Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

matko :0

strach coś napisać :D

z tej czwórki faworytów poleciłbym ursusa c 360 3p (oszczedny silnik , w miare dobrze zestopniowana skrzynia ,szerokie opony + dostateczna waga .Brak komfortu, słaby podnosnik,w niektórych egzemplarzach głosna praca tylnego mostu ) lub zetora 5211 (komfortowe warunki pracy, spalanie proporcjonalne do pracy,ciężki, wspomaganie kierownicy, dobry podnośnik, praktycznie wad nie dostrzegam :) )

Ja kierowałbym sie przy wyborze z tych dwóch suma pieniedzy jaka mogę przeznaczyć , wiadomo za dobry sprzet trzeba zapłacić (paradoksalnie w czasach PRLu ursus był droższy od zetora )

na jedyny ciagnik w gospodarstwie z tych czterech nigdy nie poleciłbym ursusa 3512 ponieważ do orki,transportu przyczep , roztrzasania obornika zupełnie nie daje sobie rady o czym się przekonałem ...

Oczywiscie można orać 2 skibowym pługiem lub mniej ładować na przyczepy i rozrzutnik , ale wtedy praca staje sie nie ekonomiczna i złotowki przepadaja w bloto :)

takie moje zdanie :)

Opublikowano

Ursus c-360 duzo spala. Ja bym polecił LTZ 55A. Sam jestem posiadaczem takiego sprzetu i jestem zadowolony. Pracuje u mnie na 20 hektarach z kultuwatorem 3m i pługiem 3x35. moc ma podobną do sześćdziesiątki ale do tego dochodzi automatyczny przedni napęd, rewers i wspomaganie kierownicy. LTZ to bardzo żadko wystepujący sprzet. a co do spalaniato u mnie przy pługu spali 7litrów na godzine. LTZ-a morzeszkupic do 2500 tys.(zalezy od stanu i roku produkcji). :D:) ( jesli ktos nie słyszał o LTZ 55 to niech w agrofoto w wyszukiwarce galeri wpisze poprostu ltz!)

Opublikowano

Taki ltz-ecik napewno fajniejszy jest od c 360 i ekonomiczny, jest taki wokolicy, ale gościu ma tak że często jak dostanie po garach wypluwa uszczelkę spod głowicy i gościu se chwali że każdy gar ma osobno głowicę :D kiedyś kiedys ojciec miał chęci na ltz ale po obejrzeniu przedniej osi napędowej i ośki grubości palca wychodzącej z koła odechciało mu się, pozatym design tego ciągnika troche szokujący w orginalnym wschodnim wydaniu he he

Opublikowano
Ursus c-360 duzo spala. Ja bym polecił LTZ 55A. Sam jestem posiadaczem takiego sprzetu i jestem zadowolony. Pracuje u mnie na 20 hektarach z kultuwatorem 3m i pługiem 3x35. moc ma podobną do sześćdziesiątki ale do tego dochodzi automatyczny przedni napęd, rewers i wspomaganie kierownicy. LTZ to bardzo żadko wystepujący sprzet. a co do spalaniato u mnie przy pługu spali 7litrów na godzine. LTZ-a morzeszkupic do 2500 tys.(zalezy od stanu i roku produkcji). :):D ( jesli ktos nie słyszał o LTZ 55 to niech w agrofoto w wyszukiwarce galeri wpisze poprostu ltz!)

Masz 60 że tak twierdzisz? U mnie max bierze 5 l/h przy max obciążeniu.

Opublikowano

Pewnie więcej. A napisz mi ile tan LTZ ma km bo nie kojarzę tych ciągników zupełnie. U mnie w orce na ok 20cm na lekkiej ziemi spali 15l/ha a na cięższej ziemi i orce 25cm spali ok 18, a zdarza się że nawet 20. A orzę pługiem 2x30 UG.

Opublikowano

Ale powiedziałeś... Te 18l/ha spala na glinie. Tam orka w 3 skibach to istna mordęga chyba że na 1 biegu... Zaoranie 1 ha zajmuje ok 3,5h i przeliczając przez 18l daje lekko ponad 5l/h. Czy to tak dużo? Myślę że na 60 to nie jest dużo.

Opublikowano
Ale powiedziałeś... Te 18l/ha spala na glinie. Tam orka w 3 skibach to istna mordęga chyba że na 1 biegu... Zaoranie 1 ha zajmuje ok 3,5h i przeliczając przez 18l daje lekko ponad 5l/h. Czy to tak dużo? Myślę że na 60 to nie jest dużo.

Tak to jest duzo na ha i to potwierdza moje przekonanie ze Duzy ciagnik spali duzo mniej na ha niz C-360. Ale co ja mówie nawet 5211 sali mniej bo jeszcze nie widziałem zeby ktos 5211 ciagał pług 2x30 bo z 3x30 nie daje rady :D

A tak ogólnie to w C-360 szkoda sie pchac bo to nie ma komfortu wcale wieje z kazdej strony bo kabina dziurawa teraz jak kupowac cos to tylko ciagnik z kabina dajaca chociaz minimum komfotru tak jak np w LTZ-cie. o Zetorze nie wspominajac.

