Skocz do zawartości

Siew zeszłorocznym ziarnem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć czy można siać pszenice zeszłorocznym ziarnem? Mam w stodole przyczepę pszenicy zimowej z tamtego roku. A u nas wszystko wymarzło i nie ma ziarna do siania, sama jarka. Ceny w centrali 200+ więc chciałbym obsiać 2 ha własnym materiałem.

Rozmawiałem ze znajomym to mówił, że powinno się siać tylko tegorocznym ziarnem bo inaczej plon będzie marny. Miał racje? Jakie są wasze opinie na ten temat.

Opublikowano

U mnie jakieś dwa tygodnie temu był kościu z ofertą materiału siewnego i pytaliśmy sie go o tegoroczne pszenżyto to powiedział że nigdy nie sprzedają tegorocznego tylko zawsze z zeszłego roku i tak ze wszystkimi nasionami. Więc myśle że śmiało możesz zasiać swoją.

Opublikowano

jak chcesz zaoszczedzic to wsadz sobie kilkadziesiat ziaren i zobaczysz ile wzejdzie.mysle ze w centralach tez maja zeszloroczne bo co zrobili z tym co nie sprzedali w tamtym roku.

Zrób tak jak mówi kolega. Sprawdzić zdolność kiełkowania, jak będzie dobra to siej.

Opublikowano

dzięki wszystkim ziarenka wysiałem, jak będzie dobre kiełkowanie to sieję i się nie oglądam, ceny w centralach w tym roku to przesada, a z doświadczenia wiem, że ziarno w centrali nie różni się zbyt dużo od takiego i wiem co mówię.

Opublikowano

Często zależy tez od centrali, czasami zboże może być najwyższej klasy a czasami byle co. 2 lata temu kupiłem pszenżyto z centrali to było porośnięte, zaprawiane tanim środkiem w małej ilości. W tym roku kupiłem prosto z hodowli(z tego co słyszałem) a jakie będzie to okaże się za rok jak zbiorę.

Opublikowano

Ale w dobrych warunkach,szczerze nie zaryzykowałbym siewu materiałem z prawie trzech lat.Jeżeli chcesz siać zboze lezakowane na przyczepie przez rok czasu to zrób przynajmniej dwie próby.Z wierzchniej warstwy przyczepy,oraz z głębszej warstwy gdzie brak dopływu tlenu.a to ma akurat duzy wpływ na zdolność kiełkowania przy lezakowaniu przez rok czasu przy zmiennych warunkach atmosferycznych, wówczas wylicz średnią.

Ja osobiście zawsze robie próbę siły kiełkowania,nawet jak kupuję kwalifikat.Nie zawsze koledzy 97% na etykiecie równa sie rzeczywistość.Ta czynnnosc nic nas nie kosztuje a daje obrazowość materiału.Siew to przynajmniej 50% sukcesu za rok o tej porze.pozdrawiam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v