Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Zamierzam kupić prasę, która będzie pracowała z 92 konnym MF'em. Mój budżet na nią to maksymalnie 60 tysięcy. Wymagam, żeby posiadała noże docinające, centralne smarowanie i najlepiej jakby to była prasa walcowo-łańcuchowa. Zastanawiałem się nad Sipmą tylko nie wiem jaki model. Unia Faramol odpada bo słyszałem, że to szit. Oczywiście chodzi mi o nową prasę.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

wszystkie polskie belarki to "szit" :P moze cos z zachodnich tylko nie wiem czy kasy styknie bo nie orientuje sie w cennikach. ale na AF jest taki temat wiec zapytaj

Opublikowano (edytowane)

wszystkie polskie belarki to "szit" :P moze cos z zachodnich tylko nie wiem czy kasy styknie bo nie orientuje sie w cennikach. ale na AF jest taki temat wiec zapytaj

Wybacz...nie wszystkie.Np Sipma jest niedopracowana.

http://ursus.com.pl/...omy/Prasy#Z-594

Proponuję taką ona jest walcowo-łańcuchowa.Widziałem jak taka prasuje to bele są eleganckie.

Edytowane przez Marcin91
Opublikowano

Zapomniałem dodać, że nie będę nią wogóle słomy prasował tylko sianokiszonke i siano. Co myślicie o tym ursusie co kolega wyżej podał? Lepsza od sipmy i jak z awaryjnością?

Opublikowano

'

Wybacz...nie wszystkie.Np Sipma jest niedopracowana.

http://ursus.com.pl/...omy/Prasy#Z-594

Proponuję taką ona jest walcowo-łańcuchowa.Widziałem jak taka presuje to bele są eleganckie.

to jakie wg ciebie sa dobre???. bo link do ktorej wysłałes to warfama z naklejka ursusa. wlasnie taką uzytkuje od 12 lat i za nic nie polecam. Jeden wielki chłam. <_< Jakość materialu z jakiego jest zrobiona jest niska i co nie rusze to jakas awaria <_<

chyba ze ktos mysli robic 100-200 bel rocznie to inna sprawa, ale wtedy tez lepiej jest korzystac z usług niz kupic to coś -_-

Opublikowano

wszystkie polskie są po jednych pieniądzach miałem dwie sipmy i jak na mały areał to tak ale do siano kiszonki za mały zgniot i wiecznie coś nie domagało ,kolega teraz kupił unie i po 60 balach tylna klapa się wygięła drugi kupił NH stało komorową zrobił 4000tysiące bali i palcem się nie dotknął u mnie robi NH zmienna komorowa drugi sezon i tak samo się nie dot kłem a jak teraz sobie przypomnę jak się ko sipmy latało to aż ciarki przechodzą

Opublikowano

Dokładnie a8185 popieram. Kolego jak chcesz robić robotę wydajnie i mieć balot prawdziwy a nie kulkie zwinięto na odwalonego mało wydajna i co rusz awarie to odpuść sobie polskie firmy robiące prasy rolujące. I polecam walcową tylko i wyłącznie do kiszonek i sianokiszonek z owijaniem na siaktę czyli używka np. Welger RP200 czy RP220. Nowe to tylko na zwrot bo cena kosmiczna ale np. taka Welger Lely pasowa z owijarką z tyłu piękna sprawa. Tylko słychać szum cichy a baloty marzenie

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kup sobie za te pieniądze używanego Claasa varianta z pełnym wyposażeniem i będziesz w niebie a nie tam jakieś polskie łajno co się sypie od samego stania...

Opublikowano

jaka to twój wybór tylko do zachodniej musisz jeszcze dołożyć a jeśli tylko siano kiszonki to nie lepiej przyczepa samo zbierająca koszta zwożenia dużo mniejsze

Opublikowano

ja polecam ferabole mam 2 lata uzywana ferabole extreme z 2007r przez ten czas zrobiła 1200 bel i jak narazie bez awari sasiad ma ferabole entry 120 i tez sobie ja chwali mysle ze ta entry 120 bys w 60 tys kupił jest to prasa walcowo łancuchowa

Opublikowano

A co sądzicie o Metal Fach? Sąsiad miał sipme i mu sie 3 razy zepsuła na gwarancji to oddał i kupił metal-fach'a i zrobił już 4000 tys. balotów i tylko jakieś łożysko raz wymieniał.

Opublikowano

Uwierz mi kolego. Kup sobie lepiej jakąś używkę z John Deera. Jakąś 592 ładna za tą kasę kupisz, a uwierz mi, to nie ma porównania. Samo zbicie belki z sianokiszonki jest bardzo istotne przy zakiszaniu, a takich rezultatów nie osiagniesz polskimi zwijkami, no chyba że pasowymi.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak wyżej, kup sobie jakąś używkę, za te 60k będzie dobra prasa. Ja posiadam claasa 44s od ośmiu lat i nic w niej jeszcze nie wymieniałem, a prasa chodzi na 30ha, a u sąsiadów ciągle się sypią metalsr**hy i pierdzifamy. Gdybym mjiał większy ciągnik to bym wymienił tego claasa na coś z rotorem i szerszym podbierakiem, ale przez myśl mi by nie przeszło żeby brać jakieś polskie badziewie mimo że jestem za wspieraniem polskich firm.

Edytowane przez st220
Opublikowano (edytowane)

Nowej prasy za taką kasę nie dostaniesz dobrej zbytnio, lepiej kup siebie dobrą używkę zagraniczną np: welger rp.220 czy jakiegoś claasa.

Edytowane przez pancer527
Opublikowano

@ysy jaką komorę miała ta famarolka, uznali gwarancję? Z polskich pras to jedynie walcowa Unia famarol DF 1,8 Dd ale obawiam się, że sie w 60 tyś nie zmieścisz. Jest to konstrukcja zachodnia i najmniej zaszło w niej zmian w stosunku do zachodniego oryginału niż w przypadku walcowo-łańcuchowej. Odpowiedni przerób ta prasa ma bo 100 konnego Pronara P5 potrafi zdusić także będzie odpowiednio wykorzystywać moc Twojego MF'a

Opublikowano

Wydaje mi się że między Vd a Dd różnica jest tylko w tylnej części komory ;) Jedna na klapie ma walce a druga łańcuch i to wszystko ;)

Kiedyś była akcja wymieniania w Unii tylnej części komory i uznawali ją tak samo jak w Zetorze Proxima Power wymieniano centralki rewersu.

Opublikowano

Tak, idą dobrze ale ja teraz otwieram bele z takiej prasy ze słomy pszenicznej i straszna sieka jest :D nie wiadomo jak to brać :P w środku beli gdzie nie było kontaktu z walcami słoma jest ok ;)

Opublikowano

Łopatą do śniegu :P Jak belka była pełna to słoma już nie miała miejsca gdzie wejść i belka dociskała na walce a te zaczęły się ślizgać i ocierały o nią i stąd sieczka. Ja w tym roku przywiozłem słomę pociętą przez myszy z drugiej stodoły (pozmiatane resztki z klepiska) to łopatą nosiłem bo na widły nie dało się brać. ;)