Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego, kto Ci kazał pakować miliony w gospodarstwo? Kto kazał zwiększać wydajność?

W każdej chwili możesz iść do prezesa mleczarni i mu powiedzieć za ile chcesz sprzedawać swój towar. Nikt Ci tego nie zabroni, a co prezes zrobi z tą wiedzą to już inna bajka.

Opublikowano (edytowane)
Kolego, kto Ci kazał pakować miliony w gospodarstwo? Kto kazał zwiększać wydajność?

Dokładnie tak ! Dziś kolego JoHnyD jesteś rozgoryczony ,ponieważ przyszło karę zapłacić za nadprodukcję ,tylko ja się Ciebie pytam czemu nie zapobiegłeś tej sytuacji i nie wybrałeś mniejszego zła ,kupując czy wydzierżawiając kwotę ? Liczyłeś ,że się uda ,że tylko czysty zysk będziesz miał ? A to tak nie działa ....na szczęście, to można liczyć w grach liczbowych jak się puszcza Lotka za 4 zł, a nie gdzie chodzi już o konkretne pieniądze .

Przed nami kolejny rok z nadprodukcją i do tego z gorszymi cenami za mleko ,więc radzę się dobrze zastanowić ,by za rok o tej porze nie pisać tego typu postów.

Edytowane przez Meg5
Opublikowano (edytowane)

No masz, teraz wyjdzie, że Ci nierozwojowi lepiej wyjdą niż Ci co tak każdy grosz inwestowali aby mieć więcej. Pewnie niektórych krew zalewa, że sąsiad mając 15 krów nic nie zapłaci kary a on będzie musiał kilkanaście czy i kilkadziesiąt tysięcy płacić.

Edytowane przez Krassus
Opublikowano

W tamtym roku oglądałem reportaż o kolesiu który miał przekroczoną kwotę o 400 tysięcy. Na początku stwierdził że dobrze że są kwoty mleczne bo regulują rynek , a pod koniec reportażu że Polska nie powinna płacić kar za przekroczenie bo Unia jako całość nie wykorzystała kwoty. Czyli kwoty niech będą, a jak on przekroczył to nie trzeba kar za przekroczenie płacić. Taka moralność Kalego.

Opublikowano (edytowane)

Ok .....proszę ... :)

Edytowane przez Meg5
Opublikowano

Ja mam męża . :)

A swoja droga jej chlopak to ma przerabiane. 

Co ma mój chłopak ?   :P

Opublikowano

U mnie aż ponad 5600 zł do zapłacenia. Znam gościa, który ma około 120 tys do zapłaty, ale jakoś to słabe pocieszenie. w poprzednim roku za który zostały naliczone była nadzieja, że nie będzie liczony bodajże tłuszcz (jeśli się mylę poprawcie mnie), a za obecny rok kwotowy są nadzieję, że w związku z embargiem nie będzie kar. Kolejna złudna nadzieja, a rolnik i tak potem dostanie po kieszeni? Kupić kwotę....hmmm łatwo powiedzieć trudniej znaleźć. Teraz to już bez różnicy czy kupić czy wydzierżawić, bo to i tak ostatni rok. Szkoda, że krowy takie nieusłuchane i nie słuchają słów ,,daj mniej, bo limit się kończ". Jestem ciekaw rekordów kar jakie odnotowaliście.

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam sie jak to w końcu będzie z tymi kwotami słyszałem że w 2015 mają znieść to kupować czy nie ... dostałem pismo że mam zapłacić prawie 4 koła i... Kupować czy nie a co jak zniosą .... Jak wówczas będą liczyć kary ? Kupię kwotę małopolskie ... i jeszcze jedno jak kupować taką kwotę to tylko mogę z Tego województwa w którym mam gospodarstwo czy można z innego ?

Edytowane przez aster453
Opublikowano (edytowane)

Nie chodzi mi o kwoty nie o kary bo kary to juz pewne będzie trzeba zapłacić dostałem pismo więc @rolstudent czy ja wiem czy to kiełbasa przedwyborcza ?jakby tak było wymyśliliby coś żebyśmy nie płacili kar .

Pytanie po co przy sprzedaży kwot mlecznych ludzie podają procent tłuszczu ?

tak myślałem Damian dzięki 

Edytowane przez aster453
Opublikowano

U nas we wsi prawie wszyscy produkują mleko i większość dostała teraz pisma o naliczonych karach. Wszyscy teraz bardzo mocno ograniczają treściwe lub wcale nie dają żeby sytuacja się nie powtórzyła. Kierowca mówiła że na sąsiedniej trasie już o 3000 litrów spadło mleko, wszyscy robią tak samo i zmniejszają produkcje. A rekordzista o którym słyszałem ma coś około 200000 zł do zapłaty.

Opublikowano

Dziwne na jabłuszka pomoc podobno jest i inne miękkie owoce a co dla nas jeśli przekroczyliśmy to co my mamy płacić ? Przecież to taki sam urodzaj jak jabłka co mam powiedzieć krowie sorki już za dużo dałaś ? Albo przestać dawać jej jeść ? Zaraz zlecą się hieny zoofile czy inni ekolodzy że to nie po ludzku ....

A co ze zbożem przecież też większość (kub jakaś część) sporo zboża "utopiła" w polu !!! I co ? Będą mieli jakąś pomoc (na szczęście u mnie się udało zebrać w całości) ????? Pewnie nie zaimportujemy z UE...... I będzie git ... zboże nie podskoczy a zejdzie w dół młynarze i piekarnie z racji że zboże kiepskiej niby jakości a i  gaz zdrożeje (niby ruscy) i ich wyroby pójdą do góry a rolnik jak zwykle po d..pie dostanie 

Opublikowano

Dziwne na jabłuszka pomoc podobno jest i inne miękkie owoce a co dla nas jeśli przekroczyliśmy to co my mamy płacić ? Przecież to taki sam urodzaj jak jabłka co mam powiedzieć krowie sorki już za dużo dałaś ? Albo przestać dawać jej jeść ? Zaraz zlecą się hieny zoofile czy inni ekolodzy że to nie po ludzku ....

A co ze zbożem przecież też większość (kub jakaś część) sporo zboża "utopiła" w polu !!! I co ? Będą mieli jakąś pomoc (na szczęście u mnie się udało zebrać w całości) ????? Pewnie nie zaimportujemy z UE...... I będzie git ... zboże nie podskoczy a zejdzie w dół młynarze i piekarnie z racji że zboże kiepskiej niby jakości a i  gaz zdrożeje (niby ruscy) i ich wyroby pójdą do góry a rolnik jak zwykle po d..pie dostanie 

Nie porównuj tych dwóch sektorów, bo produkcja mleka jest bardziej uzależniona od człowieka niż od pogody, w przeciwieństwie do produkcji roślinnej.

Więc wystarczyło sprzedać dwie krowy, aby nie przekroczyć kwoty i pozostałemu stadu nie fundować głodówki w celu ograniczenia produkcji. Jednak nikt tego nie zrobił bo z chęci zysku po ciuchu liczył że stanie się cud i kary wycofają. Jak widzimy przeliczyli się a płaczą ci co nic nie zrobili. Bo znam takich którzy celowo powiększali stado płacą teraz karę ale się tym nie przejmują i twierdzą że są przygotowani do silnej konkurencji która nastanie po zniesieniu kwot.