Opublikowano

Nie porównuj 60 do większych ciągników bo wiadomo że w cięższej robocie będą bardziej ekonomiczne. A ci powiem że u mnie byś się zdziwił. Jakoś w okolicy większość rolników orze 60 w 2 skibach. O zetorze 5211 wiele nie powiem bo w okolicy są tylko 2 z czego ten 1 orze w 3 skibach ale na takiej głębokości że każda 60 by poszła, a ten 2 zetor jest jako pomocniczy i z pługiem nie pracuje. I powiem ci z jakby nie patrzeć 60 trochę mocniejsza, ze słabszym uciągiem wiec osiągi będą porównywalne.

Aha i rok temu rozmawiałem z właścicielem tego 1 zetorka to mówił że mu pali w orce w granicach 12l/h. Nie wiem co mu dolega bo na oko i ucho ciągnik chodzi bardzo dobrze.

Opublikowano

Ja bym brał Zetora. Kumpel ma i chwali, a ma porównanie bo ma jeszcze C360-3P. Ja sam dzisiaj na 60-tce przetrząsałem 1.5 ha łąki i mnie mało szlak nie trafił od upału (bez kabiny) i od podskakiwania na wybojach, ale wytrzymałem i następnym razem poproszę wujka o kluczyki do Zetora 7211 bo po prostu tym zrobisz lepiej, wygodniej i w pewnych warunkach taniej.

MF- nie wiem co o tym myśleć, ale raczej bym nie brał.

C360- nie, jeśli stawiasz na komfort pracy i jakość.

LTZ- raczej dobry i ekonomiczny, ale jedyny minus to silnik, chłodzony powietrzem (to tylko w tych starszych, bop potem wsadzili chłodzonego cieczą)... Ale radziłbym wcześniej przejrzeć ten temat KLIK

Opublikowano

ja mam mf 255 ciagnik luks do tej pory robił w ciukarce bez problemu dawał sobie rade kilka lat temu kupiłem belarke metal facha to do słomy, siana i suchej kiszonki dawał rade moj ojciec dawał rade wciagnac niem dwie pełne przyczepy kamieni pod górke. to jest dobry ciagnik dla osób które potrafia z niego wszystko wyciagnac ale zetor ma lepszy komfort jazdy ale bym ci polecił mf lub jak by miał zetor przedni naped to zetora

Opublikowano
A ile ci pali c-360 na mtg? bo mi mf 255 w orce pali 4l/mtg przy pługu 105cm 3 skiby.

mam pytanie jakim biegiem wykonujesz orkę, na jaką głębokość i na jakiej klasie ziemi?, że spala ci tylko 4 litry, bo mi ursus 3512 w orce 3-skibowym pługiem(20-25cm) na 4 klasie ziemi spala około 5-5,5l/mth, tylko że jeżdżę 1H <_<

Opublikowano

Ja bym wybrał MF 255 sam posiadam takiego super ciągnik bardzo zwrotny bardzo mało pali i jest najlepszym ciągnikiem do pracy z wałkiem typu prasa kombajny buraczany kartoflany i do opryskiwacza jest super. Jedyna jedo wada to to że mozna go szybko zapowietrzyć bo ma cienkie przewody do paliwa <_< ale da się przeżyć trzeba mieć czyste paliwo <_<

Opublikowano

Trzeba mieć czysty zbiornik i nie będzie się zapowietrzać, ja z ojcem 3 razy płukaliśmy zbiornik, a najczęstszym powodem zapowietrzania jest zatykanie sitka kranika w zbiorniku, ja sitko wyrzuciłem , otwory w nowym kraniku powierciłem, wstawiłem najzwyklejszy filterek do diesla w przewód od zbiornika do pompki zasilającej i po kłopocie <_<

Opublikowano
Ja bym brał Zetora. Kumpel ma i chwali, a ma porównanie bo ma jeszcze C360-3P. Ja sam dzisiaj na 60-tce przetrząsałem 1.5 ha łąki i mnie mało szlak nie trafił od upału (bez kabiny) i od podskakiwania na wybojach, ale wytrzymałem i następnym razem poproszę wujka o kluczyki do Zetora 7211 bo po prostu tym zrobisz lepiej, wygodniej i w pewnych warunkach taniej.

MF- nie wiem co o tym myśleć, ale raczej bym nie brał.

C360- nie, jeśli stawiasz na komfort pracy i jakość.

LTZ- raczej dobry i ekonomiczny, ale jedyny minus to silnik, chłodzony powietrzem (to tylko w tych starszych, bop potem wsadzili chłodzonego cieczą)... Ale radziłbym wcześniej przejrzeć ten temat KLIK

Miałes stycznosc z silnikiem chłodzonym powietrzem? Bo ja mam T-25 i ostatnio to chłodzenie mnie mile zaskoczyło bo orałem kawałek w duzym upale i temperatura ledwo do 70*C doszła wiec według mnie chłodzenie powietrzem to nie jest wada. Do tego szybko temperature wytraca.

Ja sie nie dziwie ze MF pali tak mało w pługu jak to jest 5 i 6 klasa i do teg dosc mała głebokosc.

Jak sie ma kase to lepiej wziasc 5211 z tych 3 a jak nie to C-360 w której wszystko wyje i wieje z kazdej strony.

Opublikowano
Trzeba mieć czysty zbiornik i nie będzie się zapowietrzać, ja z ojcem 3 razy płukaliśmy zbiornik, a najczęstszym powodem zapowietrzania jest zatykanie sitka kranika w zbiorniku, ja sitko wyrzuciłem , otwory w nowym kraniku powierciłem, wstawiłem najzwyklejszy filterek do diesla w przewód od zbiornika do pompki zasilającej i po kłopocie <_<

@samczyk ja tez tesitko wyrzucilem i jezdze bez