Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, masa24 napisał:

Belka 24, małe pola ,duzo słupów klinów

Mysle o rezygnacji z amortyzowanej osi, nie wiem co to daje w przypadku opryskiwacza

Siewnik 3 m. Przecież to nie jest utrudnienie. Przy  pierwszej scieżce trzeba kombinować , a pozniej to przecież juz całym siewnikiem sieje się normalnie. Chyba ze sie myle

Dokładnie tylko w pierwszym przejeździe zamykamy połowę siewnika a później do końca pola siejemy już całymi siewnikami

11 godzin temu, griga napisał:

To teraz policz ile nasion idzie extra na tą zabawę? Niewiele siewniki ma rozłączanie polowej. A w pneu to już w ogóle

Np w Pottingerze Vitasemie aby wyłączyć połowę siewnika wystarczy przesunąć jedną tulejkę łączącą połówki wałka wysiewającego. Tylko trzeba wysiąść i żadnego materiału się nie marnuje. A w pneumatycznym siewniku Pottingera (Aerosem i Terrasem) jest opcja wyłączania połowy siewnika i to z terminala siewnika bez wysiadania z ciągnika więc tam już w ogóle to nie jest żadne utrudnienie.

A ciekawostka że nowe siewniki pneumatyczne Pottinger wyposażone w pełną głowicę IDS są wstanie założyć ścieżki dla każdej szerokości. Np 3 metrowy siewnik jest wstanie zrobić ścieżki na opryskiwacz 20 metrów albo 4 metrowy ścieżki ba 21 metrów. :P

Teraz podsumuje.

Oczywiście najlepsza opcja to szerokość opryskiwacza jako nieparzysta wielokrotność siewnika. np 7x 3m = 21m

W przypadku parzystej wielokrotności należy zacząć połową siewnika która nie jest rzeczą straszną wbrew pozorom

Ale jak dla was to taki wielki problem to co byście polecili gdy mam siewnik 3m i większość moich działek ma szerokość 36 lub 72 metry. Dla mnie jedyne normalne rozwiązanie to 18m opryskiwacz i zaczynanie połową siewnika. Może więcej zachodu przy sianiu ale później już mam spokój przy pryskaniu lub sianiu nawozów. Wcześniej miałem 12 m. Przejście na 15 metrów jak i na 21 byłaby bez sensu. Także szerokość opryskiwacza to kwestia dosyć indywidualna i nie ma szerokości bez sensu

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Dlaczego? Pola  od 2 ha do 30, srednio 8 ha na pole. Slupy kliny koleiny. Nie wiem czy 27 to nie przesada

😮

Ja mam od 0.3 do 9ha gdzie średnia z 5ha i 27m, teraz brałbym szerzej...

Opublikowano
11 godzin temu, edi89 napisał:

Dokładnie tylko w pierwszym przejeździe zamykamy połowę siewnika a później do końca pola siejemy już całymi siewnikami

Np w Pottingerze Vitasemie aby wyłączyć połowę siewnika wystarczy przesunąć jedną tulejkę łączącą połówki wałka wysiewającego. Tylko trzeba wysiąść i żadnego materiału się nie marnuje. A w pneumatycznym siewniku Pottingera (Aerosem i Terrasem) jest opcja wyłączania połowy siewnika i to z terminala siewnika bez wysiadania z ciągnika więc tam już w ogóle to nie jest żadne utrudnienie.

A ciekawostka że nowe siewniki pneumatyczne Pottinger wyposażone w pełną głowicę IDS są wstanie założyć ścieżki dla każdej szerokości. Np 3 metrowy siewnik jest wstanie zrobić ścieżki na opryskiwacz 20 metrów albo 4 metrowy ścieżki ba 21 metrów. :P

Teraz podsumuje.

Oczywiście najlepsza opcja to szerokość opryskiwacza jako nieparzysta wielokrotność siewnika. np 7x 3m = 21m

W przypadku parzystej wielokrotności należy zacząć połową siewnika która nie jest rzeczą straszną wbrew pozorom

Ale jak dla was to taki wielki problem to co byście polecili gdy mam siewnik 3m i większość moich działek ma szerokość 36 lub 72 metry. Dla mnie jedyne normalne rozwiązanie to 18m opryskiwacz i zaczynanie połową siewnika. Może więcej zachodu przy sianiu ale później już mam spokój przy pryskaniu lub sianiu nawozów. Wcześniej miałem 12 m. Przejście na 15 metrów jak i na 21 byłaby bez sensu. Także szerokość opryskiwacza to kwestia dosyć indywidualna i nie ma szerokości bez sensu

Oczywiście że w twoim wypadku wybrałbym szerokość co najmniej 27m a nie śmieszne 18m przy 3m bo po to masz sekcje aby je rozłączać chyba nie? 

