Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jak miałem nie pootwierane do końca to w przypadku jęczmienia wychodziło mniej niż próba.

Może też być tak że podczas siewu jęczmień się bardziej zagęszcza (ubija) i wtedy jest go więcej pobierane.

Opublikowano (edytowane)

mam amazona d7 3m, koło 5.00-16, zmierzony obwód koła to 2,04m i z tych wzorów co są w tym temacie wychodzi mi 16,34 obr na 1 ar. Mam też książkę do tego amazona i dla tych parametrów w tabli podają 15,5. Można sobie też sciągnąć tabele ze strony amazona http://info.amazone.de/DisplayInfo.aspx?id=804

tam znowu podają że na 1 ar potrzeba 27,1 obr :wacko: , skąd takie rozbieżności i która wielkość jest prawidłowa?

Edytowane przez grego
Opublikowano

panowie prosze o pomoc posiadam siewnik poznaniak so43/3 szerokosci 2.7 i ma 25 lejkow na waskim kole 4.00-16 i na docisku Moje pytanie czy krecac 19 razy korbą wyjdzie mi wysiew na 1 ar pozniej mnozac to razy 100 wyjdzie wysiew na 1 ha pozadrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

panowie prosze o pomoc posiadam siewnik poznaniak so43/3 szerokosci 2.7 i ma 25 lejkow na waskim kole 4.00-16 i na docisku Moje pytanie czy krecac 19 razy korbą wyjdzie mi wysiew na 1 ar pozniej mnozac to razy 100 wyjdzie wysiew na 1 ha pozadrawiam

No to ładnie gęsto byś posiał jak byś kręcił korbą tyle razy na ar, jak już to 19 obr. kołem, podejrzewam że wąskie i szerokie koła mają ten sam obwód, ale dokładnie nie jestem pewien.

Opublikowano

w poznaniaku pod pokrywą od ziarna od środka jest tabel i napisane ilość obrotów koła i kolby na hektar podziel przez 100 zrób tyle obrotów zważ zboże i pomnóż przez 100 daj 2-2,5 % na poślizg koła

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

No nie, te 2-2,5% na poślizg dla poznaniaka to zdecydowanie za mało.

Sprawdź w warunkach polowych, u mnie jak jeszcze był ten siewnik to poślizg wynosił ponad 15% - sprawdzone na piaskach.

Edytowane przez KRISTOFORn
Opublikowano

Witam mam problem ponieważ zrobiłem próbę kręconą w nowym poznaniaku 3m talerzowym i nastawiłem na 240 kg/ha wyjechałem w pole i wysiało mi ok 190kg/ha. Co jest nie tak ?

Opublikowano

panowie obwod kola to 195 cm a a na 1 ha to to trzeba przekrecic kołem 1900 razy

MAT912 ale jeden obrot korbom jest rowny jednemu obrotowi koła ten siewnik jest na zwyklej skrzyni nie olejowej

ten

Opublikowano

No nie, te 2-2,5% na poślizg dla poznaniaka to zdecydowanie za mało.

Sprawdź w warunkach polowych, u mnie jak jeszcze był ten siewnik to poślizg wynosił ponad 15% - sprawdzone na piaskach.

Chyba muszę wziąć pod uwagę to co napisałeś (choć trudno w to uwierzyć) bo ostatnio też wykręcam próbe a wysiewam znacznie mniej. Parę lat wcześniej raczej się zgadzało z próbą. Siewnik to Poznaniak na przekładni olejowej i nawet już myślałem, że przekładnia się "ślizga" ale łapałem "siedemnastką" za wałek i kręciłem kołem i jest OK.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Najlepiej sam zrób test, przejedź odcinek 100m siewnikiem, a druga osoba idąc z boku niech liczy ilość wykonanych obrotów koła. Na ziemi mocno rozluźnionej poślizg może być nawet większy, podczas gdy na glebie tylko zruszonej powierzchniowo może być sporo poniżej 10%.

Teraz mam siewnik z licznikiem hektarów i co rok mam inny wynik obsianej powierzchni mimo obsiewania tego samego pola.Czasem wystarczy robić 10 cm nakładki i po 30 przejazdach mam dodatkowy przejazd do zrobienia.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

panowie obwod kola to 195 cm a a na 1 ha to to trzeba przekrecic kołem 1900 razy

MAT912 ale jeden obrot korbom jest rowny jednemu obrotowi koła ten siewnik jest na zwyklej skrzyni nie olejowej

ten

Tak, to zobacz tu, bo u mnie 19 obr. koła, lub 7,92 obr. korby na 1 ar.

post-30296-0-65016900-1367268557.jpg

Opublikowano

Zgadza się na 1 ha 1900 obr. koła, ale mając kiedyś Poznaniaka i jak robiło się próbę korbą to koło dużo szybciej się kręciło, w żadnym wypadku przełożenie nie było 1:1 a większe co potwierdza post kolegi powyżej że obroty koła nie równają się obrotom korby.

Opublikowano

MAT912 ale ja sprawdzalem i jeden obrot korby rowna sie jednemu obrotowi koła ( zaznaczyłem na kole kreske flamastrem i okreciłem jeden raz korba i sie okreciło raz kolo)

Opublikowano

Może sprawdź w drugą stronę czyli obrócić kołem i patrzeć ile obrotów zrobi korba. Przynajmniej ja w taki sposób sprawdzałam te obroty. W moim siewniku np. jeden obrót koła=pół obrotu korby więc jeden obrót korby to dwa obroty koła.

U mnie próba wychodzi ok i wysiana ilość ziarna na polu jest taka jak trzeba a korzystałam właśnie z wzoru podanego na forum.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chyba muszę wziąć pod uwagę to co napisałeś (choć trudno w to uwierzyć) bo ostatnio też wykręcam próbe a wysiewam znacznie mniej.

Z tymi próbami kręconymi to jest ciekawa sprawa ponieważ mając licznik który w miarę dobrze określa obsiany areał postanowiłem dziś sprawdzić jaki ma uwzględniony poślizg.

Szerokość robocza siewnika 3 metry, obwód koła 160 cm. Robiąc 100 obrotów koła licznik wykazał 555 m2 obsianych podczas gdy na papierze wychodzi 0,16m x 3m x100 = 480 zatem poślizg wychodzi 15,625 %.

Opublikowano

Witam czy wiecie gdzie naprawiają skrzynie w siewniku poznaniak? Bo chyba coś jest z nią nie tak bo próba kręcona wychodzi dobrze a na polu już się cuda dzieją bo albo sieje za dużo albo za mało. Jeśli wiecie to dajcie jakiś namiar.