Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ptasia grypa w Polsce

Opublikowano

No właśnie. Dzikie ptactwo roznosi chorobe. Domowe ptaki nie wędrują, nie przemieszczają się. Jak zachorują to padną i tyle. Wirus przenosi się na ubraniach ludzi, maszynach, paszy i w wodzie. Jesteście pewni że karmicie swoje zamknięte ptaki paszą do której nie miały nigdy dostępu inne ptaki? Jesteście pewni że do kurnika lub magazynu paszowego nie wejdzie szczur który wcześniej pożywił sie jakimś padłym ptakiem?

A gdzie w tym wszystkim dobrostan zwierząt? Wiele małych hodowli nie ma przystosowanych kurników do ciągłego zamknięcia

Nie żyje z kur. Mam 23 zielononóżki zk-11, 6 perliczek lawendowych, cynamonowych i standardów, 4 piżmówki amerykańskie czarne i czekoladowe

Opublikowano

jakby nie patrzyć to na kołach i butach nikt tego nie przyniesie a dzikie ptactwo też nie powinno zarazić ponieważ niema kontaktu ani z kura ani pasza ani wodą pod warunkiem że spełniasz podstawowe wymagania higieny 

Opublikowano (edytowane)

tak??? To dlaczego pojawia się w dużych hodowlach u ludzi którzy żyją z drobiu i powinni mocno dbać? Już nawet nie wspomnę co dzieje się we francji czy w niemczech. 

dla hodowców gołębi   https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwig6Mb4zpbSAhXMuxQKHT9cA8cQFghIMAo&url=http%3A%2F%2Fwww.dobiegniew.pl%2Fdownload%2Fnews%2Fopinia.pdf&usg=AFQjCNFgghG5UMQNvfA30sb7tfdv0u9jGA&bvm=bv.147448319,d.bGs

Edytowane przez gwozd
Opublikowano

i właśnie to jest najdziwniejsze że zdecydowana większość ognisk była w dużych fermach 

Opublikowano

E tam - dlatego w dużych fermach , bo podlegają dużo bardziej restrykcyjnym przepisom i badaniom , a w małych nikt tego nie wyłapuje .

Opublikowano

tak??? To dlaczego pojawia się w dużych hodowlach u ludzi którzy żyją z drobiu i powinni mocno dbać? Już nawet nie wspomnę co dzieje się we francji czy w niemczech. 

dla hodowców gołębi   https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwig6Mb4zpbSAhXMuxQKHT9cA8cQFghIMAo&url=http%3A%2F%2Fwww.dobiegniew.pl%2Fdownload%2Fnews%2Fopinia.pdf&usg=AFQjCNFgghG5UMQNvfA30sb7tfdv0u9jGA&bvm=bv.147448319,d.bGs

To pismo to kpiny z logiki Skoro wybicie drobiu miały na cele szybkie wyeliminowanie zagrozenia  to czemu po tym wybiciu truchło tych ptaków zostało zwalone na kupę  i nikt z weterynarii nie zadbał o szybkie wyeliminowanie zagrożenia? Podobnie zresztą było ze skażonym obornikiem? To dosadnie obrazuje jakie jest naprawdę "zagrożenie" ptasią grypa skoro weterynaria skupia się tylko na wybiciu ptaków w rejonie zapowietrzonym i na wlepianiu kar w całym kraju a nie na prawdziwym szybkim eliminowaniu zagrozenia

Opublikowano

Zgadza się . Mandaty wiedzą jak wlepiać podobno , ale co zrobić jak wykryją to już ni hu hu .

Opublikowano

A co to jest za wirus dokładnie ta ptasia grypa bo ja po rozmowie ze swoim wetem się dowiedziałem ze to wcale nie jakiś nowy wirus. Tylko istniejący od bardzo dawna i była na niego szczepionka którą wycofali 15 lat temu i do dziś była nie stosowana. starsi możne pamiętają jak dawniej do piskląt dawali takie ampułki ze szczepionką do dawania do wody podobno to między innym na takiego wirusa. A ile wtym prawdy to nie wiem i do tych informacji podchodzę z dystansem .

