Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pytanie tak tylko z ciekawości.

Ile rzepaku na każdy hektar traci się kosząc go bez odpowiedniego sprzętu tj. np. 76r Mercator 60 bez stołu do rzepaku?

Kombaj już trochę po przejściach, coś w ten deseń http://moto.allegro.pl/kombajn-claas-mercator-60-i2508415147.html

Dokładniej odpowiedzi pewnie nikt nie zna, ale mając doświadczenie można już coś stwierdzić, chociaż na oko.

To jak?

Opublikowano

500 kg i do tego szczelny to on nie jest :mellow: przy podajnikach które idą od dołu do zbiornika są już poprzecierane blachy, trzeba to poporawiać...itd.itd.

Czyli 600 kg na ha mniej więcej zgubi, tak?

Opublikowano

500kg to wg mnie jakaś dziwna miara biorąc pod uwagę że rzepak ma spore dysproporcje w plonowaniu, ciekawe czy te 500kg dotyczy plony 4t/ha czy może 1t :D Ja czytałem jakieś dane że mogą wynosić nawet 30% ale to jeszcze zależy od wielu czynników. Jeżeli masz rzepak który ma bardzo dużo rozgałęzień to sobie wręcz nie wyobrażam kosić z hederem do zboża.

Opublikowano

Takim kombajnem kosząc u sąsiada wyszło, że plonował 2.9t/ha. Biorąc pod uwagę ten fakt o którym pisałeś z tymi 30% byłoby, że w sumie na polu stało go 4.1t/ha ??

Z tymże w tym przypadku wyszło by nawet do 1.2t/ha. Strasznie dużo, ta 30 to chyba przesada.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez grzesiekc2
      Witam

Od niedawna jestem użytkownikiem AF. Mam prośbę do osób, które są w temacie koparek. Posiadam cyklop(ładowacz) używam go do prac ziemnych w obejściu, sprzedaży żwiru, piachu czasami idzię na usługi. Jestem zainteresowany wymiana go na koparko- ładowarkę, cena do 40 tys. Proszę o porady, co polecacie, jakie macie koparki, jak je oceniacie. Bedę wdzięczny za odpowiedź. Temat napewno przyda się innym bo na forum bieda z takim tematem.
    • Przez Pavel
      Ciekawi mnie jaki wydajnosci osiagacie swoim sprzetem i na jakich glebach?
    • Przez Raf12345
      Dzień dobry,
      chciałbym kupić nową ładowarkę przegubową do wywożenia obornika oraz przewożenia balotów czy możecie mi jakąś polecić za ok. 80000zl? 
    • Przez Andrzej94
      Witam. Mam dwa pytania:
      1. Jak rozróżnić lewy talerz od prawego w rozsiewaczu Amazone ZAF 1003?
      2. Jaka może być przyczyna, że za ciągnikiem rozsiewa więcej niż po bokach. Trzy lata temu była wymiana talerzy oraz główek mieszadeł i od tego momentu nie rozsiewa prawidłowo.
    • Przez bamberszol
      jak w tytule jaka oczyszczarke do nasion polecacie do lnu i ostropestu? szukam czegoś do 10 tysięcy złotych.
  • Dodaj nową pozycję...
v