Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wiem, że max montowane z tyłu to 14.9 na 28, ale czy można by było założyć szersze lub wyższe opony na te same felgi??

Pytanie drugie to czy po założeniu kół takich jak w rozrzutniku przód nie będzie się ciężej kierować a co się z tym wiąże zrobią sie mega luzy w kierownicy???

Opublikowano

Jeżeli chodzi o tylnie koła to jeśli masz felgę W13 to możesz założyć opony 440/65 R28 (ew. 480mm).

Co do przodu to napewno w polu i przy ładowaczu będzie się kierować lżej, ale jakie są tego konsekwencje dot. układu kierowniczego to nie wiem.

Opublikowano

Koła z tyłu chcecie mieniać a o przednie się martwicie? Co do szerokosci tyłu to tutaj jest tylko 47km i 420 to max jaką szerokosć trzeba a szersze będzie kłopot z mieszczeniem się w bruździe przy orce i dodatkowe obciążenie. ja mam 32/12.4 i najważniejsze to ciśnienie, jak robie ładowaczep zaczepianym neistety na tylny tuz to upuszczam do 0,8 - 0,7 Mpa i się mało kopie do tyłu, ale przód to tragedia w tym ciągniku i na luzy nie ma rady a jak są duże luzy to koła tracą zbiezność i czasami bardzo ciężko się kieruje

Opublikowano (edytowane)

A nie lepiej balonówki 15,3 felgi kupić i opony z jakiejś przyczepy założyć lub zawsze to takie opony trzeba mieś awaryjne a chyba droższa ta opona nie będzie od tej niskoprofilówki 16'tki, ktoś w galerii ma c360 na takich laczkach a felgi kupił jakieś z pronaru

Edytowane przez andrzej2110
nie potrzebny cytat
Opublikowano

chcesz zrobić 4x4??B) założyć da rade ale nie na orginalną felgę B) . Ja zażyłem to 205 i to już dziwnie wygląda a co dopiero 265 i jeszcze taki bieżnik.

opony mam nawet 4 takie i 2 podobne. Felgę będę miał za jakieś 20-30 zł. nie wiem co z dugo felgo bo muszę jeszcze pogadać z jedno osobo.

Opublikowano

Nalewki Insa można kupić w węższych rozmiarach, ale nie wiem czy na felge 16". Oryginalna felga ma bodajże 5" czy 5,5" szerkości więc opona 205 to max, szczególnie przy niskim profilu. Aluski nie wiem czy podejdą B) Mierzyłeś u siebie rozstaw śrub i średnice otworu centrującego? Te alu mają 6 x 139,7 / 110 mm B)

Opublikowano

Panowie a tak na marginesie aby nie zakładać nowego tematu. B) Do Fergusona to są opony takie same jak do 360,czyli 14,9x28?Jeśli tak to moje łyse jak kolano również chciałbym wymienić na szersze,lecz obawiam się,czy się zmieszczą w błotnik!? B)

Opublikowano (edytowane)

16,9/28 napewno się zmieszczą, ale po co przeginać z tymi kulasami, 14,9 nowe radialki to juz będzie taki uciąg że silniczek bedzie piał, a podstawa to odpowiednie ciśnienie.

Miał ktoś u was t25 na kołach od c360?- może ciągnik się nie zpaadał tak w błocie ale co z tego jak nie dawał rady tymi kołami grzebać a silnik i główne podzespoły padały w takim ciągniku 2 razy szybciej

Nie potrzebny cytat
Opublikowano

@ ferdek może i masz racje z tymi szerokimi oponkami,po co przepłacać.Myśle faktycznie jakby kupić takie niskoprofilowe radialki. B) Tylko zastanawiam się nad jaką marką B) Może z Olsztyna?

Opublikowano (edytowane)

Wojtuś 14,9/28 kosztują chyba ze 700 zł radialki, a niskoprofilówki 420/70 nie wiem ale 480/70 to chyba prawie 2000pln B) B) , moje zdanie jest takie że za niskoprofilówki będziesz miał 2 pary 14,9 radialek zedrzesz do połowy jeszcze sprzedać może bedzie okazja i kupisz nowe, bo żeby jak najszersza była a protektoru mało by miała to bedzie się ślizgać bardziej jak nowa standardowa radialka.

Jeśli masz zwykłe pługi z korpusem 30 cm to 480 nie będzie się mieścił w bruździe będą dodatkowe opory i dodatkowe spalanie

/// Nie cytuj gdy nie jest to potrzebne.

Opublikowano

O! Radialki to są chyba sporo droższe niż 7 stówek. B) Niskoprofilówki są faktycznie drogie i bieżnik niższy a jeśli chodzi o oranie to ja tym traktorem z 15 lat nie orze. B) Dzięki za info. B)

Opublikowano
Jeżeli chodzi o tylnie koła to jeśli masz felgę W13 to możesz założyć opony 440/65 R28 (ew. 480mm).

Opony 440/65R28 to odpowiednik 13,6R28, więc U3512 w orce to dolnym zaczepem haczyłby już prawie po ziemi; dla tego ciągnika wystarczy z tyłu 14,9R28 lub 420/70R28

Opublikowano
nie chce zakladac new topic. mam pytanko co wybrac do mojego C-360 3P mam do wyboru 14,9/28 lub 16,9/28 prosze o podpowiedzi

Do 3p stykną radialki 14,9. Kumpel kupił teraz takie do c360 (silnik ma po remoncie) i bestia nie traktor zakładał dodatkowe obciążniki na przód bo w ciężkiej orce bardzo dęba szła, może nie w temacie ale złałożył na przód 7.50 i przód ma dziwnie wysoko w stosunku do tyłu może dlatego idzie tak dęba, czy nie da się na zwrotnicach z przodu w c360 obniżyć, bo moze lepsze w tym układzie były by właśnie 16,9, ale z drugiej strony i tak jest wąska więc może zaczepiać protektor o nosiłki tuz, co byś nie wybrał będzie dobrze ale moim zdaniem lepiej radialne 14.9 jak jak gorsze większe B)

Opublikowano

ja mialem w swoim ferdku 16.9x28 i powiem szczerze ze sa troche za szerokie,bo niestety silnik nie daje rady B) ja tez bede teraz kupywal mowe oponki na tyl i zaloze mu 14,9x28 choc nawet zastanawialem sie czy nie sprzedac tych szerokich kol bo ktos dal mi dobra propozycje,a poza tym mamjeszcze orginalne12.4x32 a na przod ktos w galerii zalozyl do ciapka kola od ostrowka,tak przynajmniej pisal kiedy sie pytalem B)

Opublikowano
ja mialem w swoim ferdku 16.9x28 i powiem szczerze ze sa troche za szerokie,bo niestety silnik nie daje rady B) ja tez bede teraz kupywal mowe oponki na tyl i zaloze mu 14,9x28

Nie daje rady nie tyle ze względu na szerokość co na większą średnice. Na 14.9 R28 bedziesz miał o ok. 7% większą siłe w punkcie styku opony z podłożem niż w analogicznym przypadku na 16.9 R28, bo jak każdy inżynier wie, moment obrotowy / ramię = siła

A skoro większa siła to przydała by sie większa powierzchnia styku z podłożem żeby tę siłe możliwie wykorzystać, tak więc większa szerokość opony. I tu z pomoca przychodzą opony niskoprofilowe. Z szerokością też nie należy zbytnio szaleć bo pamietać trzeba o zwiększonych oporach przetaczania.

Konkludując B) najbardziej optymalne będą 14.9 R28 lub 420/70R28 jak już @ktos napisał.