Opublikowano

to czy są na to szczepionki to nie wiem ale dla ludzi są szczepionki na grypę 

Opublikowano

E tam - dlatego w dużych fermach , bo podlegają dużo bardziej restrykcyjnym przepisom i badaniom , a w małych nikt tego nie wyłapuje .

Raczej dlatego że na dużych fermach ptaki są bardziej podatne. Żyją w nienaturalnym zagęszczeniu co powoduje ciągły stres. Inne warunki też nie są super. Wszystko jest nastawione na produkcje a nie na kondycje ptaka. Na targu czasami są takie wyniesione kury z fermy, jak one wyglądają...Nikt mi nie wmówi że to są zadbane ptaki w dobrej kondycji

Opublikowano

Nic nie wiadomo Wam do kiedy jest ten cały "areszt drobiu" ?  Wypuszczam moje po południu, niech choć na godzinę rozprostują skrzydła bo to życie w ciasnym kurniku to horror. Jednak mam sąsiada konfidenta i obawiam się nieplanowanej wizyty weterynarzy.

Opublikowano

do odwołania a kiedy to nastąpi to nikt nic nie wie wet się śmiał że jak wprowadzili to pewnie tego nie odwołają 

Opublikowano

KIEDYŚ ucichnie i nikt nie będzie na to wzracał uwagi moje chodzą codzień po polu tylko taczka z widłami stoi koło drzwi

Opublikowano

jest ktoś na forum komu padły kury w małym przydomowym kurniku ? bo jak  widać tylko duże fermy mają z tym problemy a kury cierpią wszystkie, a przecież to te z małych kurników powinny być najbardziej narażone bo mają kontakt z dzikim ptactwem 

Opublikowano

W czasie przymusowego aresztu poszły mi trzy kury ale to dlatego ,że mam w kurniku też indyki i gęsi i wszystko ze sobą się tłucze( brak wolności zbiera zniwo), zwlaszcza gąsior jest wściekły bo gęsi zaczynają się nieść. Trupów nigdzie nie zgłaszałam tylko spaliłam w piecu. Ten cały szał ptasiej grypy jest conajmniej podejrzany, zwłaszcza jak się widzi reklamy kurczaka zagrodowego czy jaj z wolnego wybiegu :) :)

Opublikowano

Kto konkretnie wlepia mandaty za wypuszczanie ptaków? Inspekcja weterynaryjna, policja? Czy może jedni i drudzy?

Na stronie wojewódzkiego inspektoratu weterynaryjnego w lublinie, powiatowego też są zaznaczone godziny pracy od poniedziałku do piątku 7-15. Czyli poza tymi godzinami można bezpiecznie wypuszczać?

Opublikowano

Ostatnim razem jak była afera z ptasią grypą, to jakiś profesor się wypowiadał (nie mogę tego znaleźć), że w przypadku ogniska choroby, należałoby wybić całe ptactwo w promieniu 100 km (sic!). Takie działa, że jakaś strefa zapowietrzona, maty, to wszystko pic na wodę.

Opublikowano

Mandaty wlepiają powiatowi weterynarze. U nas jeden mądry inaczej zakablował na sąsiadkę do policji a ci zgłosili do powiatowego weta.Nie mam pojęcia czy i jakim mandatem się to skończyło.  Dzwoniłam do powiatowych do kiedy jest zakaz ale powiedzieli, że nie wiadomo do kiedy, to zależy od ministerstwa rolnictwa. W weterynarii poinformowali mnie również ,że na godzinkę,na czas sprzątania kurnika mogę ptaki wypuścić.  Muszę jednak dzień przed tym zgłosić to do nich, bo ludzie kablują, a oni jak będą wiedzieć ,że ja akurat zgłosilam np. dziś sprzątanie kurnika, to jak jakiś ch...j zakabluje to oni nie muszą interweniować.Oczywiście moim zdaniem minister ma w zadku rolników i ich ptaszki, on tam woli wycieczki i lansowanie się w mediach.

Opublikowano

Pierw trzeba tych kontrolerów zapytać czy oni przez yakie chodzenie od gospodarstwa do gospodarstwa dobrze robia.Raczej tez przenosza zaraze i ich tez nalezy zlikwidowac.