Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj poszło 0.7l Falcon czy na T3 mogę dać 0.5l Bukat(tebukonazol 250g) + 0.3Falcon?

wczesniej pisałeś że masz zamiar dać 1l tocata duo.

W jakie cenie masz falcon że się skusiłeś? Ogólnie to słaby fungicyd. Mało tebukonazolu, spiroksamina w tej fazie średnio potrzebna...

Opublikowano

wczesniej pisałeś że masz zamiar dać 1l tocata duo.

W jakie cenie masz falcon że się skusiłeś? Ogólnie to słaby fungicyd. Mało tebukonazolu, spiroksamina w tej fazie średnio potrzebna...

Miałem ale sprzedawca polecił Falcon. 1l kosztował 160zł

Opublikowano

Witam,co będzie lepsze na pszenicę Artea 0,5l czy Rubric 1l, a może po połowie jednego i drugiego,pszenica ładna nieliczne oznaki DTR,na T1 poszedł Tilt Turbo 1+prochloraz 0,5?

Opublikowano (edytowane)

Jak nie ma dużo problemu z grzybem to myslę że sama Artea powinna wystarczyć ewentualnie jeszcze można dodać jakąś strobilurynę jak większy problem. U mnie pryskam czymś podobnym tylko zamiast Artei używam Menary. 

Edytowane przez wolny77
Opublikowano

panowie a na jeczmien jary dobry bedzie soligor na lisc flagowy (bedzie jeden zabieg) czy lepiej zmieszac strobi + epoksy + chlorotalonil albo cos innego np tebu? mam tilta jesce ale mysle ze zbedny w jeczmieniu jarym. ktory wariant stosujecie u siebie?

Opublikowano

jeśli w pszenżycie jarym przeoczyłem zabieg T1 z powodu braku czasu to można na flagę albo początek kłoszenia zrobić mix Duett Star 1l + Falcon 0,6l?

Można a nawet wskazane :)

Opublikowano

Tak pytam, bo na T1 miało być Duett Star + prochloraz ale ta faza tak mi szybko uciekła, że aż się zdziwiłem jak dziś rozcinałem źdźbło, kłos już jest duży i można pięterka liczyć palcami bez lupy, więc to pewnie faza liścia podflagowego. Inna kwestia jest taka, czy jare pszenżyto nie jest "uczulone" na epoksykonazol bo nie ma żadnego środka zarejestrowanego w tej uprawie z tym triazolem?

Opublikowano

Tylko ja Soligor wybrałem ze względu na cenę a T1 mało co przepuscił to tylko zabieg jakby coś sie pojawiło . A tak to 2 x 5l zapłaciłem 1350zł i starczy mi na 12 ha

Opublikowano

Wiekszosc w tym roku jest pierwszy raz po ugorze wiec codow nie bedzie. To pole akurat bylo juz uprawiane. Czyli ile i jakim nawozem jeszcze sypnac i kiedy? Bede pryskal na chwadta puma i sekatorem to jeszcze dam topsina? Moge je zmieszac ze saba?

Opublikowano

Nie zaleca się mieszać. Nie ma co się dziwić że taka słaba pszenica skoro siana na ugorze i bez odpowiedniego nawożenia. Parę lat trzeba będzie w takie stanowisko zainwestować, żeby zaczęło się zwracać.

Opublikowano

Z tej pszenicy nic nie będzie raz że wygląda katastrofalnie w dodatku siew w maju ona nie przeszła nawet jarowizacji patrząc na temperatury majowe. Z nawożeniem też nie poszalałeś trzeba było zasiać jęczmień albo kukurydzę.  Ja na ugorze w pierwszym roku tylko że  zasiane zimą zebrałem 7 ton pszenicy więc się da. 

Opublikowano

A pszenica jara musi przechodzić jarowizację? Ciekawe rzeczy

Jest to niewątpliwie ciekawe, ale prawdziwe. Pszenica jara też przechodzi jarowizację, ale w wyższych temperaturach niż zimowa, tak samo jest z łubinami, grochami itp:)

Opublikowano

Jarowizacja to proces zachodzący w niskich temperaturach. Nie ma czegoś takiego, jak jarowizacja w "wyższych temperaturach" ;) Jarowizację przechodzą rośliny form ozimych i wieloletnich.