Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja od 2 lat pryskam soligorem w pelnej dawce na T2 i ponizej 7,5tony nie zeszlem z plonem ,a w tamtym roku presja chorob byla duza i sobie poradzil, 3 lata dawalem falcon to moge powiedziec ze tym srodkiem to jest lekkie nieporozumienie

1l Soligora to zasadniczo  0,3 Input+0,6l Tebu więc za 120 Pln masz coś co jest warte 90. Myślę że 1 l epoksykonazolu za 70 Pln zrobi lepszą robotę. Falcon to w sumie Soligor z protiokonazolem zamienionym na triadimenol. Zeby były większe jaja to w max dawce Falcon masz 0,4l/ha czystego tebu. Nie ma się co dziwić że nie działa

Opublikowano

nie stosowalem jeszcze czystego epoksynazolu takze sie nie wypowiem na tem temat,w tym roku po T1 duett star +prochloraz pszenicy czyste sa  i dlatego nic nie zmieniam daje soligor  bo koszt 125zl to nie tak duzo jak na T2 i  nie bede nic kombinowal

Opublikowano

Dzis w pszenicy jarej zauważyłem w dolnej partii liści mączniaka. Tragedii nie ma ale na pojedyńczych liściach grzybnie widać. Pszenica ma dość gęstą obsadę.

Ponieważ wyczuwalne jest juz kolanko ok. 1 cm nad ziemią szykowałem się lada dzień z antywylagaczem + modus.

W obecnej sytuacji chyba dam na początku odzywke w postaci mocznik+siarczan mg. + jakąś morfolinę a nastepnie oddzielnie skracanie, ewentualnie samo zasilenie azotem + siarczan, poczekam czy mączniak się nie wycofał, a jesli nie bedzie efektu, morfolinę dam z antywylegaczem + modus?

Dobrze kombinuje?

Opublikowano

A kiedy zastosować drugi-ostatni, zabieg fungicydowy w pszenżycie ozimym po rzepaku. T1 Ceando 1,2 litra, potencjał myślę ok 5-6 ton, bo ziemia niezaciekawa. Mile widziane by był to zabieg Menarą.

Opublikowano

W tym roku kupiłem zestaw univo xpro cena 300zł/ha na t1 baggie rodzi sobie bardzo dobrze procz odrobiny rdzy czysto wczesniej stowowałem wirtuoza na t1 to wyszystkiego było po troche. Na t2 idzie Fandango

Opublikowano

panowie mam corbel i topsin m jak to sensownie zmieszać na T2/T3 w pszenżycie ozimym faza liścia flagowego kłos ma do wyjścia 5-6cm łan wygląda zdrowo.Mam jeszcze sokół/falcon ale myślę dać go solo

Opublikowano

Witam. Prosze o pomoc w dobraniu środka lub środków na przenżyto. Dolne liście robią sie żółte z plamami :/

Nigdy wcześniej nie stosowałem takich środków prosze o wyrozumiałość. Pozdrawiam

Opublikowano

losktos.soligor na t2 w pszenicy będzie dobrym rozwiązaniem poradzi sobie  z septoriozą liści,DTR i rdzą,czy może coś doradzisz lepszego,na T1 było tilt turbo + mondatak

soligor jest dla mnie średnim rozwiazaniem. W tej cenie powinno tam być więcej substacnji (konkretnie protiokonazolu). W tych samych pieniądzach wolałbym epoksykonazol + chlorotalonil. Lub drozsze opcje epoksykonazol + Acanto lub Reveller + epoksykonazol

Opublikowano

soligor jest dla mnie średnim rozwiazaniem. W tej cenie powinno tam być więcej substacnji (konkretnie protiokonazolu). W tych samych pieniądzach wolałbym epoksykonazol + chlorotalonil. Lub drozsze opcje epoksykonazol + Acanto lub Reveller + epoksykonazol

ja daje to srednie rozwiazanie czyli soligor w pelnej dawce tylko mam pytanie do ciebie @losktos  co lepiej d niego dac 0,2moddusa czy 0,5cerone? wraz  z T1 poszlo 0,3moddusa i 1lccc

Opublikowano

przeczytaj parę postów wyżej

ja daje to srednie rozwiazanie czyli soligor w pelnej dawce tylko mam pytanie do ciebie @losktos  co lepiej d niego dac 0,2moddusa czy 0,5cerone? wraz  z T1 poszlo 0,3moddusa i 1lccc

ja wybrałbym cerone

Opublikowano

Witam na t1 poszło duet star czy dobrym pomysłem bedzie na t2 dać epoksykonazol+chlorotolonil (safir 0,8+ 0,8gwarant) zabieg ma byc na pszenzyto i ma byc ostatnim juz. I jeszcze jedno w jeczmieniu jarym zaczyna sie pokazywac plamistość siatkowa co można by mu dac?

Opublikowano

W jakich dawkach dać epoksykonazol + chlorotaloni w pszenicy ozimej na t2 i czy może byc na t2 epoksykonazol jesli w t1 był też epoksykonazol w duecie star?

Opublikowano

czemu akurat cerone? jakies plusy minusy w stosunku do moddusa?

pewnie chodzi o cene zabiegu ja wybieram moddusa bo nawożenie powyzej 180kg n i skracanie 2 razy a 0,3 moddusa lepiej skraca niz 0,5 litra cerone

Opublikowano

losktos.Kupiłem już Artea i amistar drogo wychodzi ale podobno bardzo dobre te środki,bede lał artea 0,4l/ha i amistar 0,7l/ha,i tu moje pytanie czy amistar w dawce 0,7l/ha nie zaszkodzi pszenicy bo na etykiecie jest 0,6l/ha a nie chce żeby mi zostało tego amistaru.

Opublikowano

@mailna3 ja będę jechał t2 Safir 125, a t3 właśnie tebukonazol. Po t1, na które zastosowałem Bumper, Lotus, Atak pszenica puki co czyściutka
http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/zabieg-t2-coraz-blizej,43927.html

Opublikowano

A czy macie takie mocne pszenice w tym roku ,moja dostała już 160 N i 0,5l  CCC i 0,3 modusa ,a cerone zostaje na następny rok