kosztowało to ok 28tys i mam wszystko nowe. No i skręciłem belkę na 21 m. Gdybym go sprzedał może 8-9 tyś ktoś by dał ..... Za te pieniądze nic nowego o takich parametrach nie kupie jeszcze trzeba 1 by dodać z przodu.. Tak że da się ogarnąć 

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Jaskółka i rozkładanie belki to sprawa indywidualna np u mnie to wogole nie potrzebne. Na jakiej zasadzie działa to podnoszenie belki na u wróciach?? Pełen distance control ma takie coś. Belka Alu delikatna, słup i spawać trzeba. 

Puma biedna ale chodzi o to że tania i praca belki ładna. 

Cena myślę ze 150k może, 3 lata temu z gps 110-120k. 

Chodziło mi o to, że żeby porównywać opryskiwacze to trzeba zrównać wyposażenie. Niezależne rozkładanie z jaskółka to dopłata 20k. Hi matic działa tak że masz belkę np na 50cm dojeżdżasz do uwrocia, wciskasz guzik na joysticku, belka podnosi się np ustalona wysokość. Chodzi o to żeby na uwrociu nie zahaczyć o miedze albo generalnie żeby w przypadku bujnięcia belki nie uderzyła w ziemię. Przy wjeździe w ścieżkę naciskasz guzik i belka jest z powrotem na wysokości 50cm. 

Co do belek Alu i ich pekania to zgłębiałem temat i wcale tak nie jest że łatwo pękają, natomiast zgoda co do tego że łatwiej spawać stal, niż alu. Za to alu jest lżejsza i powinna być łatwiejsza do stabilizacji i nie koroduje tak jak stal, co może się przydać szczególnie jak ktoś używa rsmu.

Na słupy trzeba uważać tak samo przy belce stalowej jak i alu. 

Mi się agrio podoba i trzeba ich chwalić za pracę belki. Nie wiem jak to zrobili że belka na windzie tak dobrze działa. Rownoleglobok ma i tak wiele zalet. Np winda nigdy nie wytłumi drgań które są przy ruszaniu i hamowaniu (przod/tyl). Jeżeli Puma kosztowałaby 150k to zgadzam się że byłby to ciekawy budżetowy opryskiwacz, ale mam obawy, że na dziś można zapomnieć o takiej cenie. 

Unia Europa mi się podoba ale cenowo zrownali się z zachodnimi. Jednak liczyłbym, że podobnie jak krukowiak będzie trochę tańszy. Nie zrobiłem pełnej wyceny Europy ale diler, który ma również kvernelanda mówił że to bardzo podobny koszt. Jakby Europa była w cenie krukowiaka, to byłby ciekawy wybor. 

Co do krukowiaka, to kiedyś już pisałem, że zawalają jakość wykonania i to jest główny problem. 

Opublikowano
18 minut temu, Cezar81 napisał:

Ja poszedłem innym torem miałem starego nodeta z belką 24m beczka 3300l beczka belką konstrukcja stan super. Zamiast kopiować nowy ten przeszedł modernizację wymieniłem cały układ od pompy poprzez głowice rurki elektrozawory filtry komputer i całe sterowanie hydrauliką.... Kosztowało to ok 28tys i mam wszystko nowe. No i skręciłem belkę na 21 m. Gdybym go sprzedał może 8-9 tyś ktoś by dał ..... Za te pieniądze nic nowego o takich parametrach nie kupie jeszcze trzeba 1 by dodać z przodu.. Tak że da się ogarnąć 

Wstaw zdjęcie po remoncie jak wygląda.

Opublikowano
20 minut temu, Cezar81 napisał:
3 godziny temu, canabis napisał:

I to jest super podejście. Ceny za nowe są chore. W życiu bym nie kupil nowego opryskiwacza bez programu. 

57 minut temu, yacenty napisał:
14 godzin temu, odrion napisał:

Podoba mi się praca belki w tym hardi. Masz może jakiś film w bardziej nierównym terenie? Np wjazd z poprzeczniaka. Zakładam że bez DC?

znalazłem, Daniel u mnie kręcił raport z pola jak pryskałem rzepak. Wiadomo nie jest to film stricte z pracy maszyny, ale jest dużo przebitek, są też przebitki na poprzecznikach.

Nawet nie porównuj tego Bagrama do Twojego hardi. Z tego co widać na filmie, to dla mnie super działa belka.  

• Root Admin
Opublikowano

a to jest opryskiwacz z 2005 czy 2006 roku i swoje już przeżył. Jeżdzę nim zwykle 8-10km/h ale jak kiedyś lałem małą dawkę rsm to latałem 14km/h i zwalniałem tylko na uwrociach.

Ma dołożonego GPSa, w poprzednim roku kapitalny remont pompy - wszystkie łożyska, nowy wałek = więc pompa jak nowa. W tym roku wywaliłem zawory hardiego i dałem szybszego araga, teraz powinno być bajecznie.

Ten hardi kosztował 35tys, plus w jego ulepszenia wsadziłem z 15tys.