Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Faktycznie kristofus masz racje sądzę że Herder 6 rzędowy będzie najlepszy ile kosze ogólnie to usługi i dopiero się przymierzam do koszenia kukurydzy na 150 ha pracę bym miał raczej heder z docinaczami np. Geringhoff MS SC 2 675 F.

Kompletnie nie mam obeznania co to hederów do kukurydzy. Cena około powiedzmy 50 tyś zł. Co do doposażenia kombajnu to klepisko główne mam jeszcze wstępne i blachy pomiędzy cepy co do kosztów tego to się jeszcze nie orientowałem. A sita zostają bodajże te same.

Opublikowano

Zastanwiam sie nad zakupem przystawki do Fendta 5220 tylko że nie wiem nic na ten temat...jaka firma jest dobra jaka zła? Czym sie różnią? Jakie są w nich rozwiązania? Myśle o sztywnej 5 rzedowej, chyba bedzie dobra do mojego kombajnu??

Opublikowano

Sprawa wygląda tak, że zakupiłem w tym roku nowego New Hollanda CX8070 i chcę do niego kupić przystawkę do kukurydzy 8-mio rzędową, składaną. Niestety fabryka New Hollanda się nie wyrobiła w tym roku i nie ma możliwości dostania nowej przystawki przed żniwami kukurydzianymi. Mam więc pytanie jakie przystawki polecacie chodzi mi tylko o nowe. Jakie mają plusy i minusy dane firmy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

polecam geringhoff horizon star, nie jest składana, ale ma cos czego nie mają inne przystawki, możesz zbierac po niej słome :)

tak się złożyło że mam taką na handel, ( nowa, cena do uzgodnienia)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

jeszcze zależy, czy chcesz kosic szybko i miec " brzydką słome" czy wolno i miec " ładną " mam geringhoff rota disc 6 rzędową składaną, i jedynym jej problemem jest to że ma wałki, które są kosztowne w remoncie, a remont trzeba robic co sezon, lub 2 ( zależy na ilu ha pracuje) ale za to idzie jak strzała :D za to ta druga horizon star, ma noże, które ją chyba troche spowalniają, najlepiej żebyś pogadał z jakimś specjalistą, lub rozglądnął się czy ktos w okolicy takiej nie ma. A może spróbował bys np capello czy cos tego typu, na zachodzie są bardzo znane.

Opublikowano

U nas najwieksze wziecie na Kombinat rolny miały przystawki Dominoni, a ja w swoim CX 6080 mam 6 rzedową składana z docinaczami firmy NH, uzywana bo nie wiele kosze jak narazie ale sobie chwale super idzie jestem z niej zadowolony. Co do Rota disc to podobno idealnie siekaja słome ale wymiana dyskow tnacych to około 100zł za jeden gdzie na wałku jest ich 10 ? plus wegliki na przeciwbierznym wałku tez sa do wymiany po chyba 2 sezonach zaleznie od ilosci koszonej kukurydzy.

Co do przystawek moge smiało polecic pana Przywarę z Piechocic ktory zajmuje sie tylko przystawkami uzywanymi jak i nowymi Geringhofa, prowadzi czesci do przystawek i dobrze doradzi w razie potrzeby.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

dokładnie, remont jest strasznie drogi :) ale można też nożyki zamienic miejscami i na to samo wychodzi :) no ale oczywiście po którymś sezonie trzeba juz kupic nowe.

Opublikowano

panowie kosze co roku ok 75 ha kukurydzy new holand cs 650 kosiłem to 4 rzędowa przystawka wegierska zamierzam kupić 6 rzedowa ale mam dylemat jaka kupic . Geringhoffa nie chce ze zgledu na remonty wałków , zastanawiam sie nad capello lub olimac drago obie uzywane kwota ok 60 tyś, co o nich powiecie lub innego doradzicie. rozchodzi sie zeby dobrze rozdrabniały łodygi

Opublikowano

ja mam węgierską OROS 6013 6-rzędową do Fortschritta. Panowie teraz pytanie czy ktoś miał może styczność z polską przystawką firmy EMMAROL? Patrząc na zdjęcia na stronie firmy to dość podobna do OROSÓW z końca lat 90-tych. Cenowo nie wyglądają też źle.

Opublikowano (edytowane)

Witam, jak w temacie, rozglądam się już za przystawką do QQ i mam właśnie pytanie- jaką polecacie.

Chodzi mi głównie o to aby jak najlepiej siekała kukurydzę, tzn łodygi były bardzo dobrze pocięte, najlepiej na wiórki albo kostkę xD

Interesuje mnie przystawka 6 rzędowa składana hydraulicznie.

Proszę o rady

Tematy połączone.

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Ja akurat słyszałem, że w przystawkach Dominoni szybko wyrabiają się elementy robocza. ja pracowałem z Capello u Grecavem i nie mogę złego słowa na ich temat powiedzieć ładnie rozdrobnione łodygi jednak znajomy posiada Kempery i nie widziałem żeby jaka kolwiek inna przystawka tak dobrze posiekała łodygi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

tak, jest droga w utrzymaniu, ale nie chodzi najgorzej..