Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, jaki kombajn polecacie do 37500zł był podobny temat lecz 3 lata temu więc zakładam nowy. Kombajn chcę zakupić na wiosnę 2017r więc ceny powinny troszkę pójść w dół na ten okres jakieś 2-4tys. zł jak na tą sumę. W żniwa byłem oczarowany fortschritt e-512 gdyż wykosił mi 10,5 ha (pszenica jara 5,5t, ozima 6,5t) w 10 godz  bez najmniejszej awarii. Po żniwach zastanowiłem się na e-514 a obecnie nie wiem, rozsądek mi podpowiada że claas ma klasę i trzeba go brać. Fakt że nad e-512 znajomy dużo przesiedział a nawet 2 lata temu z 2gratów zrobił jeden.... pod koniec żniw zaczął mu się już psuć tylko że wykosił nim w tym roku ok 120-140 ha, chciałbym również zakupionym kombajnem jeździć po usługach więc raczej heden nie powinien być węższy niż 3,5m. Doradźcie coś :)  :)

Dodam że bizona nie chcę, podobno części to podróby podrób robią i palą ok18-20l na ha. Nie krytykuję polskiej maszyny żeby mnie zaraz nikt nie zjechał tylko napisałem co przeczytałem

Opublikowano

my mamy claasa mercatora 60 mamy go 5 lat i w tym roku nic sie z nim nie działo ... jedynie co robilismy to łancuch od ślimaka w hederze ( groszowa sprawa) oraz paski od młocarni bo dość spękane były... daliśmy za niego 27 tyś ... rocznie kosi ok 20 ha czyi nie za dużo no ale sprzęt najlepszy :D dodam jeszcze ze bizona zo56 wyprzedzaliśmy w robocie .. na 300 metrowym polu my byliśmy na koncu a u sąsiada byl dopiero w 3/4 pola... a żyto u nas było dużo lepsze ... wiec jak coś polecam mercatora :D jak nie bd chciał rozejrzyj sie nad Fahrem albo tym fortschrittem bo to też fajne sprzęty... moim zdaniem to jest tak ze jak ktos o coś dba to raczej nie powinno się psuć :D

Opublikowano

Lepiej wez coś większego niż mercator.Forshnity e-514 bardzo fajne sprzęty dość wydajne,cicho w kabinie.Forsza lepiej trafić w dobrym stanie niż classa,do którego części na pewno będą droższe(choć class tez bardzo fajne kombajny)

Opublikowano

to zależy ile ha ma forumowicz i czy to gospodarstwo sie znacząco rozwija... jak sie szybko rozwija to moim zdaniem forszaja lepiej kupić niż mercatora ... wszak oba niemieckie sprzęty... na 60 ha forszaj dałby rade spokojnie

Opublikowano

Dla mnie osobiście mercatory to przezytki,ich produkcja przypada w większości przypadków na lata 70,forsz będzie z 15 lat mldszy albo Jescze więcej.Wydajnosciowo też będzie przepaść na korzyść Forsza

Opublikowano

Dzięki panowie za odpowiedź, raczej wezmę claasa. możliwe że dominator  85, nie za duży kombajn ale tż nie mały, będę nim kosić ok 10 ha swojego i ok50-70 ha po ludziach. więc powinien wystarczyć

Opublikowano (edytowane)

Ja wiem, że kupuję się patrząc na stan techniczny, wydajność, a nie wygląd ale patrząc na taki wehikuł jak 85 to trochę wstyd tym na podwórko wjechać. Wejdź na Olx i ustaw filtr cenowy i patrz po kombajnach. Coś co się prezentuje lepiej napewno znajdziesz chociaż w tej cenie i tak wszystko wiekowe będzie.
Jako, że i gustach się nie dyskutuje to może tylko ja tak mam że mi się on nie podoba ;-)

Edytowane przez romek6340
Opublikowano

Ja mam Dominatora 80 i jestem bardzo zadowolony.Fakt że trochę w niego włożyłem ja przyjechał od Niemca ale od tamtej pory awarie są bardzo sporadyczne.Co do kształtu tego kombajnu to jakoś mi nie przeszkadza.Ludzie jeszcze Wistulami kosza i nie narzekają

Opublikowano
Dnia 23.01.2013 o 20:21, Bartekj1994 napisał:

Polecam New Hollanda Claysona 1530 lub większego. Głupotą jest mówiac że to kombajn małej wydajności. Kosa 4 m i szybciej skoszę hektar niż bizonem. Części na podzespłach Bizona dostaniesz wszędzie. Silnik Forda nie do zajechania a pali połowę tego co Bizon w dodatku nie musisz stac jak w bizonie...

To ile pali Ci ten kombajn skoro połowe tego co Bizon? 

Opublikowano
1 minutę temu, Lexion1012 napisał:

To ile pali Ci ten kombajn

Zlotalopata - najlepsze wpisy o #zlotalopata w Wykop.pl

Opublikowano
Dnia 9.11.2014 o 22:09, janusz20 napisał:

Mój Tata kosi w sezonie 200 ha rekordem  od 95r i bez problemu się wyrabia z koszeniem z reguły do końca sierpnia czasem i wcześniej.

Więc nie opowiadaj bzdur że tylko nowy lub prawie  nowy podoła temu zadaniu.

Dnia 9.11.2014 o 15:01, szmergiel napisał:

jak sie ma 200ha do koszenia to sie idze po nowy lub co najwyzej 5-6 lat kombajn a nie kupuje jakiegos starego dziadostwa i liczy ile pasek kosztuje

Znam takich co 200 hektarów koszą 20 letnim kombajnem i dają radę. 

Dnia 14.06.2013 o 02:59, Gomez01 napisał:

Witam tak jak kolega akmaly napisał John deere seri 9xx to bardzo dobre i sprawdzone maszyny fakt cena cześci oryginalnych jest spora ale za to sa to produkty długowieczne , Polecałbym ci 970 sam mam takiego super maszynka do 30tys idzie kupic naprawde ładną i nie chodzi tu o wyglad zewnetrzny a o stan podzespołów mam go 4 sezony i jestem super zadowolony wydajnoscią przeskakuje rekorda a spali 2/3 tego co potrzebuje z056.

To ile Ci pali skoro 2/3 tego co Bizon?