Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sens może i jakis ma ale jest ryzykowne. Bardzo łato poparzyć rośliny a poparzenia na lisciu flagowym szybko odbijają się w plonie. Uważam że lepiej podac jest składniki wcześniej tak żeby od fazy liscia flagowego wszystko było dostepne i niczego nie brakowało

Dzięki za odpowiedź a dodam jeszcze że od paru ładnych lat daje mocznik siarczan i mikro w tych fazach i na razie odpukać ale nie ma żadnych przypaleń, ale będę miał na uwadze to co napisałeś.

Opublikowano

pomimo tego że septorioza już wyszła Adexar powinien przynajmniej po części ograniczyć jej rozwój.Pogoda nie była łaskawa podczas t1.Chłody ograniczyły prawidłowe działanie fungicydów.Znajomy dawał pakiet univo xpro i tez widać septorie.Daj na t3 jeszcze duett ultra z tebukonazolem 

tak to wygląda :

post-21549-0-93359000-1464935029_thumb.jpg

post-21549-0-81870200-1464935046_thumb.jpg

post-21549-0-04780000-1464935064_thumb.jpg

Opublikowano

Widac ze łan dosyć gęsty, nie zredukowane pędy płone, w takich warunkach zawsze coś tam sie będzie rozwijać.. A mozesz w koncu zdradzić co to za odmiana..? bo pisales wczesniej ze tylko na jednej jest problem..

Opublikowano

U mnie w Jantarce tez dolne partie łanu nie są wolne od septorii, natomiast na Ostrogach nie ma praktycznie sladu po septoriozach.. Dodam tylko, ze Jantarki traktowane T1 Boogie, T2 Fanango, natomiast Ostrogi T1 Unix+Duett Star, T2 Azoksystrobina + epoksykonazol

Opublikowano

koledzy pszenica ostroga się kłosi i od razu na kłosach są pylniki, można dawać grzybówke czy nie bo różne są opinie , pójdzie rubric plus acanto, miało być szybciej ale przez susze się nie dało, drugie pytanie jęczmień jary już prawie wykłoszony i tak samo czy mogę dać grzybówke ma iść tiofanat plus tebu??

Opublikowano

Co sądzicie o środku toccata duo, 125g epoksykonazolu i 125g krezoksyl metylu? Będzie dobry na T2/T3 w pszenżycie ozimym i jęczmieniu jarym?

bedzie dobrze, u mnie po t2-tocata-czysto, dzis poszedl na t3 tebukonazol z prochlorazem, choc uwazam ze w tokacie jest za duzo strobi, zobaczymy w zniwa jaka bedzie słoma

Opublikowano

2 lata temu na T3 po wykłoszeniu dawalem 0,5 l. Acanto (125 g pikoksystrobiny) + tebukonazol, to przyznam ze słoma była w zniwa zielonkawa.. Ale czerwiec i lipiec obfitowały w opady..

Opublikowano

panowie w zwiazku z opadami zabieg przesunął sie na dzis chciałem dac

epoksykonazol 100g

chlorotalonil 600g

tebukonazol 80g (została mi reszta dlatego tak mało)

do tego dorzucic green start i energy po 1kg

czy moge dołozyc bi 58 i buldock na skrzypionki,dac pełne dawki czy zaniżyc zeby nie popalic

prosze o szybką odpowiedz zabieg planuje wieczorem

Opublikowano

panowie przymierzam się do zabiegu T2 w jęczmieniu jarym Soligorem terminy gonią a pogoda nie pozwalała wcześniej wykonać zabiegu a więc chciałbym dzisiaj jeszcze opryskać ten jęczmień ale problem jest taki że zaczął się już wykłaszać i czy mogę jeszcze pryskać, kłos jest widoczny do połowy  ?

Opublikowano

panowie przymierzam się do zabiegu T2 w jęczmieniu jarym Soligorem terminy gonią a pogoda nie pozwalała wcześniej wykonać zabiegu a więc chciałbym dzisiaj jeszcze opryskać ten jęczmień ale problem jest taki że zaczął się już wykłaszać i czy mogę jeszcze pryskać, kłos jest widoczny do połM

Możesz ,tylko nie dodawaj odżywek

Opublikowano

Panowie co polecicie na Ostatni Oprysk na Pszenice Jara Która jest bardzo ładna i rokuje wysoki plon? 

Mam propozycjie Tocata Duo + Tebukonazol 

Lub 

Amistar Xtra 280 SC + Tebukonazol 
Opublikowano

Panowie, zauważyłem na pszenicy ozimej juz po wykłoszeniu i przekwitnieciu mączniaka na liści podflagowym i flagowym?

Czy zaobserwowaliście cos podobnego u siebie?

Dziwi mie ze zaatakowanie tej choroby w obecnym stadium rozwojowym zboża

Chyba nie ma rady i bede musiał domieszać do T2/T3 troche morfoliny, chyba ze dużej szkody nie wyządzi?

Jak to widzicie ze swojej praktyki?