Opublikowano

Tylko najgorzej jest jak działka ma 18 m szerokości z jednej strony las z drugiej płot  a belka taka że nie da się złożyć na taka szerokość tylko powiedzmy na 16 albo 20m 

• Like 1
Opublikowano
masa24 napisał:

U mnie problem jest taki ze zawsze wczesna wiosna wyjade z azotem i narobie kolein. Nie chcialbym szorowac lancami po ziemi

I jjak juz wydac taka kase to dolozyc te pare tys zeby to mialo rece i nogi. 9 sekcji to tez za malo mysle. Dzis zalatwie oferte i postaram sie dowuedziec jak cenowo horsch

Może tutaj trzeba rozwiązać problem kupując bliźniaki do ciągnika albo jechać z nawozem w sobotę w lutym jak jest jeszcze przymrozek a agencja nie pracuje. Wtedy nie ma problemu z koleinami i 27m możesz spokojnie brać.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, masa24 napisał:

Panowie mniejsza z tym.  Zacząć połową to nie problem. 27 mam wrażenie że będzie za duży na małe pola , kliny slupy i koleiny. Z kolei 24 to taki kompromis miedzy 21 a 27, tez nie wiem czy nie za szeroki

Skoro mówicie ze agrio podobna jakość jak horsch i nie warto dopłacać to zdecyduję się na Agrio.

Dealera nie pytałem , ale słyszałem ze jak zbiornik ma pojemność np 3300  to realnie wchodzi tam 3600 czy coś koło tego + można wykorzystać wodę ze zbiornika na czystą wodę. Prawda??

Ogólnie najprawdopodobniej będzie to 24 m  3900 zbiornik , komputer dotykowy + 18 sekcji , distance control 2 z automatycznym podnoszeniem belki . Kolo 460, być może amortyzowana oś nad którą się zastanawiam. Cena z amortyzacją osi 53 000 euro,  bez osi około 50 000 euro . 

Dodam zaczep kulowy

Na coś jeszcze zwrócić uwagę  ??

Dziękuje wszystkim za sugestię i opinie bo dla mnie te całe wyposażenie to czarna magia. Pryskam starym opryskiwaczem  2000l  12 m  i nie mam pojęcia o wszystkich tych rzeczach w nowych opryskiwaczach

Jeśli hydraulika sterowana blokiem a nie hydrauliką ciągnika to weź jeszcze joystick do sterowania bo jest to element bardzo ułatwiający pracę.

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano

Przy distance control raczej musi być blok zaworowy. 

2 godziny temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Jaki sens ma 27 m szerokości przy większości dzialek 36 m? 

Ale i ma 72m to jaki sens brać 21 belkę? 

2 godziny temu, XTRO napisał:

Tylko najgorzej jest jak działka ma 18 m szerokości z jednej strony las z drugiej płot  a belka taka że nie da się złożyć na taka szerokość tylko powiedzmy na 16 albo 20m 

To już jest coś innego. Ja idę nad drutem kolczastym właśnie ale mam tylko jedną działkę taka 🤷‍♂️

Opublikowano
14 minut temu, griga napisał:

@Cezar81 Jaki to opryskiwacz?

Nodet khun zrobilem mu modernizacje w ubieglum roku i kur.... chwila gapiostwa i lance uszkodzone i cala ruchoma rama delikatnie zeskoszone. Zastanawiamsie nad przebudową calego tylu

• Root Admin
Opublikowano
12 godzin temu, Pawel2606 napisał:

Panowie czy oplaca sie brac distance control do amazonki przy 21 metrach? W kuhn mi odradzili, twierdza ze malo kto to bierze i ze bez tego tez bedzie ok

mam hardiego 21m na gpsie

i jedyne czego mi w nim brakuje to własnie automatycznego poziomowania i regulowania wysokości belki, gdybym dzis brał nowy opryskiwacz to na pewno bym rozważył taką opcję