Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Wg etykiety tiofanat metylowy zwalcza choroby podstawy źdźbła, także etykiety czasem podają różne informacje i niekoniecznie etykieta środka z substancja solo nie musi odpowiadać w 100% etykiecie środka który ma tą samą substancje też 100% w składzie. Jak już mam się opierać na informacjach teoretycznych odnośnie substancji fungicydowych to biorę do ręki dane z hgca.

3 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Ciekawe dla czego w tej tabelce odnośnie skuteczności na mączniaka nie podali jak się spisuje cyflufenikan.

Jaka cena tego paka?

Edytowane przez loquito
Opublikowano
yacenty napisał:

Nie traktuje protio jako środka na podstawę.

Wycinek etykiety jednego ze środków z protio solo

Widocznie protiokonazol protiokonazolowi nierówny 🤔 Przez naście lat ten "od Bayera" był uznawany (na podstawie wieloletnich doświadczeń) jako jedna z trzech s.cz. o najwyższej skuteczności w kontrolowaniu chorób podsuszkowych.. Ale zgodnie z przedstawioną etykietą - instrukcją, ten protiokonazol nie powinien być użyty w zarządzaniu chorobami podstawy źdźbła 😉 (dlatego stosuję "ten od bayera)

Opublikowano
yacenty napisał:

Przelicz to jeszcze raz 3kg unixa na 5ha to masz 0.6kg Unixa - czyli 450g cyprodynilu 

zaraz zaraz. ile Unix ma w sobie substancji? 450g w kilogramie? więc 450x3 to 1350 teraz 1350 dzielimy na 5 hektarów to wychodzi nam 270g cypro na hektar. jak to jest? 🤔

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

zaraz zaraz. ile Unix ma w sobie substancji? 450g w kilogramie? więc 450x3 to 1350 teraz 1350 dzielimy na 5 hektarów to wychodzi nam 270g cypro na hektar. jak to jest? 🤔

nie, Unix 75WG ma 75%, więc w kilogramie jest 750, a w 0.6kg jest 450 :P - ta strona jakoś pokręcona jest :)

12 minut temu, mraukot napisał:

Widocznie protiokonazol protiokonazolowi nierówny 🤔 Przez naście lat ten "od Bayera" był uznawany (na podstawie wieloletnich doświadczeń) jako jedna z trzech s.cz. o najwyższej skuteczności w kontrolowaniu chorób podsuszkowych.. Ale zgodnie z przedstawioną etykietą - instrukcją, ten protiokonazol nie powinien być użyty w zarządzaniu chorobami podstawy źdźbła 😉 (dlatego stosuję "ten od bayera)

no widzisz, dlatego ja idę wariantem zaproponowanym przez OSA: cyprodynil + protio + fenpropidyna

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Nie traktuje protio jako środka na podstawę.

Wycinek etykiety jednego ze środków z protio solo

Raczej brak rejestracji pewnie przez fazę w jakiej jest podany (BBCH37-61)

Opublikowano

Oczywistym jest fakt, że chodzi tylko o koszty rejestracji. Zresztą większość generyków posiada skąpą rej. na etykietach, w stosunku do produktów oryginalnych..

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy prześledzić tabele hgca żeby zobaczyć w jakim stopniu s.cz. radzą sobie z chorobami.

@yacentyIle Cię wyniesie ta mieszanina? Zamkniesz się w 170 netto?

Edytowane przez isentor
Opublikowano

0,4 kg Unixu+ 0.4 Praktis, w pszenicy po pszenicy 🤔 Jeśli pszenica wyłącznie po niezbożowych, powinno wystarczyć... Chociaż te 100 g. triazolu w T1 też nie jest jakoś wybitnie dużo... Osobiście wolałbym zapodać 160 - 170g. protiokonazolu + fenpropidyna (jeśli odmiany mączniakolubne), albo dołożyć 0,2 proquinazidu (ew. cyflufenamidu, ale nie mam doświadczenia z tą s.a.) Te wszelkiej maści "paki" są tworzone przeważnie przez marketingowców w danej firmie, a nie przez agrotechników 😋

• Root Admin
Opublikowano
mraukot napisał:

0,4 kg Unixu+ 0.4 Praktis, w pszenicy po pszenicy 🤔 Jeśli pszenica wyłącznie po niezbożowych, powinno wystarczyć... Chociaż te 100 g. triazolu w T1 też nie jest jakoś wybitnie dużo... Osobiście wolałbym zapodać 160 - 170g. protiokonazolu + fenpropidyna (jeśli odmiany mączniakolubne), albo dołożyć 0,2 proquinazidu (ew. cyflufenamidu, ale nie mam doświadczenia z tą s.a.) Te wszelkiej maści "paki" są tworzone przeważnie przez marketingowców w danej firmie, a nie przez agrotechników 😋

tam masz jeszcze fenpropidyna

Opublikowano

@yacenty Zgadza się, ale fenpropidyna nie działa na podstawę, a chodzi mi głównie o to cholerstwo, bo jednak to priorytet w T1. Mimo wszystko, pokusiłbym się jednak o zwiększenie dawki unixu i praktisa do 0.5/ha.

AgroSzymi99 napisał:

Stosował ktoś turbo pak z syngenty ? Jak opinie ?

Nie trzeba stosować, by dojść do wniosku że "pak" ten wogóle nie działa na choroby podstawy źdźbła, a to głównie one są zwalczane w T1.

Opublikowano

właśnie nie widać nigdzie w sprzedaży tego paka. można osobno kupić substancje i wyjdzie na to samo😉

FarmerDyzio napisał:

pamięta ktoś może ile g substancji aktywnych zalecał losktos dla cyprodynilu protiokonazolu i cyflufenamid u?

100g protiokonazol, 450g cyprodynil, 5g cyflufenamid

• Root Admin
Opublikowano
mraukot napisał:

@yacenty Zgadza się, ale fenpropidyna nie działa na podstawę, a chodzi mi głównie o to cholerstwo, bo jednak to priorytet w T1. Mimo wszystko, pokusiłbym się jednak o zwiększenie dawki unixu i praktisa do 0.5/ha.

AgroSzymi99 napisał:

Stosował ktoś turbo pak z syngenty ? Jak opinie ?

Nie trzeba stosować, by dojść do wniosku że "pak" ten wogóle nie działa na choroby podstawy źdźbła, a to głównie one są zwalczane w T1.

ty kiedykolwiek stosowałes cyprodynil że gadasz że nie działa na podstawę? zdrówka życzę

Opublikowano

Gdzie Ty masz cyprodynil w Turbo paku ??!!! 😜 Apropo's Twojego pytania, to spieszę z odp. że Unix stosowałem 2 albo 3 razy, jak wszedł na rynek bodajże w 2004 albo 05 roku 😞