Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tylko czy zawsze bela bedzie wazyla 200kg? tutaj to sie mozna sporo oszukac.

ja sprzedaje za sztuke, belki 120/120

mysle ze w tym sezonie to cena 20zl(i nic mnie nie obchodzi) jest smieszna cena. nie bede kogos dorabial, ani oddawal ponizej wartosci.

ile zboz wymarzło, teraz te susze, a do tego jeszcze z roku na rok coraz wiecej qq na polach, wiec skad ta sloma ma sie brac?

Opublikowano

sąsiad wozi obornik na wymianę za słomę po żniwach. Za przyczepę 4 tonową z zastawami ma dostać 5 belek 120*120. Prasuje i wozi sam. Jak dla mnie to przegiecie jest. Widzę że po żniwach nadal będzie trzeba słomę oszczędzać.

Opublikowano (edytowane)

Miałem lepszą propozycje bo dodatkowo ten obornik miał mi sam rozwieźć po polu ale obornik mnie nie interesuje na dzień dzisiejszy wole 100zł za balot prosto z pola. Po za tym znam przypadki gdzie za słome brało sie obornik no i przybyło razem z tym głuchego owsa albo innych chwastów.

Nie cytuj poprzedniego posta!

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano (edytowane)

Na Privie masz.Narazie taka propozycja była ale słyszałem już o 130 narazie nikt takiej propozycji mi nie zaoferował. wszystko sie okaże bo narazie 3 tyg nie padało dziś coś poleciało z nieba ale nawet śladu na ziemi nie było a u mnie po zimie zbóż ozimych prawie brak a żyto to sieją nieliczni.

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

nie mam zwyczaju oddawac nikomu nic za darmo ;)

a czy wiecej niz za zboze to nie wiem.

sredni plon 5t zboza z ha cena pszenżyta 900zl to jak na moj gust wychodzi wiecej niz 2500zl

tak masz racje pisal ze po 160zl, ale to byla cena z poprzednich zniw, belki 120/120 sprasowane na jego koszt, suchutkie bo przeciez ze stodoly

Edytowane przez Pawell18
Opublikowano

niejeden chce teraz majątek zbić na słomie ale policzcie koszty,mleko jak narazie tylko w dół jak sie tak będą wygłupiać to ja przerabiam na ruszta wrócą się w krótkim czasie nie będe cwaniakom kieszeni kasą nabijał

Opublikowano

majątek na słomie to może krawaciaż zbije ale to tylko moje zdanie.

Czas jednak się zastanowic czy:

- zostawiać ją pod pług,

- oddawać sąsiadowi co ma krowy za bóg zapłać,

- po prostu opchać tę słomę.

Mi dwie pierwsze opcje się znudziły ;)

Interesu wielkiego na słomie się nie zrobi, taka jest prawda ale aby nie wtopić kasy.

Opublikowano (edytowane)

mariuszd93

Radze czytać uważniej 160 była propozycją słomy ze stodoły zwieziona presowana przezemnie a 100 to propozycja odbioru po kombajnie. A jeśli czytasz i nie rozumiesz co czytasz to proponuje powrót do szkoły. Wiadomo są różne rejony może w twojej okolicy słoma jest tańsza jeśli kupujesz to sie tylko cieszyć ale nie mam zamiaru oddawać słomy. Nawozy też kosztują, po za tym ja nie musze słomy sprzedawać zawsze może iść na przyoranie jak to od kilkudziesięciu lat robie 80% słomy idzie pod pług tylko w tym roku z powodu dobrej ceny będzie odwrotnie. Wyznaje zasade jeśli jest dobry kupiec trzeba Go uszanować nie co roku są takie propozycje. Pamiętam poprzednie żniwa 20 zł za ten sam balot dawali nikt nie dostał nie jestem milionerem by rozdawać za darmo. Pozdrawiam wszystkich Hodowców którzy doceniają nie tylko swoją prace ale też innych i nie próbują żerować na innych.

Edytowane przez wlkpmder
Opublikowano

pewnie że nie musisz sprzedać ,ja tylko licze koszty bo wrzucić codziennie 100 zł pod krowy to sie tylko dobrze mówi dołożyć dotego pasze treściwą i kiszonki to nie wiem skąd na to wziąść,więc chcieć to sobie możesz tylko kogo będzie na nią stać

Opublikowano

mariuszd93

Radze czytać uważniej 160 była propozycją słomy ze stodoły zwieziona presowana przezemnie a 100 to propozycja odbioru po kombajnie. A jeśli czytasz i nie rozumiesz co czytasz to proponuje powrót do szkoły. Wiadomo są różne rejony może w twojej okolicy słoma jest tańsza jeśli kupujesz to sie tylko cieszyć ale nie mam zamiaru oddawać słomy. Nawozy też kosztują, po za tym ja nie musze słomy sprzedawać zawsze może iść na przyoranie jak to od kilkudziesięciu lat robie 80% słomy idzie pod pług tylko w tym roku z powodu dobrej ceny będzie odwrotnie. Wyznaje zasade jeśli jest dobry kupiec trzeba Go uszanować nie co roku są takie propozycje. Pamiętam poprzednie żniwa 20 zł za ten sam balot dawali nikt nie dostał nie jestem milionerem by rozdawać za darmo. Pozdrawiam wszystkich Hodowców którzy doceniają nie tylko swoją prace ale też innych i nie próbują żerować na innych.

Rozumiem że 160 to ze stodoły itd tylko jak jeden kolega rozsądnie zauważa nie każdego stać żeby 100 zł dziennie czy więcej pod krowy wrzucić w polskich warunkach . Z tego co piszesz 100zł po kombajnie przy średniej ilości 20 szt z ha daje 2tys za słomę z ha to nawozu całkiem sporo można kupić ... Na hektar trudno zmieścić nawet :wacko: . Gratuluję super kupców

Opublikowano

Wiadomo, że rolnika nie stać aby płacić takie ceny za słomę, to już taniej wyjdzie ścielić sianem. Ja sprzedaję po cenie ok 350zł za tonę, oczywiście mój zbiór i zwożenie i wydaje mi się to dość wysoką ceną, ale to bierze gość co produkuje boczniaki i mu to się opłaca.

Opublikowano

Wiadomo, że rolnika nie stać aby płacić takie ceny za słomę, to już taniej wyjdzie ścielić sianem. Ja sprzedaję po cenie ok 350zł za tonę, oczywiście mój zbiór i zwożenie i wydaje mi się to dość wysoką ceną, ale to bierze gość co produkuje boczniaki i mu to się opłaca.

350 zł\t to dobry odbiorca a masz może kontakt i jak z cena w sezonie 12\13

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v